7 Stappen om een eigen horeca onderneming starten

restaurant opening - horeca onderneming

Een eigen horeca onderneming starten? 7 Stappen

Een horecazaak is een stap die je niet ligtelijk moet nemen. De afgelopen twee jaar hebben ons geleerd dat het niet iets is wat je zomaar op de bonnefooi doet. Naast de horeca apparatuur moet je met een heleboel rekening houden en echt een waterdicht plan maken om te slagen.  Laat dat je er echter niet van weerhouden om te beginnen. Het is namelijk een onderneming waar je veel voldoening uit kunt halen. Welke stappen moet je dan nemen?

1. Het bestemmingsplan

Zet geen handtekening onder een contract voor je horecabedrijf als je niet zeker weet of jouw plannen wel passen binnen de bestemmingsplannen van de gemeente. Is dat niet zo? Dan moet je een aanpassing in het bestemmingsplan aanvragen. Dit kan behoorlijk wat tijd kosten.

2. Inschrijving bij de KvK

Heb je een locatie gekozen? Schrijf je dan in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is nodig om legaal te opereren en de KvK geeft je bedrijfsinformatie door aan onze lieve vriend: de belastingdienst. Op het moment dat jij geregistreerd bent als btw-ondernemer, krijg je een aantal nummers toegewezen. Denk aan een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Deze nummers heb je nodig voor allerlei zakelijke activiteiten.

3. Een aantal vergunningen

Daarnaast moet je verschillende vergunningen aanvragen. De belangrijkste zijn de exploitatievergunning. Deze is meestal verplicht als je gasten wilt ontvangen voor eten en drinken. Dan heb je de Drank- en Horecavergunning. Die heb je nodig als je alcohol wilt schenken. Zowel je pand als je personeel moeten aan specifieke eisen voldoen voor deze vergunningen. Als je van plan bent om te verbouwen of renoveren, heb je waarschijnlijk een bouwvergunning nodig. Neem vooraf contact op met de gemeente om eventuele problemen te voorkomen. Afhankelijk van jouw situatie heb je misschien ook andere vergunningen nodig, zoals een terrasvergunning, een vergunning voor gokautomaten of een licentie voor het afspelen van muziek. Voor sommige vergunningen moet je een Bibob-formulier invullen om de integriteit van jouw horecazaak te beoordelen.

4. Brandveiligheid

Brandveiligheid is natuurlijk erg belangrijk. Volgens de drank- en horecawet zijn er bepaalde regels voor hoe je jouw zaak moet inrichten. Je moet namelijk bepaalde maatregelen nemen voor brandveiligheid, zoals brandwerende deuren, vluchtplannen, noodverlichting en brandblusapparaten. Je moet aan deze regels voldoen, omdat de veiligheid van jouw gasten jouw verantwoordelijkheid is.

5. Inschrijven bij de NVWA

Maak of verkoop je voedsel? Dan moet je je bedrijf registreren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij zorgen ervoor dat het eten veilig wordt behandeld. Als je bijvoorbeeld maaltijden bereidt, moet je ook een plan hebben om de hygiëne en veiligheid te waarborgen, dat heet een HACCP-plan, of je kunt een goedgekeurde hygiënecode volgen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het eten dat je aan je klanten serveert, veilig is om te eten.

6. Personeelsregels en openingstijden

Wanneer je medewerkers aanneemt, moet je een RI&E hebben om eventuele risico’s voor je werknemers te identificeren en aan te pakken. En houd in gedachten dat de openingstijden van je zaak kunnen variëren afhankelijk van de gemeente waarin je opereert. Check dus altijd even de lokale regels en voorschriften.

7. Melding milieubeheer

Tot slot moet je voldoen aan milieuvoorschriften. Meestal is een eenvoudige melding bij de gemeente voldoende om aan deze voorschriften te voldoen, tenzij je van plan bent ingrijpende veranderingen door te voeren die het milieu sterk kunnen beïnvloeden. Wil jij een horecaonderneming starten? Nu weet je hoe dat moet!