Zo kies je de juiste kinderstep voor een zomer vol stepplezier

kinderstep kiezen - kinderstep

Zo kies je de juiste kinderstep voor een zomer vol stepplezier

Wie is er niet groot geworden met steppen? Veel kinderen leren eerst steppen voordat ze later de overstap maken naar de fiets. Niet zo gek, want steppen kan al vanaf heel erg jong en is de perfecte voorbereiding om later met meer vertrouwen op die spannende eerste fiets te stappen!

Misschien bewaar jij zelf goede herinneringen aan jouw step en wil je dat nu ook aan jouw eigen kinderen doorgeven. Of je kind heeft het helemaal zelf bedacht en zeurt je nu al weken aan je hoofd om een step. Wat jouw reden ook is: hieronder lees je wat je moet weten om de juiste kinderstep te vinden voor urenlang step plezier.

Jong geleerd…

Wist je dat kinderen al vanaf zo’n twee jaar kunnen steppen? Zodra ze stabiel rechtop kunnen staan zeg maar. En vanaf dat moment is het een perfecte manier om op een veilige manier aan het evenwichtsgevoel te werken. Steppen is dus eigenlijk kinderspel. Het kopen van de juiste step kan wel nog een stukje lastiger zijn.

Welke step kies je?

Allereerst is er natuurlijk het type kinderstep waar je voor gaat. Want in tegenstelling tot wat je misschien denkt, is de ene step de andere niet. Voor de allerkleinsten zijn er bijvoorbeeld steps met drie wielen. Die zijn vergelijkbaar met de driewieler fiets, maar dan met een extra wiel aan de voorkant, onder het stuur. Dat geeft het kind extra zekerheid en vertrouwen tijdens het oefenen met het evenwicht.

Voor oudere kinderen (en volwassenen) is het vooral de vraag hoe ze de step willen gebruiken. Zo kan een stuntstep kind en volwassene helpen de beste stunts en tricks uit te voeren. Dit type step is lager gebouwd dan reguliere steps, met kleinere wielen. Het evenwichtspunt ligt daardoor lager en het is makkelijker om snelle en felle bewegingen te maken.

Dan is er tegenwoordig ook nog de space scooter. Dat is een step waar je op de plank blijft staan met beide benen. In plaats van je af te zetten, beweeg je met een pompenede beweging de plank op en neer om jezelf voort te bewegen.

Hoogte, banden en vering

En dan zijn er natuurlijk nog de bekende factoren die een rol spelen bij de geschiktheid van een voertuig. Allereerste de stuurhoogte: een goed stuur komt bij een step tussen heup en middel van de gebruiker. Gelukkig staat bij de meeste steps online de stuurhoogte vermeld, zodat je dit eenvoudig bij jouw kind kunt opmeten.

De meeste steps hebben harde wielen. Dat heeft te maken met de grootte: ze zijn vaak te klein voor luchtbanden. Wil je wel luchtbanden, bijvoorbeeld omdat de step gebruikt moet gaan worden op oneffen ondergronden? Kies dan een step met wat grotere wielen. Deze steps hebben wel wat weg van een kleine fiets zonder zadel.

Veel steps zijn uitgerust met lichte vering in het stuur, maar niet veel anders. Ook hier geldt: verwacht je dat er veel op oneffen terrein gereden moet gaan worden? Houd hier dan rekening mee in de keuze voor een step. Het gebruiksplezier wordt er namelijk een stuk groter van wanneer er met comfort kan worden gestept.