Wat is een goed alternatief voor stucen?

renovlies alternatief stucen - stucen

Wat is een goed alternatief voor stucen?

Stucen wordt vaak gedaan om de muren in een nieuw of gerenoveerd huis te egaliseren, beschermen of verfraaien. Stucen zorgt voor een strakke afwerking van de muren, waardoor de ruimte er beter uitziet. Maar stucen is niet altijd de beste oplossing. Gelukkig zijn er ook alternatieven voor stucen en het beste alternatief is renovlies behang. Waarom dat is, lees je in deze blog.

Wat is renovlies behang?

Renovlies behang, of renovatievlies, is gemaakt van een sterk vliesmateriaal. Het wordt gebruikt als alternatief voor stucen om oneffenheden en scheuren in muren te verhelpen. Het materiaal van renovlies behang is sterk en scheurbestendig. Je kan het naadloos aanbrengen voor een strak resultaat en het wordt vaak afgewerkt met een laag verf, zodat de muur er gestuct uitziet.

Waarom zou je voor renovlies behang kiezen?

Renovlies behang is een geweldig alternatief voor stucen, omdat het een aantal grote voordelen heeft ten opzichte van stucen:

 • Goedkoper. Het is bijna altijd goedkoper om voor renovlies behang te kiezen. Dit komt door een combinatie van lagere materiaal- en arbeidskosten.
 • Sneller. Stucwerk kan dagen tot zelfs wel weken duren om goed aan te brengen, zelfs door ervaren vakmannen. Het is een tijdsintensief karwei, terwijl renovlies behang veel sneller aan te brengen is. Vaak kan renovlies behang in een enkele dag worden aangebracht.
 • Duurzamer. Renovlies behang is een stuk steviger dan je misschien verwacht. Het is gemaakt van materialen zoals cellulose of glasvezel. Dit zijn materialen die duurzaam zijn en tegen beschadigingen bestand zijn. Stucwerk daarentegen is veel kwetsbaarder voor beschadiging.
 • Scheurbestendig. Een probleem dat je kan hebben met stucwerk, vooral bij nieuwbouw waar het gebouw nog moet zakken, zijn scheuren. Scheuren in stucwerk wordt veroorzaakt door bewegingen in de ondergrond en zijn niet altijd te voorspellen of voorkomen. Renovlies behang heeft daar geen last van, want het is flexibel, waardoor het zich kan aanpassen aan bewegingen in de ondergrond zonder te gaan scheuren.
 • Veelzijdig. Renovlies behang is een veelzijdig product; het is verkrijgbaar in meerdere structuren en je kan renovlies verven in iedere wenselijke kleur met gewone (muur)verf. Het is zelfs mogelijk om het behang te laten bedrukken. Dit maakt renovlies een optie voor eigenlijk elk interieur. 
 • Onderhoudsvriendelijk. Renovlies behang is zeer makkelijk schoon te houden. Omdat het behang tegen vocht kan, kan je het gemakkelijk schoonmaken met dezelfde middelen waarmee je andere oppervlaktes schoonmaakt.

Niet stucen, kies voor renovlies.

Renovlies behang is een veelzijdig alternatief voor stucen dat ook nog eens goedkoper is, sneller te installeren is en duurzaam en scheurvrij is. Hierdoor maakt renovlies behang stucen vaak overbodig, vooral in nieuwbouwhuizen.

Waar op letten bij Renovlies behang?

Renovlies is een goedkoper en makkelijker alternatief voor het stucen van de muren in je huis. Dat is waarschijnlijk al reden genoeg om voor deze optie te kiezen, maar eerst zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, om het beste resultaat te krijgen voor jouw woning.

Is mijn muur geschikt?

Renovlies kan op veel oppervlaktes worden aangebracht, zoals beton, stucwerk en gipsplaten, maar de oppervlakte moet wel geschikt zijn en relatief onbeschadigd.

Als er losse delen op de muur zitten, van bijvoorbeeld oud stucwerk, moet je die eerst verwijderd hebben voordat je renovlies behang kan gebruiken. Ook oud behang of structuurverf moet eerst verwijderd worden. Diepe gaten, oneffenheden of scheuren moeten eerst gerepareerd worden, om te voorkomen dat ze zichtbaar zijn door het behang heen. Of dat het behang gaat bubbelen. Ook is het belangrijk dat de muur niet vochtig is en niet vochtig zal zijn, tijdens de droogperiode van het behang.

Behangen met renovlies

Renovlies aanbrengen is goed zelf te doen. Met de juiste materialen en techniek, is het een klus die iedere amateur doe-het-zelver aan kan pakken.

Stappenplan voor renovlies aanbrengen:

 1. Verzamel de volgende benodigdheden en gereedschappen:
  1. Renovlies behang.
  2. Behanglijm.
  3. Behangroller.
  4. Stanleymes.
  5. Behangsnijder
 2. Bereid de muur voor door deze schoon te maken en diepe beschadigingen te repareren. Laat de muur volledig drogen voordat je verder gaat.
 3. Bereid de behanglijm alvast voor, zodat deze kan opdikken.
 4. Meet eerst de hoogte van de muur, creëer dan stroken behang op maat. Gebruik een mes voor een nette lijn en laat een beetje extra behang over aan beide kanten van de strook.
 5. Gebruik een roller om op de muur, in de lengte van de strook die je erop gaat plakken, gelijkmatig lijm te verspreiden.
 6. Begin aan de rechterkant van de muur en werk naar de linkerkant toe. Pak de eerst strook behang. Plak de bovenste rand van het behang aan de bovenkant van de muur, zorg ervoor dat de strook parallel aan het plafond loopt en een klein beetje het plafond overlapt. Werk langzaam naar beneden, terwijl je het behang aandrukt en luchtbellen naar beneden strijkt. Als deze strook zit, kan je de rest van de stroken behang op dezelfde manier ophangen. Controleer regelmatig of de banen behang nog recht lopen.
 7. Als alle stroken hangen, gebruik dan een scherp mes om de overlappingen aan het plafond en de vloer weg te snijden, zodat het behang strak in de hoeken eindigt.
 8. Laat het behang helemaal drogen.
 9. Werk het behang af met bijvoorbeeld een mooie kleur (muur)verf. 

Aan de slag

Al met al is Renovlies behang een uitstekende optie om je muren een strakke look te geven, zonder de kosten en het gedoe van stucwerk. Maar voordat je begint, is het belangrijk om te controleren of je muur geschikt is en dat je de juiste techniek gebruikt voor het aanbrengen van het behang. Met het stappenplan in dit artikel kan iedere doe-het-zelver aan de slag en krijg je een prachtig resultaat. Dus waar wacht je nog op? Tijd om die muren te behangen!