Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

elektrische fiets - elektrische fiets

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

Het uitkiezen van een elektrische fiets is niet zo gemakkelijk door de overweldigende keuze. Nu iedereen, van jong tot oud, vooral elektrisch wil rijden, vliegen de verschillende soorten en merken je om de oren. Waar moet je dan nog op letten? Lees meer en je hebt het duwtje in de rug voor je volgende aankoop!

Wat is het beste merk van elektrische fietsen?

Ga je het liefst op weg met het beste merk? Dan valt je oog al snel op bekende merken zoals Cube, Gazelle, Giant, Batavus, Sparta, Montego, Koga of Union. Als waardige alternatief, maar zeker even kwalitatief, wordt vaak Mach 3 genoemd.

Grote winnaars

Bij De Consumentenbond is de Cube Touring Hybrid Exc 625 de favoriet (Testuitslag 2022). Hiermee fiets je moeiteloos van en naar je werk, of tijdens een langere fietstocht. De motor en accu van 625Wh zijn goed voor lange fietstochten tot wel 100 kilometer. De 12 (derailleur)versnelling maakt sportief fietsen mogelijk. De fiets heeft vering in de voorvork en zadelpen, dus is de fiets ook geschikt voor comfortabele lange tochten. 

Als betaalbaar alternatief wordt vaak de Pegasus Siena E7F Plus 500Wh genoemd. Hoewel hij over het algemeen minder krachtig is, presteert hij nog altijd uitstekend. Door de dichte kettingkast met 7 naafversnellingen is het een onderhoudsarme fiets. Voor steile oppervlakken is deze e-bike misschien iets minder geschikt.

Wat is een goede betaalbare elektrische fiets?

Met zoveel verschillende e-bikes kan het lastig zijn de juiste te vinden. Toch zijn er op het gebied van betaalbaarheid enkele toppers te benoemen. De volgende fietsen staan bekend om hun goede prijs-kwaliteitverhouding. 

  • Windgoo B3 Elektrische mini-scooter
  • Gazelle Chamonix C7
  • Villette la Joie elektrische fiets
  • Villette le Bonheur
  • Popal Sway

De allervoordeligste e-bike? Dat blijft natuurlijk dat buitenkansje dat je tijdens een actie ontdekt, of bij een concurrent met scherpe prijzen. Hou ze dus goed in de gaten! 

Elektrische fiets of fiets met trapondersteuning?

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en fiets met trapondersteuning? Daar kunnen we heel kort over zijn: een fiets met trapondersteuning moet je nog altijd zelf in beweging krijgen, al gaat dit op de lichtste stand natuurlijk heel makkelijk. Wordt je elektrische fiets een e-bike genoemd, dan gaat het in principe over een fiets die ook door kan rijden zonder dat je trapt.

Andere belangrijke overwegingen

De elektrische fiets komt tegenwoordig in uiteenlopende vormen. Zo is er de elektrische herenfiets en de elektrische damesfiets, en zelfs ook de elektrische vouwfiets! Een van de belangrijkste aspecten hierbij: de plaatsing van de motor en accu. Met een middenmotor voelt het alsof je rijdt op een stadsfiets. Een voorwielmotor trekt je meer ‘naar voren’ en levert zo constante ondersteuning. 

Elektrische fiets zónder trapondersteuning?

Bij de meeste elektrische fietsen kun je de trapondersteuning (bijna) helemaal uitzetten. Als je voor een lichtgewicht elektrische fiets kiest, kun je daarmee zelfs redelijk probleemloos zonder accu blijven rijden.