Hoelang duurt een Lean Green Belt training?

sidharth bhatia YbRd8Qqem Y unsplash - lean green belt

Bij een Green Belt denk je misschien aan karate. Niks is minder waar. Een Lean Green Belt is een projectleider binnen een organisatie die verantwoordelijk is voor verbeterprojecten. Als projectleider verbeter je bedrijfsprocessen door deze te analyseren en problemen op te sporen. Het optimale uitgangspunt is om het proces zo te verbeteren dat het alleen doet wat de klant graag wil.

Hoelang duurt de training?

Als je een Green Belt wilt worden, volg je een training van 5 of 7 dagen, verdeeld over verschillende dagen. Bij sommige Lean trainingen krijg je de theorie in achtereenvolgende dagen, terwijl dit bij andere trainingen verdeeld is over blokken gedurende een paar maanden. In totaal duurt deze training ongeveer 50 uur. Naast het theoretische deel, krijg je een praktijkopdracht. Dit is niet verplicht voor de opleiding tot Green Belt. Wil je wel volledig gecertificeerd zijn? Dan is de praktijkopdracht wel nodig.

De 5 principes van Lean

Onderdeel van de Lean Green Belt training zijn de zogenaamde 5 principes van Lean. Dit zijn:

 • 1. Identificeer waarde: hierbij evalueer je de producten en diensten vanuit het klantenperspectief.
 • 2. Breng de waardestroom in kaart: hierbij identificeer je verspillingen binnen de productie- en bedrijfsprocessen. Zo krijg je een idee hoe waarde door de organisatie stroomt en waar verbeteringen nodig zijn.
 • 3. Creëer flow: hierbij analyseer je de huidige processen die in de vorige stap in beeld zijn gebracht. Deze optimaliseer je binnen de nieuwe flow die je creëert.
 • 4. Vaststellen van de pull: hierbij focus je op de productie en levering van producten en diensten op basis van de klantvraag. Hiermee verminder je overproductie en verspilling.
 • 5. Zoek naar perfectie: hierbij wil je een cultuur van continue verbetering creëren waar elk lid van de organisatie bij betrokken is.

Welke Belts zijn er bij Lean?

De Lean methode heeft verschillende taken waar verschillende Belts bij horen. Dit zijn:

 • De White Belt: dit zijn professionals die geen formeel certificeringsprogramma gevolgd hebben, maar wel een sessie met relevante methoden en Lean woordenschat.
 • De Yellow Belt: deze professionals kennen de Lean concepten en hebben meerdere trainingen bijgewoond. Ze kunnen projecten met een beperkte omvang begeleiden.
 • De Orange Belt: dit is de opstap naar een certificering. Deze professionals hebben een training gevolgd met verdieping over de Lean-filosofie en -technieken. Ze dragen actief bij aan een cultuur van continue verbetering en kunnen zelfstandig kleinere verbetertrajecten leiden.
 • De Green Belt: dit zijn professionals die een volledige training hebben gevolgd om het bedrijfsproces te optimaliseren.
 • De Black Belt: deze professionals tillen hun vaardigheden naar een nog hoger niveau na de Green Belt. Hiermee kunnen ze meer complexe en omvangrijke projecten plannen en leiden.

Tips om jouw Lean Green Belt te halen

Ga jij de Lean training doen? Met deze tips vergroot je jouw kans van slagen!

 • Maak oefenexamens: het examen heeft multiple choice vragen. Op verschillende websites vind je veel oefenvragen om alvast te wennen aan de vraagstelling.
 • Zorg dat je alle stof goed gelezen hebt. Begrijp je sommige delen niet? Vraag dan om uitleg van jouw trainer.
 • Vat de belangrijkste definities samen op een kladpapier.