Is het goed om multivitamine te slikken?

multivitamines - multivitamine

Denk je dat je lichaam wat extra ondersteuning van vitamines en mineralen kan gebruiken? In dat geval kan een multivitamine je daarbij een boost geven. Is dat inderdaad de oplossing en waar moet je op letten? Je leest het hier.

Waaruit bestaan multivitamines?

Multivitamines zijn voedingssupplementen. Je koopt deze vaak in de vorm van tabletten. In deze tabletten zijn de meest belangrijke vitamines opgenomen zoals vitamine A, B2 en B6. Ook zit er meestal foliumzuur, vitamine C en vitamine D in. Behalve de vitamines bevatten multivitamines eveneens mineralen als calcium, magnesium en zink. Alle belangrijke voedingsstoffen zijn dus in een multivitamine samengevoegd.

Hoe weet je of je aanvullend vitamines nodig hebt?

Normaal gesproken haal je uit gezonde en afwisselende voeding al een groot deel van de dagelijkse, benodigde vitaminen en mineralen. Het kan zijn dat je een periode minder gezond eet, intensiever sport of je minder fit voelt. Maar het kan ook zijn dat je in een bepaalde levensfase behoefte hebt aan aanvulling van vitamines. Zoals tijdens een zwangerschap of de overgang.

Soms geeft je lichaam duidelijk aan dat je een vitaminetekort hebt. Aanhoudende jeuk of slapeloosheid kan duiden op een tekort aan vitamine B12. Uiteraard is het belangrijk dat je advies vraagt aan je huisarts of je deze klachten met multivitamines kunt verlichten.

Kun je onbeperkt vitamines aanvullen?

Voor veel vitamines geldt dat je ze dagelijks kunt innemen. Bij een goede multivitamine zijn de tabletten zo samengesteld, dat ze voldoende vitamines en mineralen bevatten waar je als volwassene dagelijks behoefte aan hebt. Houd je daarom aan de dosering die op de verpakking vermeld staat. Je kunt op de verpakking tevens zien hoeveel van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid er in de betreffende multivitamine zit.

Op welk moment kun je het beste vitamines innemen?

Vitamines worden het beste door je lichaam opgenomen als je deze tijdens een maaltijd inneemt. De vitamines worden tijdens de spijsvertering namelijk eenvoudig opgenomen. Neem je de vitamines een keer tussen een maaltijd door in? Houd er dan wel rekening mee dat als je dit voor de vitamine C doet, dit minder effect zal hebben. Vitamine C staat er namelijk om bekend dat het je lichaam makkelijk via de urinewegen weer verlaat. Als je dit op een nuchtere maag inneemt, krijgt de wateroplosbare vitamine geen kans om goed door je lichaam opgenomen te worden.

Is er een verschil tussen goedkope en dure multivitamines?

Wil je vitamine kopen, dan zie je dat er enorm veel keuze is. De variatie bestaat zowel uit allerlei merken als uit een diverse samenstelling van de producten. Daarnaast is er vaak sprake van prijsverschil tussen de verschillende aanbieders. Is een goedkopere multivitamine nu per definitie minder goed dan een duurdere multivitamine? Dat hoeft niet altijd zo te zijn. De werking van de vitamine zelf zal bij ieder product gelijk zijn. Het enige waar je op kunt letten is de samenstelling van het product.

Zijn er veel hulpstoffen toegevoegd dan kun je wellicht beter kiezen voor een merk dat daar minder gebruik van maakt. Het blijft het voornaamst dat je met de inname van een dosis vitamine, zoals een tablet of een capsule, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt. Dan kun je met een gerust gevoel multivitamines slikken.

free choice logo?e=1714608000&v=beta&t=uTBpoCHAmm C1mAYrhe2zGXqHosV oD6YR9MziIqzlw - multivitamine

Over FreeChoice

FreeChoice is al ruim 15 jaar actief op het gebied van kennis over en hoe je een optimale gezondheid te bereiken.

Ons doel is om jou te helpen om de gezondheid en levenskwaliteit te bereiken die jij voor ogen hebt.