Voordelen van duurzaam WC papier

duurzaam wc papier - wc papier

Voordelen van duurzaam WC papier

Tegenwoordig zijn we meer bezig met duurzaam leven. We zijn ons bewuster van het milieu, minderen -of stoppen- met het gebruik van plastic, kiezen steeds vaker voor plantaardige alternatieven voor vlees en we scheiden ons afval. Met de huidige gas- en energieprijzen besparen we ook hier ook enorm op. Zetten de kachel minder snel aan en zetten enkel de lampen aan als dit nodig is. Supergoed!

Een andere, misschien net zo makkelijke manier om wat duurzamer te gaan leven, is door duurzaam toiletpapier te gebruiken. Het is immers iets wat we iedere dag, meerdere keren nodig hebben. Je vraagt je misschien af waarom je moet overstappen op een duurzame vorm van toiletpapier. Via deze weg vertellen wij jou waarom je beter kunt overstappen op ecologisch verantwoord toiletpapier.

Wist je dat er over de hele wereld gezien, iedere dag maar liefst 270.000 bomen door het toilet gespoeld worden? Deze bomen worden gekapt, terwijl onze aarde de bomen juist zo hard nodig heeft.

Wat is eco toiletpapier?

Eco toiletpapier is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten toiletpapier die niet schadelijk zijn voor het milieu. Denk hierbij aan toiletpapier dat is gemaakt van gerecyclede materialen of toiletpapier waarbij er weinig tot geen chemicaliën en andere schadelijke stoffen zijn gebruikt in de productie. Het is niet zo’n gek idee om jezelf eens af te vragen of je überhaupt toiletpapier met chemicaliën wil gebruiken op je huid.

Maar ook toiletpapier dat is gemaakt van grondstoffen uit verantwoorde bossen is eco toiletpapier. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld toiletpapier gemaakt van de grondstof bamboe.

Per persoon gebruiken we zo’n honderd rollen WC papier per jaar. Dit komt neer op meer dan twintig duizend velletjes papier! Als je dit terugrekent betekent dat je gemiddeld per dag 55 velletjes gebruikt. Door over te stappen op een duurzame variant, kun je dus enorm bijdrage aan het behoud van onder andere bomen.

Toiletpapier van bamboe

Het gebruik van bamboe WC papier is een prima alternatief! Bamboe groeit razendsnel, tot wel 91 centimeter per dag. Zodra bamboe gekapt wordt, blijven de wortels in de grond. Hierdoor kan dezelfde plant opnieuw groeien. Binnen enkele jaren kun je bamboe al oogsten als je het voor WC papier wil gebruiken. Een eikenboom, die veel wordt gebruikt in de papierindustrie, heeft tachtig jaar nodig om geoogst te kunnen worden!

Daarnaast wordt bamboe vaak verbouwd zonder het gebruik van pesticiden, chemicaliën of kunstmest. Bamboe kan zichzelf namelijk prima weren tegen schimmels. Er zit een stofje in de bamboeplant die antibacterieel is die de plant weert tegen schimmels. Hierdoor krijg je een organische toiletrol zonder extra schadelijke middelen erin.

Welk WC papier is het beste voor het milieu?

Als je gebruikmaakt van gerecycled toiletpaper, zorgt dit voor 74% minder vervuiling van de lucht dan als je kiest voor een normale variant. Als je kiest voor de eco variant, bespaar je al snel meerder bomen! Voor de productie van driehonderd eco toiletrollen, wordt gemiddeld één boom bespaard. Als je dus een huishouden van drie personen bent, bespaar je gemiddeld één boom per jaar. Moet je eens nagaan wat dat op lange termijn voor effecten heeft.

Als je deze voordelen bij elkaar optelt dan vraag je je eigenlijk af waarom je niet direct zal overstappen op duurzaam toiletpapier. Beter voor het milieu en beter voor jou.