Kun je een open trap dichtmaken?

open trap dichtmaken - open trap dicht

Kun je een open trap dichtmaken?

In veel (nieuwbouw) huizen is de trap naar de zolder vaak open. Hoewel dit misschien praktisch kan lijken, zijn er ook nadelen aan verbonden. Door het dichtmaken van een open trap naar zolder kun je minder energie (warmte) verliezen, meer geluid isoleren en het is veiliger. In dit artikel bespreken we hoe je een vaste trap naar zolder kunt maken en wat de voordelen hiervan zijn.

Wat is een dichte trap?

Een dichte trap is een trap waarbij de treden van de trap zijn afgesloten met stootborden. Dit betekent dat er geen openingen zijn tussen de treden van de trap, dit in tegenstelling tot een open trap naar zolder, waarbij er wel openingen zijn tussen de treden. Het dichtmaken van een open trap kan worden gedaan door het plaatsen van stootborden tussen de treden.

Hoe maak je een open trap dicht?

Het plaatsen van deze borden om een open trap dicht te maken is een klus die je zelf kunt doen als je handig bent. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

  • Meet de afstand tussen de treden van de trap en de hoogte van elke trede.
  • Zaag de borden op maat volgens de afmetingen die je hebt gemeten.
  • Plaats elk bord tussen twee treden en bevestig het met schroeven of lijm.
  • Werk het geheel af door eventuele naden en schroefgaten op te vullen en te schuren.
  • Het is belangrijk om nauwkeurig te meten en te werken voor een net resultaat.

Wat zijn de voordelen van een dichte trap?

Het dichtmaken van een open trap naar zolder heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het veiliger omdat er geen openingen zijn waar je doorheen kunt vallen of waar kleine kinderen of huisdieren vast kunnen komen te zitten. Ten tweede bespaart het energie doordat er minder warmteverlies optreedt tussen de verdiepingen. Ten derde isoleert het geluid beter waardoor je minder last hebt van geluidsoverlast van boven of beneden.

Door deze voordelen kun je op zolder veel beter een volwaardige slaap- of hobbykamer maken waar je ongestoord kunt werken, slapen of wonen. Met een vaste trap naar zolder wordt de zolder een volwaardig onderdeel van het huis.

Waarvoor kun je je zolder gebruiken?

  • Slaapkamer: Maak van je zolder een extra slaapkamer voor gasten of voor jezelf.
  • Hobbykamer: Gebruik de zolder als hobbykamer om te schilderen, te knutselen of muziek te maken.
  • Werkkamer: Richt de zolder in als werkkamer om thuis te kunnen werken in alle rust.
  • Speelkamer: Maak van de zolder een speelkamer voor de kinderen waar ze ongestoord kunnen spelen.
  • Opbergruimte: En natuurlijk kun je je zolder gebruiken als extra opbergruimte voor spullen die je niet vaak nodig hebt.

Dichtmaken of open laten?

Een open trap dichtmaken naar zolder is een slimme keuze. Het dichtmaken van een open trap naar zolder heeft verschillende voordelen. Het is veiliger, bespaart energie en isoleert geluid beter. Hierdoor kun je op zolder een volwaardige slaap- of hobbykamer maken waar je ongestoord kunt werken, slapen of wonen. Een open trap dichtmaken is een klus die je zelf kunt doen als je handig bent, maar het is verstandiger om het uit te besteden aan een vakman.