Verschillende manieren om ervaring op te doen voor het werkveld

ervaring opdoen traineeship - ervaring

Verschillende manieren om ervaring op te doen voor het werkveld

Je opleiding volgen en afronden is natuurlijk van grote waarde, maar het bereidt je toch nooit echt voor op wat er zich daadwerkelijk in het werkveld zal gaan afspelen. Het verschil tussen iets theorie aangeleerd krijgen en iets ook daadwerkelijk toepassen in de praktijk is groot. Daarom is het belangrijk dat je ook wat ervaring op doet in het werkveld. Hieronder bespreken we verschillende manieren waarop je ervaring op kan doen in het werkveld. 

Traineeship

Deze optie is voor mensen die al zijn afgestudeerd. Wanneer je je diploma hebt gehaald, kan het spannend zijn om gelijk te solliciteren op een baan waar je gelijk alles moet gaan doen. Hiervoor heb je traineeships, een voorbeeld hiervan is een IT traineeship. Tijdens een traineeship wordt je namelijk begeleid door ervaren mensen en kun je meestal ook kijken welk vakgebied binnen dat bedrijf bij jou past. Zo wordt je rustig aan ingeleid en ontwikkel je vaardigheden. De kans is groot dat je na een traineeship aangenomen wordt, mits je goed werk oplevert. 

Stage

Meestal wordt er tijdens je opleiding de kans aangeboden om stage te gaan lopen bij een bedrijf. Je hebt hierbij een meewerk stage en afstudeer stage. Bij de meewerk stage loop je echt mee in een bedrijf en mag je taken uitvoeren die daar dagelijks uitgevoerd worden. Bij een afstudeer stage ben je meestal minder betrokken bij het bedrijf een meer gefocust op je opdracht. Het nadeel van een stage is wel dat je alles voor school moet documenteren, wat extra tijd en moeite kost. Natuurlijk kun je uit dit documenteren wel bewust leren en reflecteren.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is ook een goede manier om ervaring op te doen. Niet voor alle banen kan dit gedaan worden, maar als je het kan doen is dat natuurlijk wel heel prettig. Maar meestal kan je vrijwilligerswerk niet alleen maar doen, omdat er natuurlijk ook geld verdiend moet worden. 

Freelancen

Freelancen houdt in dat je voor jezelf begint. Je neemt zelfstandig projecten aan van verschillende opdrachtgevers. Zo kun je aan diverse projecten werken en hierin weer een hele andere ervaring op doen als dat je voor een baas werkt.

Wat je leert op school kan soms groot verschillen met hoe het er aan toe gaat in de realiteit, daarom is het belangrijk dat je werkervaring op doet. Dit kun je doen door het volgen van een traineeship, een stage, vrijwilligerswerk te doen of te gaan freelancen.