Duurzaam printen? Zo doe je dat!

duurzaam printen

Duurzaam printen? Zo doe je dat!

Er worden dagelijks ongelooflijk veel afdrukken gemaakt. Wereldwijd komt dat jaarlijks neer op biljoenen a4’tjes! Dat zou misschien nog te verdedigen zijn als al deze papieren ook daadwerkelijk gebruikt worden. Helaas is dat meestal niet het geval. Een groot deel van deze afdrukken komt uiteindelijk in de prullenbak terecht. Dat is natuurlijk ongelooflijk zonde.

Vergeet niet dat het gebruik van zoveel inkt en papier niet alleen invloed heeft op de portemonnee. Er zijn ook grote gevolgen voor het milieu. De gemiddelde consument houdt tegenwoordig steeds meer rekening met het milieu. Zo ook in het koopgedrag. Er wordt gelet op de duurzaamheid van het product en hoe deze geproduceerd is. Inmiddels zijn er dan ook al meerdere duurzame cartridges te koop. Bij een printer shop is er genoeg keus om een duurzamere keuze te maken. Er zijn echter nog meer dingen die je kunt doen om het milieu te ondersteunen. Dit heeft vooral te maken met je eigen printgedrag.

Benieuwd hoe jij duurzamer zou kunnen printen? Met behulp van de volgende tips merk je zeker verschil.

Lege cartridges inleveren

Een cartridge mag niet zomaar bij het grofvuil worden gegooid. Je kunt ze echter ook niet zelf hergebruiken. Wanneer de cartridges leeg zijn, kan je hier niets meer mee. Het is dan ook heel verleidelijk om dit gewoon in een grote zak te gooien. Dit is echter onwijs zonde. Het produceren van cartridges heeft nou eenmaal invloed op het milieu. Hoe minder er geproduceerd moet worden, hoe beter.

Het is dan ook een kleine moeite om de cartridges in te leveren bij een inleverpunt. Hier worden alle lege hulzen verzameld en deze kunnen vervolgens weer hergebruikt worden. Hiermee draag je je steentje bij aan een beter milieu.

Is printen echt noodzakelijk?

Wees kritisch voordat je een afdruk maakt. Het is zonde dat bijna de helft van alle gemaakte afdrukken uiteindelijk in de prullenbak belandt. Helemaal als je bedenkt dat er naar sommige afdrukken helemaal niet wordt gekeken. Daarom is het belangrijk om kritischer te kijken naar wat wel of niet geprint moet worden. Veel dingen hoeven tegenwoordig niet meer op papier te staan. Werken gebeurt meestal digitaal. Je kunt in veel programma’s zelfs eenvoudig opmerkingen toevoegen.
Is het echt noodzakelijk om een afdruk te maken? Print dan zoveel mogelijk dubbelzijdig en gebruik een lettertype dat minder inkt verbruikt. Hierbij kun je denken aan Arial, Calibri of Verdana.

Gebruik duurzaam papier

Je kunt ook wat doen aan de materialen die je gebruikt tijdens het printen. Zo zijn er al duurzame cartridges verkrijgbaar, maar is het ook mogelijk om gerecycled of duurzaam papier te gebruiken. Duurzaam papier is altijd voorzien van een FSC-keurmerk. Dit betekent dat het papier enkel is ontstaan uit duurzaam beheerde bossen. Dit zijn bossen die speciaal gemaakt zijn voor het kappen en waar echt gelet wordt op het milieu.