VCA VOL diploma halen in je eigen tijd en in je eigen tempo?

vca vol cursus - VCA VOL

VCA VOL diploma halen in je eigen tijd en in je eigen tempo?

Er is steeds meer vraag naar VCA VOL gecertificeerde werknemers. Daarom is het handig om te investeren in een VCA VOL elearning cursus, waarmee je in je eigen tempo en in je eigen tijd kunt leren en je diploma kunt halen. Deze cursus is bij uitstek geschikt voor zowel operationeel personeel als leidinggevenden of zzp’ers die onderaannemer zijn bij een VCA-gecertificeerd bedrijf. Het VCA VOL diploma is dan ook niet meer weg te denken uit de Veiligheid en Gezondheid op de Werkplek sector.

Wat is de VCA VOL?

De VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) is een internationaal erkende veiligheidsmanagementsysteem voor bedrijven die hun productieproces willen optimaliseren. Het systeem legt de nadruk op het voorkomen van ongelukken, milieuverontreiniging, materiële schade en diefstal. In Nederland is de VCA vol een vereiste voor bedrijven die willen werken met gevaarlijke stoffen en materialen. Het certificaat geeft aan dat het bedrijf over de juiste kennis en apparatuur beschikt om veilig te werken.

Waar is VCA verplicht?

In Nederland wordt er steeds strengere eisen gesteld aan de veiligheid op de werkplek. Dit geldt zowel voor bedrijven als voor (zelfstandige) werknemers. Om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de laatste veiligheidsnormen, is het volgen van een VCA cursus verplicht voor iedereen die werkzaamheden gaat uitvoeren waarbij er sprake is van een verhoogd risico op ongelukken of schade. Denk hierbij aan werkzaamheden in de bouw, industrie of scheepsbouw. Maar ook als je werkt met gevaarlijke stoffen of machines, is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te kennen.

Wat is het verschil tussen VCA en VCA VOL?

Het verschil tussen VCA en VCA VOL is dat VCA VOL alleen beschikbaar is voor leidinggevenden die werken op een locatie waar VCA verplicht is. VCA Basis is daarentegen beschikbaar voor elke werknemer. Het certificeringsprogramma op managementniveau is alleen bedoeld voor leidinggevenden.

Hoe kan je het beste VCA VOL leren?

Er zijn verschillende manieren om VCA VOL te leren. Je kunt hiervoor terecht bij een ROC, maar je kunt er ook voor kiezen om online een cursus te volgen. Dit heeft verschillende voordelen: je bent flexibel in je leertempo en je hoeft niet elke week op bepaalde tijden naar een locatie toe te reizen. Ook kun je gemakkelijk even pauzeren als je even geen tijd hebt, en later weer verdergaan waar je gebleven was.

Wat moet je leren voor VCA VOL?

Om te slagen voor het examen moet je de volgende onderwerpen beheersen:

 • veiligheidssignalering,
 • brandpreventie,
 • evacuatieprocedures,
 • elektriciteit,
 • materiaaltransport,
 • hijswerkzaamheden,
 • steigerbouw,
 • liften en takelen,
 • machineveiligheid,
 • persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s),
 • milieuaspecten.

Wat kost een VCA VOL cursus?

De prijs van een VCA VOL cursus hangt af van verschillende factoren, zoals de duur van de cursus en of je online of offline gaat leren. Vaak liggen online cursussen iets lager in prijs, omdat er minder overheadkosten zijn dan bij traditionele cursussen. Omdat je bij VCA VOL elearning cursus zelf bepaalt hoe snel je door de materie heengaat, bespaar je ook tijd (en dus geld). Bovendien hoef je niet extra te reizen naar een fysieke locatie toe, wat ook weer tijd en geld scheelt.