Hoe moet je gitaar spelen?

online gitaarles - gitaarles

Hoe moet je gitaar spelen?

De gitaar is met voorsprong het instrument met de grootste aantrekkingskracht. Handzamer dan een piano, eindeloos cooler dan een blokfluit. Het zessnarige instrument is bovendien bijzonder veelzijdig.

Je kan schroeiende vingervlugge solo’s uit een elektrisch exemplaar tevoorschijn toveren, lieflijke melodietjes tokkelen op een klassiek model of een knisperend kampvuur opleuken met een liedje op je akoestische Western gitaar.

Wat de gitaar extra geliefd maakt? Haar toegankelijkheid. Want je hebt heus geen dure gitaardocent nodig om het geheim van haar zes snaren te ontrafelen. Hele generaties gitaristen leerden zichzelf gitaar met veel geduld en een verfomfaaid lesboekje.

Vandaag zijn je mogelijkheden eindeloos. Het internet biedt oneindige mogelijkheden. Begin bij online gitaarles.

Zoek je het antwoord op de brandende vraag ‘hoe kan ik gitaar leren spelen?’ – Dan vind je in dit artikel alvast acht nuttige tips.

1. Hoe lang duurt het om gitaar te leren spelen?

Tot je vingers bloeden, als je Bryan Adams mag geloven. Maar de basis? Die leer je verbazend snel. Als je genoeg én regelmatig oefent, tenminste. Dan heb je de basistechnieken en basisakkoorden al binnen enkele maanden onder de knie.

Ambitieuze en getalenteerde beginners spelen na enkele weken zelfs al vlot hun eerste liedjes. Want zodra je enkele akkoorden beet hebt, liggen er duizenden populaire liedjes in handbereik.

Maar wat wil je precies bereiken? Enkel wat akkoorden raggen? Of je écht verdiepen in je instrument? Veel beginnende gitaristen bereiken na een tijdje een plafond. Wil je dat doorbreken en doorgroeien naar een gemiddeld of zelfs gevorderd niveau? Dan zal je toch enkele jaartjes dagelijks moeten oefenen.

Motivatie is alles. ‘You can have it all, but how much do you want it?’, sneerde Liam Gallagher al in de Oasis-debuutsingle ‘Supersonic’.

2. Kun je op latere leeftijd nog gitaar leren spelen?

Natuurlijk kan je op latere leeftijd nog gitaar leren spelen! Hoe jonger je start, hoe meer tijd je in je leven hebt om elke dag te verbeteren. Maar ook als laatbloeier is het nooit te laat.

Tom Morello van Rage Against the Machine was al 17 toen hij zijn gitaar oppakte. Hij haalde zijn schade vervolgens ruimschoots in door wel acht uur per dag te oefenen.

Chuck Berry, de man die de rock-‘n-roll aanvuurde met ‘Johnny B. Goode’ had er al 25 lentes opzitten, toen hij leerde gitaar spelen.

En het kan altijd nóg uitzonderlijker. T-Model Ford was al weer 58 toen-ie zijn eerste noten pingelde. Dat hield hem beslist niet tegen om als pensioengerechtigde zeventiger op tournee te gaan met de legendarische bluesgitarist Buddy Guy en vijf albums uit te brengen.

3. Hoe moeilijk is het om gitaar te leren spelen?

Eerlijk? In het begin is het best wel afzien. Zeker als je start op een akoestische gitaar. Die stalen snaren snijden aardig in je vingers. De nylonsnaren van een klassieke gitaar zijn een pak liever voor je tere “beginnersvingertoppen”.

Even doorbijten is de boodschap. Na enkele weken krijg je dan een mooi laagje eelt op je vingers. En voor je het weet, vorm je moeiteloos een F – je eerste barréakkoord.

En daarna? Dan blijf je dagelijks oefenen! Als je écht goed wil worden, tenminste. John Frusciante oefent nog steeds voor ie met de Red Hot Chili Peppers het podium op moet.

Pink Floyd-gitarist David Gilmour zei in 2022, op alweer 76-jarige leeftijd, nog: ‘Sometimes I think I should work at the guitar more.’

4. Kan je zelf gitaar leren spelen?

Een gitaardocent corrigeert je fouten en geeft je handige feedback. Maar ook zonder gitaarleraar kan je prima gitaar leren spelen. De muziekwereld telt tal van autodidacten. B.B. King, Eddie Van Halen, Eric Clapton én Jimi Hendrix zijn maar enkele voorbeelden van wereldberoemde gitaristen die zichzelf gitaar leerden spelen.

Wat deze gitaarlegendes gemeen hebben? Nou. Buiten hun uitzonderlijk talent dan. Dat ze dagelijks oefenden tot ze er bij neervielen en aandachtig naar andere gitaristen luisterden. In een bandje spelen doet ook wonderen voor je gitaarspel.

5. Kan je gitaar spelen zonder noten te kennen?

The Beatles blijft de beroemdste muziekgroep in de muziekgeschiedenis. Geen van de vier bandleden kon noten lezen. Dus ja, je kan beslist gitaar spelen zonder noten te kennen.

Maar hoe weet je dan welke snaren je moet aanslaan? En op welke fretpositie je een snaar indrukt op de gitaarhals?

Het magische antwoord: tabs. Muziektablatuur is een variant op notenschrift. Dit handige systeem van letters en cijfers vertelt je op welke snaar en fret je de juiste noten vindt.

Met dit gemakkelijk leesbare muziekschrift leer je binnen de kortste keren je favoriete liedjes spelen. Je vindt duizenden uitgetabte liedjes online op websites als Ultimate Guitar, Songsterr en Guitar Pro.

6. Kan iedereen gitaar leren?

Absoluut. Tony Iommi verloor als tiener twee vingertoppen. De dokters zeiden dat-ie nooit meer gitaar zou kunnen spelen. Zijn handicap hield de gitarist beslist niet tegen om met Black Sabbath werkelijk élke metal- en hardrockgitarist die na hem kwam te beïnvloeden.

Dus. Wat was jouw excuus ook alweer?

7. Kan je online gitaar leren spelen?

Vandaag was het nog nooit zo gemakkelijk én goedkoop om gitaar te leren spelen. Er bestaan namelijk hopen apps, websites, fora en YouTube-videos met gratis online lessen.

Opgelet: er zit wel aardig veel prutsers tussen. Maar tussen de rist mislukte zelfverklaarde online gitaardocenten vind je ook écht oprecht goede gitaarleraars voor beginners.

De Amerikaanse Guitar Goddess is het geknipte YouTube-kanaal als je mikt op moderne popsongs van bijvoorbeeld Taylor Swift, Shawn Mendes en Ed Sheeran.

Justin Guitar kreeg al schouderklopjes van muzikale grootheden als Mark Knopfler, Brian May en Steve Vai voor zijn meer dan puike lesmateriaal. Op zijn website, YouTube-kanaal én app vind je tal van excellente beginnerslessen in hapklare brokken.

Ook op Marty Music, het kanaal van de vermakelijke Marty Schwartz, vind je genoeg voortreffelijke beginnerstips.

Ben je de taal van Shakespeare niet zo machtig? Er bestaan gelukkig ook tientallen Nederlandstalige online gitaarcursussen.

8. Hoe leer ik thuis gitaar spelen?

Nou. Internet heb je al. Hoe las je anders dit artikel? Nu enkel nog een gitaar kopen. Daarvoor heb je de keuze tussen een klassiek model met nylonsnaren, een akoestisch exemplaar met staalsnaren of een elektrische gitaar.

Een akoestische gitaar (ook wel westerngitaar genoemd) is een prima keuze voor beginners. Op bekende muziekwebshops als Bax en Thomann ben je maar enkele klikken verwijderd van je eerste gitaar.

Toch stap je als beginner beter zelf de muziekwinkel binnen. De uitbaters en medewerkers zijn doorgaans zelf muzikanten. Hun tips bij de aankoop van je eerste gitaar komen beslist nog van pas.