5 micro’s die je levenskwaliteit verbeteren

micro supplementen - micro's

5 micro’s die je levenskwaliteit verbeteren

Om goed te functioneren heeft ons lichaam zes belangrijke voedingsstoffen nodig: vitamines, mineralen, eiwitten, vetten, water en koolhydraten. Deze stoffen zijn essentieel voor zaken als gezondheid, groei en voortplanting. We kunnen ze verdelen in twee groepen: micronutriënten en macronutriënten. Micronutriënten, zoals vitamines en mineralen, zijn nodig in kleine hoeveelheden. Als we er te weinig van binnenkrijgen, kan dat problemen veroorzaken. Je kunt dan Nutribites supplementen proberen als aanvulling op je dieet. Macronutriënten, waaronder eiwitten, water, koolhydraten en vetten, hebben we in grotere hoeveelheden nodig. Ze zijn belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties. Het is interessant om te weten waar we deze voedingsstoffen kunnen vinden en waarom ze zo belangrijk zijn voor onze gezondheid.

1. Vitamines

Een dieet dat veel groenten, fruit en mager eiwit bevat, levert meestal genoeg vitamines op. Vitamines zijn kleine stoffen die veel gezondheidsvoordelen hebben, zoals het versterken van je immuunsysteem, helpen bij het voorkomen van bepaalde kankervormen, het versterken van je tanden en botten, het vergemakkelijken van de opname van calcium, het behouden van een gezonde huid, het ondersteunen van de verwerking van eiwitten en koolhydraten, het bevorderen van een goede bloedsomloop en het ondersteunen van je hersenen en zenuwstelsel. Er zijn 13 belangrijke vitamines, verdeeld in vetoplosbare (zoals A, D, E en K) en wateroplosbare (waaronder B-1, B-12, B-6, B-2, B-5, B-3, B-9, B-7 en C). Over het algemeen kunnen mensen die veel groenten, fruit en mager eiwit eten, alle nodige vitamines uit hun voeding halen. Maar als je weinig groenten en fruit eet, of als je spijsverteringsproblemen hebt, kunnen vitaminesupplementen helpen om tekorten te voorkomen of te verminderen.

2. Mineralen

Mineralen zijn essentiële stoffen voor ons lichaam. Calcium, magnesium en kalium spelen een rol bij het reguleren van onze waterbalans, het behouden van sterke botten en het ondersteunen van een gezonde huid, haar en nagels. IJzer en zink zijn ook belangrijk omdat ze helpen bij het versterken van botten, het beschermen tegen tandbederf en het ondersteunen van ons immuunsysteem. We kunnen deze mineralen uit verschillende voedingsbronnen halen, waaronder vlees, zeevruchten, zuivelproducten, noten, groenten, fruit, eieren, volle granen en bonen.

3. Eiwitten

Eiwitten hebben verschillende taken, zoals helpen bij het laten groeien van spieren, botten, haar en huid, het maken van stoffen zoals hormonen en antilichamen, en dienen als brandstof voor cellen en weefsels wanneer dat nodig is. We kunnen eiwitten uit ons eten halen, bijvoorbeeld uit mager vlees, kip, vis, bonen, eieren, zuivel, soja, noten en sommige granen zoals quinoa. Hoewel vlees en vis meestal veel eiwitten hebben, kunnen mensen die geen vlees eten genoeg eiwitten krijgen uit verschillende plantaardige voeding.

4. Vetten

Mensen denken vaak dat voedingsmiddelen met veel vet slecht zijn, maar ons lichaam heeft eigenlijk bepaalde vetten nodig om goed te functioneren. Vetten geven ons energie en helpen ons lichaam om verschillende taken uit te voeren. Het is wel belangrijk om de juiste soort vetten te eten, zoals die in noten, vis en plantaardige oliën, en om vetten zoals boter en transvetten te vermijden. De goede vetten helpen ons lichaam op verschillende manieren, zoals bij de groei van cellen, het stollen van bloed, het opbouwen van nieuwe cellen en het verminderen van het risico op hartproblemen en diabetes. Volgens recente voedingsadviezen zouden we ongeveer 20-35% van onze dagelijkse calorieën uit gezonde vetten moeten halen.

5. Koolhydraten

Koolhydraten zijn heel belangrijk voor ons lichaam omdat ze suikers en zetmeel bevatten die energie geven aan al onze cellen en weefsels. We moeten de inname van koolhydraten uit wit brood en pasta beperken. Maar meervoudige koolhydraten zijn juist nodig voor onze gezondheid, omdat ze ons immuunsysteem helpen, onze hersenen en zenuwen goed laten werken, energie geven voor activiteiten, en onze spijsvertering ondersteunen. Het is een goed idee om ongeveer 45-65% van onze dagelijkse calorieën uit complexe koolhydraten te halen, zoals quinoa, bruine rijst, groenten, volkoren pasta en brood, havermout en fruit. Let wel op dat sterk bewerkte producten met wit meel en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers vermeden moeten worden. Krijg je voldoende van deze 5 elementen binnen? Zo niet; pas dan je dieet aan en praat met een arts als je graag supplementen wilt nemen.