Wat is de Lean methode?

image - Lean

Wat is de Lean methode?

Processen lopen niet altijd zoals ze zouden moeten lopen. Het kan efficiënter. Het is mogelijk om dezelfde resultaten te realiseren met minder inspanning en middelen. Mogelijk ben je je hier al van bewust, mogelijk ook niet. Alleen, hoe zorg je voor efficiënte bedrijfsprocessen? Dit is waar de Lean methode om de hoek komt kijken. Wil jij weten wat de Lean methode is? Hoe je deze toepast? Of heb je interesse in een opleiding op het gebied van Lean? Lees dan snel verder!

Wat is de Lean methode?

Lean is een aanpak om bedrijfsprocessen efficiënter te laten verlopen. De aanpak focust zich op het verwijderen van stappen in het bedrijfsproces die geen of nauwelijks waarde toevoegen. Lean gaat uit van het principe dat het mogelijk is om continu te verbeteren. Lean is daarmee geen project en het proces is dus nooit ‘af’. Doel is het leveren van hoge kwaliteit, wat resulteert in hoge klanttevredenheid. In de Lean methode zal je veel Japanse woorden tegenkomen. Dit komt doordat Toyota, een Japanse autofabrikant, de grondlegger is van Lean.

Hoe pas ik Lean toe?

Hoe je Lean toepast, is afhankelijk van jouw bedrijf. Elke situatie en ieder bedrijfsproces is namelijk anders. Ga je Lean toepassen, dan moet je de volgende uitgangspunten toepassen:

  • Lean is van het gehele bedrijf, dus zowel van de leiding als van de werkvloer.
  • Lean is geen tijdelijk project, maar een structurele manier van denken en werken.
  • Respect voor collega’s staat centraal.
  • Het ultieme doel is altijd het toevoegen van waarde voor de klant.
  • Waak voor verslapping na de opstartfase waarin de eerste successen zijn geboekt.

Welke Belts zijn er in Lean?

Oorspronkelijk zijn er drie Belts in Lean: Orange, Green en Black. Deze Belts geven de rol van individuen aan in de Lean methode. Bij Orange staat het opdoen van basiskennis centraal, Green richt zich op het zelfstandig uitvoeren van verbeterprojecten en Black is gericht op de drijvende krachten binnen een organisatie op het gebied van Lean. Tegenwoordig kan je ook andere kleuren Belts tegenkomen in de praktijk, zoals Yellow.

Wat is een Black Belt opleiding?

Een Black Belt opleiding is gericht op de leiders binnen verbetertrajecten. Doel is om expert te worden op het gebied van Lean. Vaak krijgen managers in een organisatie deze rol op het moment dat gekozen wordt voor de Lean methode. Met een Black Belt kan je verbetertrajecten van Green Belt begeleiden. Daarnaast voer je zelfstandig meer complexe verbetertrajecten uit. De bedoeling is dat je vrijwel al je werkbare tijd aan de Lean methode gaat besteden op het moment dat je een Black Belt hebt.

Wat is het niveau van Green Belt?

Bij een Green Belt opleiding wordt je in tegenstelling tot een Black Belt geen expert op het gebied van Lean. Wel krijg je hier uitgebreide kennis van. Je voert zelfstandig verbetertrajecten uit, eventueel onder begeleiding van een Black Belt. Je gaat in mindere mate dan een Black Belt aan de slag met Lean: maximaal zo’n 50% van je werkbare tijd.

Wat kost een Lean opleiding?

Wat een Lean opleiding kost, verschilt van aanbieder tot aanbieder. In vrijwel alle gevallen geldt dat de Orange Belt het goedkoopste is, dan de Green Belt en tot slot de Black Belt. Dit hangt samen met de intensiteit en duur van de cursus: een Black Belt cursus duurt het langste en is daarom nagenoeg altijd het duurste. Voor een Orange Belt opleiding betaal je nog geen € 1.000, Green Belt kost minder dan € 3.000 en de Black Belt rond de € 6.000. Wil je de exacte kosten weten? Kijk dan eens op een website van een aanbieder zoals Leanent.