Wat is een AGV? Ontdek de vele mogelijkheden

agv robot automated guided vehicle - AGV

Wat is een AGV? Ontdek de vele mogelijkheden

De afkorting AGV staat voor “Automated Guided Vehicle“. In het Nederlands is dit “Automatisch geleide voertuigen”. Vaak worden deze ingezet als transportvoertuigen in magazijnen of werkplaatsen. Een AGV robot beweegt zich door een ruimte zonder hulp van mensen. Ze zijn ingesteld op een route door middel van speciale technieken, zoals speciale wegmarkeringen die de robot herkend. Een AGV robot biedt veel mogelijkheden in de logistiek en transport. Deze technieken zijn onderdeel van het Transport Management Systeem. Dit systeem zorgt voor optimalisatie van de logistiek.

Voordelen van Automatisch Geleide Voertuigen

AGV robots zijn een populaire keuze bij bedrijven die op zoek zijn naar een manier om hun productie-eenheden te automatiseren. AGVs bieden een aantal grote voordelen, waaronder een verhoogde efficiency, een verminderd fysiek belastend werk voor werknemers en een verlaagd risico op werknemersletsel. Bovendien zijn AGV’ss relatief goedkoop in aanschaf en onderhoud, waardoor ze een betaalbare optie zijn voor bedrijven van alle soorten en maten.

We lichten hier de voordelen van AGV voor je uit:

Productiviteit

De mens kan veel en veel handen maken licht werk, maar mensen zijn beperkt in een maximaal tempo. Bij AGV’s ligt dit tempo vele malen hoger, waardoor de productiviteit stijgt en daarmee dus ook het algemene succes van het bedrijf.

Investering

Het is even een investering, maar het verdient zich dubbel en dwars terug. De voertuigen zorgen mede door alle voordelen hier beschreven, voor orde en winst.

Bedrijfsvoordeel

Daarnaast zorgen de geautomatiseerde voertuigen voor een voordeel voor het bedrijf, namelijk dat het personeel dat normaal op de plaats van de voertuigen zou staan, de handen ergens anders uit de mouwen kan steken. Hierdoor verhoog je de verrichte werkzaamheden, terwijl de werkdruk daalt. Gelukkige werknemers zijn erg belangrijk voor sfeer en plezier in het werk.

Schade vriendelijk

Doordat andere machines minder worden belast, gaan deze langer mee en dit scheelt veel geld. Voorbeelden hiervan zijn heftrucks. Voor het pallettransport is het zaak dat de ladingen en die van de containers niet worden beschadigd. Deze voertuigen maken dat waar.

Energiebesparend

Door de efficiëntie en veelzijdige functies van de AGV’s kan er veel energie bespaart worden. Dit komt het milieu en het bedrijf ten goede.

Veilig

Dit komt omdat de sensoren op de voertuigen incidenten voorkomen door afwijkende factoren te melden. Hiernaast worden mensen niet langer blootgesteld aan de metershoge stellingen met ladingen erop. Wanneer deze niet stevig staan, kunnen ze met brute kracht naar beneden komen. Een heftrucker ziet dit veel minder goed vanaf beneden dan een geautomatiseerd systeem.

Voorbeeld van een AGV robot in actie

AMR: De uitbreiding

AMR, ook wel Autonomous Mobile Robots genoemd zijn soortgelijke voertuigen voor in de industriële sector voor logistiek. Echter, deze apparaten verschillen van de AGV doordat zij zich compleet kunnen aanpassen aan hun omgeving. Er hoeft geen route ingesteld te worden, want een AMR bepaalt de meest makkelijke en slimme route zelf. Het gevolg is een nog betere productie. De robots bewegen zich door de gangen en ontwijken obstakels. Deze uitbreiding is opkomend en wordt steeds meer gebruikt. De resultaten zijn erg positief, waardoor meer en meer bedrijven zichzelf inlezen over de robots.

Conclusie

Kortom, de geautomatiseerde apparatuur is zeer veelzijdig en efficiënt. Door middel van de technieken zorgt het voor veel voordelen. Het kan een bedrijf net dat zetje geven dat het nodig heeft om meer succes te maken. Bij het gebruik van AGV’s en/of AMR’s worden alle kansen om het een beter en mooier bedrijf te maken benut. Een veilig en productieve oplossing voor elk industrieel bedrijf. Dat is de investering meer dan waard!