Hoe werkt het vastendieet

Vastendieet: Snel & effectief afvallen!
Vastendieet: Snel & effectief afvallen!

Voor iedereen die snel en veilig wil afvallen (en slank wil blijven) biedt het vastendieet uitkomst! Het vastendieet is gebaseerd op ons oer-instinct. Toen we nog jagers/verzamelaars waren gingen er dagen voorbij dat er niet gegeten werd. Wanneer er wel eten was, at men zich helemaal vol.

Het idee met het vastendieet is dat je voorkomt dat je lichaam “gewend” raakt. Het vastendieet zorgt dat deze gewenning wordt doorbroken en voorkomt zo dat je zwaarder wordt.

Het vastendieet stelt voor: 2 dagen vasten, 5 dagen normaal eten. Bij het vastendieet zijn de vastendagen niet zo “streng” als het klinkt. Op een vastendag eet je een goed ontbijt en een stevige lunch. In totaal zo’n 600 calorieën voor mannen en 500 calorieën voor vrouwen. Overigens kun je wanneer je net begint op je vastendagen je calorie inname met 50% beperken (maximaal 1000-1200 calorieën) in plaats van 500-600 calorieën. Dit kun je naar eigen gevoel opbouwen. Verder mag en moet je de gehele dag door veel drinken. Bijvoorkeur water, maar koffie en thee (ongezoet) zijn ook toegestaan. Op de dagen dat je mag eten, hoef je ook niets te laten staan. Door de vastendagen “ontregel” je je lichaam op een goede manier. Hierdoor zullen de calorieën op eetdagen sneller worden verbrand. Daardoor val je af!

Het vastendieet: Eat, Fast & Live Longer

Journalist Michael Mosley vroeg zijn werkgever BBC om zichzelf te gebruiken als “proefkonijn”. Dit om de wetenschap achter de verlenging van levensduur te verkennen die zich richt op caloriebeperking en vasten. Vijf dagen per week eet hij normaal, twee dagen per week eet hij 600 calorieën. Na twee maanden diëten had hij 9 kilo verloren en hadden zijn cholesterol- en bloedsuikerspiegel en andere factoren een normale hoogte bereikt. Bekijk hier de hele documentaire:

 

Vastendieet: van hamburger naar salade

EditieNL gaat de komende tijd testen of het vastendieet vol te houden is. Twee dames gaan testen of het dieet werkt én of het vol te houden is. Bekijk de voortgang op de website.

Boek: Het vastendieet

lees hier over: hoe werkt het vastendieet

Voordelen van het Vastendieet

 • De methode is eenvoudig: 2 dagen vasten, afgewisseld met 5 dagen gewoon eten.
 • Je kunt zelf bepalen op welke dagen van de week je vast.
 • Na een dag vasten volgt altijd weer een dag waarin je gewoon kunt eten. Een prettig vooruitzicht.
 • De methode wordt deels onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.
 • De geadviseerde voeding op de vastendagen bevatten veel vlees, vis, ei en groenten.
 • Bewust worden van wat je eet en drinkt op vastendagen kunnen (onbewust) ook effect hebben op je voedselinname op de andere dagen.

Nadelen van het Vastendieet

 • Vasten is moeilijk. Het hongergevoel is sterk.
 • De beloftes als het gaat om afvallen en gezondheid zijn erg groot.
 • Niet alle beweringen in het boek zijn wetenschappelijk onderbouwd.
 • Het is belangrijk om op ‘gewone’ dagen niet meer te eten dan je gewend bent.
 • Voor mensen met een gezin en een drukke baan zullen de vastendagen lastig in te plannen zijn, omdat de rest van het gezin wel moet eten en omdat je speciale recepten moet maken op de vastendag.

Het vastendieet: alternatieven & informatie

[infonu keyword=”vasten%20dieet” output=2]

2 gedachten over “Hoe werkt het vastendieet”

 1. Ik begon deze dieet, nadat ik de BBC documentaire had gezin. Eigenlijk om een dag vasten en een dag normaal te eten. Ik viel de eerste 3 weken 1 kilo per week af. Daarna heb ik 2 dagen eten een 1 dag vasten. Hiermee ben ik in 3 weken een kilo afgevallen. Op de eet dagen eet ik alles waar ik trek in heb, dus ook soms gebak, en snaks en pizza.

  Ik ben blij dat deze dieet help om af te vallen. Ik heb veel dieten geprobeerd die maar kort werkten.

  Deze dieet is makelijk vol te houden, want als ik ergens trek in krijg, zeg ik altijd, dat mag ik morgen wel eten en vaak eet ik het de dag daarna. Ook is het makelijk om dit voort te zetten om je streef gewicht te houden.

 2. Ik ben in de eerste 8 weken alternate day fasting 10 kilo afgevallen en ik voel me prima! Ik doe de variant 4:3 en vast op maandag, woensdag en vrijdag. Mijn persoonlijke ervaringen houd ik bij op mijn blog.

Reacties zijn gesloten.