broodbuik-dieet
broodbuik-dieet

broodrijk- of arm dieet?

Iedereen wil wel een paar kilootjes kwijt. Met zoveel verschillende diëten weet je niet meer waarmee je moet beginnen. We hebben allemaal wel eens een dieet gevolgd. Resultaat: honger.

In dit artikel vergelijken we het brooddieet en het broodbuik dieet. Dit lijken 2 tegenstrijdige diëten, maar bevatten beide een kern van waarheid. Ze werken echt, zonder hoger gevoel. Hoe dat kan leggen we je in dit artikel uit. Zo kun jij zelf de keuze maken: brooddieet of broodbuik dieet.

Het Brooddieet

Het brooddieet is al een oud dieet. Je zou het niet zeggen, maar het lijkt het meest op het vastendieet. Eén dag normaal eten wat je wil en de dag erna alleen maar brood. Juist, alleen maar droog brood met water (of koffie, thee, suikervrije frisdranken). Voordeel is dat op je brooddag je niet gebonden bent aan een bepaald aantal “sneetjes”. Je mag zoveel brood eten als je wilt. Zolang het brood maar zonder beleg wordt gegeten.

Het idee is dat je op je brooddag aanzienlijk minder calorieën tot je neemt, doordat brood van zichzelf niet heel veel calorieën bevat. Omdat je de dag er na weer normaal eet, zal je lichaam niet kunnen wennen. De spaarstand van je lichaam zal niet worden aangeroepen, waardoor je sneller je eten verbrand en dus afvalt. Ditzelfde principe zien we terug in het vastendieet. Op meerdere dagen van de week mag je eten wat je wilt, maar op gezette dagen beperk je je calorie inname.

Voordelen Brooddieet

  • Geen honger gevoel
  • Zoveel brood eten als je wil

Nadelen Brooddieet

  • Zeer hoge koolhydraten inname
  • Hoge natrium (zout) inname
  • Droog brood eten is erg saai

Broodbuik dieet

Het boek “broodbuik” staat haaks tegenover het brooddieet. Dit dieet raad je namelijk aan om alle tarwe producten uit je dieet te schrappen. Voornaamste tarweproduct? Juist, brood. Vergeet ook pasta, rijst en andere deegwaren. Allemaal verboden volgens de broodbuik. Schrijver William Davis schrijft dat tarwemeel of tarwebloem je dik maken. Graan is volgens Davis “een product van genetisch geknutsel en agribusiness”. Volgens hem ondervinden veel mensen door tarweproducten onnodig lichte huiduitslag, een hoge bloedsuikerspiegel en maaguitstulpingen. Dat laatste noemt hij “broodbuik”.

De kern van waarheid van dit dieet is dat alle graanproducten een hoog koolhydratengehalte hebben. Koolhydraten zijn een soort suikers die ons lichaam omzet in vet wanneer niet alle koolhydraten worden gebruikt. In ons hectische leven is een hoge inname van koolhydraatrijke producten aan de orde van de dag, maar het verbruiken daarvan niet (meer). Bij zulke hoge koolhydraatiname zouden we minstens iedere dag 1 uur lang moeten sporten. De oplossing om snel en gezond af te vallen is door koolhydraten uit ons dieet te halen. Dus geen brood, andere tarweproducten of suikers meer. Hierdoor staat het broodbuik dieet op gelijke voet met de bekende koolhydraatarme diëten zoals Atkins dieet, Dr. Frank dieet en Dukan dieet.

Voordelen Broodbuik

  • Geen hoeveelheid beperkingen
  • Lekker gevarieerd blijven eten

Nadelen Broodbuik

  • Veel vet en proteïnerijk eten
  • Moeilijk te volgen tijdens bv. vakantie

Brooddieet vs. Broodbuik: Conclusie

Beide diëten hebben hun voor-en nadelen. Ieder met hun eigen filosofie en beredeneringen. Als je niet zonder je boterham kunt, is het brooddieet zeker geschikt voor jou. Kun je eenvoudig zonder je boterham of rijst dan kan het Broodbuik dieet voor jou het beste resultaat leveren. In beide gevallen geldt: gebruik je gezond verstand. Eet gevarieerd en probeer 30 minuten per dag te sporten.

Boek: Broodbuik

lees hier over: hoe werkt het broodbuik dieet

Alternatieven & informatie over diëten met brood:

Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder koolhydraten zitten dan in normaal brood en het dus erg geschikt is om af te vallen!Bankdrukker, 11-08-2014
Brood helpt bij vermageren! Dieet op een gezonde manierBrood helpt bij vermageren! Dieet op een gezonde manierIn tegenstelling tot wat vele mensen denken helpt brood wel degelijk bij het vermageren. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie die zegt dat de koolhydraten in het brood het diëten helemaal niet zou bemoeilijken. De studie werd gepubliceerd in…Harrys, 02-02-2011
Het broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenmijn kijk opHet broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenIn de jaren tachtig en negentig was het brooddieet - ook wel een broodwisseldieet genoemd - een dieet dat populair was om op korte termijn veel gewicht te verliezen. De ene dag eet je normaal en de andere dag eet je alleen brood. Het dieet is gemakke…Ymbakker, 16-09-2011