Specialisaties & opleidingen die secretaresses naar een hoger niveau tillen

secretaresse opleidingen

Specialisaties en opleidingen die secretaresses naar een hoger niveau tillen

Als secretaresse wil je jezelf graag blijven ontwikkelen en specialiseren. Naast de basisopleiding secretaresse zijn er verschillende vervolgcursussen en secretaresse opleidingen die je zou kunnen volgen om je vaardigheden verder uit te breiden en jezelf naar een hoger niveau te tillen. Welke vervolgopleidingen en/of cursussen zou je daarvoor kunnen volgen? In dit blog geven we een aantal suggesties.

Als secretaresse wil je jezelf graag blijven ontwikkelen en specialiseren. Naast de basisopleiding secretaresse zijn er verschillende vervolgcursussen en secretaresse opleidingen die je zou kunnen volgen om je vaardigheden verder uit te breiden en jezelf naar een hoger niveau te tillen. Welke vervolgopleidingen en/of cursussen zou je daarvoor kunnen volgen? In dit blog geven we een aantal suggesties.

Directiesecretaresse

Als directiesecretaresse ben je de steun en toeverlaat van je directeur en/of manager en vervul je een belangrijke spilfunctie binnen het bedrijf. Naast de standaard werkzaamheden zoals het beheren van de agenda, het aannemen en doorverbinden van telefoongesprekken, het beantwoorden van e-mails en het organiseren en notuleren van diverse meetings, fungeer je ook als sparringpartner of co-manager van de directie. Om op dit niveau te kunnen werken, is waarschijnlijk een opleiding op hbo-niveau vereist, zoals Hoger Management Support of Strategisch Ondersteunen vereist. Deze opleidingen leren je ook om het managementteam beter te adviseren, waardoor je inhoudelijk meer kunt bijdragen aan de organisatie.

Medisch secretaresse

Je kunt ook in de zorgsector werken als medisch secretaresse. Een cursus Medische Terminologie is naast een basisopleiding secretaresse vaak een vereiste. Banen waar je dan aan zou kunnen denken zijn bijvoorbeeld werken op een polikliniek of op een patiëntenzorg secretariaat in een ziekenhuis of in een verpleegtehuis.

HR-assistent

Als secretaresse krijg je vaak te maken met de afdeling personeelszaken (HR). Een cursus op het gebied van HR is een logische stap als je wilt overstappen naar een rol als HR-assistent. Wil je liever op hbo-niveau werken, dan is een vervolgopleiding tot HR-adviseur een logische stap.

Virtual Assistant (VA)

Wil je graag werken vanuit huis voor verschillende opdrachtgevers en ben je handig met online tools? Dan is een specialisatiecursus tot Virtual Assistant (VA) wellicht iets voor jou. Als VA kun je diverse werkzaamheden verrichten, zoals het maken en beheren van websites, het creëren van content voor Social Media en het versturen van online nieuwsbrieven.

Vaardigheden voor de secretaresse

Om als (directie)secretaresse te werken heb je naast een passende opleiding ook nog andere vaardigheden nodig. Denk hierbij aan het hebben van goede organisatorische- en communicatieve vaardigheden om goed te kunnen plannen en organiseren. En ook worden digitale vaardigheden steeds belangrijker. Zo moet je ook goed kunnen omgaan met verschillende soorten software en technologieën, zoals Microsoft Office en diverse andere Online Tools. Als secretaresse heb je vaak ook te maken met deadlines en hectische situaties. Je moet dus ook stressbestendig zijn.

Een passende secretaresse opleiding vinden?

Er zijn heel veel verschillende aanbieders van secretarieel gerelateerde cursussen en opleidingen. Denk hierbij aan ROC’s, Hogescholen, particuliere opleidingsinstituten en allerlei andere online aanbieders. Oriënteren op een dergelijke cursus kan ook op een onafhankelijk secretaresse platform. Daar kun je vaak gratis brochures aanvragen. Zo maak je een weloverwogen keuze.