Piano akkoorden leren spelen; dit zijn de stappen

piano akkoorden leren spelen - Piano akkoorden leren spelen

Piano akkoorden leren spelen; dit zijn de stappen

Wanneer je piano wilt leren spelen, is het heel handig om zo snel mogelijk te starten met het leren van akkoorden. Het spelen met piano akkoorden zorgt dat je de muziek beter leert begrijpen en minder afhankelijk wordt van bladmuziek.

Wat zijn piano akkoorden?

Piano akkoorden volgen een heel logische opbouw, ze worden gevormd door een samenklank van verschillende tonen uit dezelfde toonladder. Welke tonen dat precies zijn, staat ook vast voor ieder verschillend akkoord.

[irp posts=”1212″]

Piano leren spelen met akkoorden

De meest voorkomende akkoorden op de piano zijn de zogenaamde “drieklanken”. Dat zijn akkoorden bestaand uit 3 verschillende klanken uit een toonladder.

Majeur en mineur akkoorden

Zo bestaat de C majeur drieklank bijvoorbeeld uit de 1e, 3e en 5e toon uit de C majeur toonladder. Dat zijn de noten C, E en G. Wanneer je een D majeur drieklank wilt spelen, moet je de 1e, 3e en 5e toon uit de D majeur toonladder spelen. Dat zijn de D, F# (fis) en A.

Naast majeur akkoorden komen ook de mineur akkoorden veel voor in pianomuziek. Een mineur drieklank klinkt wat somberder dan een majeur drieklank, doordat de middelste toon in het akkoord “verlaagd wordt”. Een C mineur drieklank bestaat dus uit C, Eb en G.

Als je de drieklank akkoorden goed onder de knie hebt, kun je ook verder gaan kijken naar de vierklanken (zoals C7, Cmaj7, Cm7) of speciale akkoorden als Csus2, Csus4, Cdim en Caug. Deze komen minder voor maar maken ook onderdeel uit van pianomuziek.

Piano akkoorden leren tip: varieer

En als laatste, is het ook belangrijk als pianist om de zogenaamde “omkeringen” van drieklank akkoorden te leren. Bij het spelen van een omkering speel je dezelfde noten, maar draai je de volgorde van de tonen in het akkoord om. Een grondligging van het C majeur akkoord is bijvoorbeeld C, E en G. De omkeringen zijn E, G en C of G, C en E.

Als je geïnteresseerd bent in een uitgebreide uitleg van piano akkoorden, bekijk dan zeker de uitgebreide piano akkoorden overzicht van Pianoflix. Daar wordt in detail, en met veel afbeeldingen, uitgelegd hoe je piano akkoorden kunt leren.

Mocht je je ooit afgevraagd hebben hoe je een bepaald akkoord speelt op de piano, het antwoord vind je daar!

Piano akkoorden leren spelen: meer informatie

[infonu keyword=”piano akkoorden” output=3]