Hoe moet je padel spelen?

hoe moet je padel spelen - padel

Hoe moet je padel spelen?

Padel is een sport, die in razend tempo populair wordt in Europa. Deze balsport is een mooie mix van tennis en squash. Een mooie niveau uitdaging voor sportievelingen om ook deze sport onder de knie te krijgen! Wat is padel precies? Het woord padel is afkomstig uit het Spaans en verwijst naar het Engelse woord ‘paddle’, oftewel slaghout. Padel is een relatief jong spel, ontwikkeld door een Spanjaard. Wil jij er meer over weten? Wij helpen jou de beginselen van de sport onder de knie te krijgen.

Wat is padel?

Padel is een uitdagende sport voor jong en oud. Op basis van tactiek en strategie kun je punten verzamelen. De spelregels van padel komen in veel opzichten overeen met tennis, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Padel is een dubbelspel en wordt gespeeld op speciale padelbanen. Deze banen hebben glazen wanden, die een essentieel onderdeel vormen van het spel. Allereerst is de puntentelling exact gelijk aan de telling bij tennis. Padel bestaat uit een best of drie of vijf sets, waarbij er minimaal twee punten verschil nodig zijn om de winst te behalen. Je start een punt altijd met een onderhandse slag gevolgd door een stuiter, daarna raak je de bal onder je middel. Je hebt twee server pogingen. Bij padel is het niet toegestaan de bal meer dan 1 keer te stuiteren op de eigen helft. Je mag de glazen wanden van je eigen helft gebruiken in het spel, maar alleen nadat de bal de grond van je tegenstander heeft geraakt.

Is padel moeilijker dan tennis?

Dit is een veelgehoorde vraag! Padel is zeker niet moeilijker dat tennis, maar kent wel zijn eigen regels en dynamiek. Voor ervaren tennisspelers kan het behoorlijk wennen zijn aan dit nieuwe spel. Dat kan padel in de eerste fase lastiger maken dan het vertrouwde potje tennis spelen, maar wanneer je meer ervaring krijgt met padel voelt ook dit spel al snel vertrouwd. Iedere nieuwe uitdaging vraagt even tijd om je eigen te maken!

Wat heb je nodig om aan de slag te kunnen met padel?

Om padel te kunnen spelen, heb je beschikking nodig over speciale schoenen en een padelracket. Padel speel je op een speciale baan. Laten we allereerst kijken naar het racket. Dit racket heeft geen snaren, maar is samengesteld uit composietmateriaal met daarin gaten. Alle padel rackets zijn behoorlijk dik, namelijk 36 tot 38 millimeter. De dikte van het racket maakt dat je meer slagkracht hebt. Het racket heeft een veiligheidskoord. Het gebruik hiervan is verplicht tijdens een wedstrijd. De gaten in het racket zorgen ervoor dat je minder hinder ervaart van de luchtweerstand. Wanneer je een padelracket gaat aanschaffen, is het belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen. Als beginner kun je het beste voor een relatief racket kiezen. In een sportwinkel kunnen ze hierover goed informeren. Ook kun je hier ervaren hoe het racket in de hand voelt. Een goed racket kost gemiddeld 150 tot 300 euro.

Tot slot heb je speciale schoen nodig om padel te kunnen spelen. Deze speciale schoenen hebben stuggere schoenen dan bijvoorbeeld tennisschoenen, waardoor je betere rotaties kunt uitvoeren. Ook heeft de zool diepe groeven, die ervoor zorgen dat je extra grip hebt. Padelschoenen voor mannen en vrouwen zijn bij veel betere sportzaken inmiddels verkrijgbaar.

Wil je een keertje padel uitproberen?

Ben jij enthousiast geworden over het spel padel? Bij veel padelbanen kun je materialen huren, waardoor je eerst kunt uittesten of het spel wel iets voor jou is. Hoewel wij er vrijwel zeker van zijn dat voor veel sportievelingen padel een nieuwe verslaving vormt. Een keer uitproberen is volledig op eigen risico:)!