Waarom zijn kartonnen tasjes een duurzaam alternatief voor plastic tasjes?

kartonnen tasjes - kartonnen tasjes

Waarom zijn kartonnen tasjes een duurzaam alternatief voor plastic tasjes?

In het verleden was het doodnormaal dat je voor elke aankoop, hoe klein dan ook, een gratis plastic tasje meekreeg. Het probleem hiervan is dat veel van deze plastic tasjes uiteindelijk in de natuur terecht kwam of werd verbrand. Beide opties zijn uiteraard erg slecht voor het milieu. Zo heeft het plastic in de natuur geleid tot grote gevolgen voor mens, dier en klimaat. Het verbrande plastic heeft voor veel CO2-uitstoot geleid. Gelukkig zijn mensen tegenwoordig een stuk bewuster en zijn velen overgestapt op milieuvriendelijke alternatieven. Maar, nog niet iedereen. Om iedereen bewust te maken en over de streep te trekken gaan we in dit artikel wat dieper in op de nadelen van plastic tasjes en op duurzame alternatieven. 

De nadelen van plastic tasjes 

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest om plastic. Of het nu tasjes, rietjes, bekers, borden of bestek was, er werd veel over geschreven. Hetgeen dat erover gezegd werd was alles behalve positief. De productie en het gebruik van plastic brengt namelijk veel nadelen met zich mee. Om je een beeld te geven van deze nadelen hebben wij de belangrijkste voor je op een rij gezet. 

  • Plastic wordt geproduceerd in Verre Oorden, zo zijn de Filipijnen één van de grootste producenten van plastic. Arbeiders kunnen hier niet altijd rekenen op goede arbeidsomstandigheden. Daarnaast zijn de productieprocessen vaak niet goed ingericht. Zo weten ze bijvoorbeeld niet wat ze met het afval moeten doen en wordt het vaak verbrand. Met alle gevolgen voor het klimaat vandien. 
  • Doordat plastic geproduceerd wordt in Verre Oorden moet het van ver getransporteerd worden. Dit houdt in: per vliegtuig of schip. Ook dit heeft veel gevolgen voor de CO2-uitstoot. 
  • Tot slot is plastic gemaakt van chemische stoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn. Als plastic in de natuur terechtkomt zal het daar voor altijd blijven liggen, omdat het niet vanzelf opgelost wordt. Doordat het materiaal chemisch is brengt het in de natuur grote schade toe aan mens, dier en milieu. 

De voordelen van kartonnen tasjes 

Genoeg redenen dus om af te stappen van plastic tasjes en over te stappen naar een duurzamer alternatief, namelijk: kartonnen tasjes. Maar, waarom zijn kartonnen tasjes dan wel duurzaam? Wij hebben de belangrijkste voordelen van deze tasjes op een rij gezet. 

  • Karton is een materiaal dat wel 100% biologisch afbreekbaar is. Mocht een kartonnen tasje ooit in de natuur terecht komen, dan zal deze naar verloop van tijd vanzelf oplossen. Ook is het materiaal een stuk minder schadelijk voor dieren, mens en milieu. 
  • Kartonnen tasjes worden dichterbij huis geproduceerd in landen waar arbeiders wel kunnen rekenen op eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden. Doordat het dichterbij huis geproduceerd wordt kost het transport ook minder CO2-uitstoot. Het kan namelijk vaak per trein getransporteerd worden. 
  • Het productieproces van kartonnen tasjes is veel minder afhankelijk van fossiele brandstoffen dan het proces van plastic tasjes. Er wordt veel meer gebruik gemaakt van groene energiebronnen. Ook is het proces efficiënter qua energie- en waterverbruik ingericht. 

Kortom, genoeg redenen om over te stappen naar kartonnen tasjes!