Hoe laat je persoonlijk leiderschap zien?

persoonlijk leiderschap - persoonlijk leiderschap

Hoe laat je persoonlijk leiderschap zien?

Heb je het idee dat je toe bent aan verandering, maar denk je dat dit niet binnen je bereik ligt? Of het nu om je privéleven gaat of om je werk, je kunt het heft in eigen handen nemen om zaken te veranderen. Door persoonlijk leiderschap te tonen, kun je het zelf het verschil maken.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Bij persoonlijk leiderschap komt het eigenlijk op een ding, of beter gezegd, een persoon, neer. Namelijk: jijzelf. Wat zijn je sterke eigenschappen en talenten en hoe kun je deze zo goed mogelijk tot hun recht laten komen? En wat zijn de dingen die je weerhouden om initiatieven te nemen of wat zorgt ervoor dat het je in bepaalde situaties aan zelfvertrouwen ontbreekt?

Vaak wordt persoonlijk leiderschap gekoppeld aan een werksituatie. Hoe kun je carrière beïnvloeden door persoonlijk leiderschap te tonen? Maar ook in het dagelijks leven speelt persoonlijk leiderschap een belangrijke rol. Als je je eigen kracht kent, kun je deze inzetten om je doelen in het leven te bereiken.

Waarom is persoonlijk leiderschap belangrijk?

Als er dingen niet lopen zoals je zou willen, is het vaak gemakkelijk om de oorzaak bij externe omstandigheden te zoeken. Dat je te laat was op een afspraak kwam natuurlijk doordat de trein vertraging had. Maar als je eerlijk bent, had je meer rekening moeten houden met de mogelijkheid van vertraging en dus eerder van huis kunnen gaan.

Met andere woorden, je bent verantwoordelijk voor je eigen daden en je zult deze verantwoording dus ook moeten nemen. Pas op het moment dat je dat bewust doet, krijg je de regie in handen en kun je werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Het gevolg daarvan is, dat je ook beter om kunt gaan met eventuele tegenslagen. Je weet dat je er alles aan hebt gedaan om een project tot een succes te maken. Of om een feestje te laten slagen. Als er dan onverhoopt iets tegen zit, is het eenvoudiger om het te accepteren.

Hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap?

Bewustwording is een belangrijke stap in de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. Door je zelf goed te leren kennen en ook te erkennen wat je sterke en zwakke eigenschappen zijn, sta je open voor ontwikkeling. Het is niet altijd eenvoudig om dit bij jezelf te ontdekken. Je kunt je daarbij laten begeleiden tijdens een workshop persoonlijk leiderschap.

Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap is niet alleen het hebben van inzicht in jezelf. Voor het realiseren van je doelen moet je ook kunnen vaststellen welke doelen realistisch zijn en wat echt niet haalbaar is. Daarbij stel je jezelf dus de vraag op welke aspecten je invloed hebt en op welke juist niet. Een andere belangrijke factor is dat je in staat bent vooraf te bepalen wat je doel is en op welk moment je dat doel bereikt hebt. Na afloop is het tevens belangrijk dat je evalueert of je uiteindelijk geslaagd bent in je opzet en dat je ook kritisch bekijkt wat je anders had kunnen doen.

Hoe laat je persoonlijk leiderschap zien?

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen vraagt tijd. Daarbij begin je bijvoorbeeld met het formuleren van kleine doelen. Nadat je een gewenst resultaat hebt bereikt, maak je de doelen ambitieuzer of de deadline korter. Door bewust te zijn van je eigen handelingen kun je niet alleen je eigen doelen beter formuleren en daar naar toe werken. Je bent eveneens beter in staat andere mensen te motiveren. Zeker als je in een team werkt, is het belangrijk dat ieder teamlid zijn eigen kennis en vaardigheden herkent en ook leert om deze in te zetten.

Dit is tevens onderdeel van het persoonlijk leiderschap. Het komt de onderlinge samenwerking ten goede. Daarbij kun je de mensen met de juiste capaciteiten aan een project laten werken. Dat leidt weer tot meer zelfvertrouwen. Maar pas als je in staat bent om het leiderschap over je persoonlijke handelingen te erkennen en te aanvaarden, kun je ook andere motiveren om zichzelf op deze manier te ontwikkelen. Ook daarmee laat je de kracht van je eigen, persoonlijke leiderschap zien en kun je het verschil maken.