Wat niet vergeten op fietsvakantie?

fietsvakantie - fietsvakantie

Wat niet vergeten op fietsvakantie?

Fietsvakanties in eigen land worden steeds populairder. Ons landje biedt dan ook vele fraaie fietsroutes en een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk. Fiets jij graag langs uitgestrekte akkers en brede rivieren? Door koele bossen en bloeiende heidevelden? Over schelpenpaadjes door de duinen of door historische stadjes en pittoreske dorpjes? De keuze is aan jou want in Nederland kan het allemaal. Ons land lijkt gemaakt om op de fiets te verkennen, zowel voor een weekendje als voor een langere fietsvakantie. Met de komst van de E-bike, kan tegenwoordig iedereen genieten van een fietsvakantie.

Mentaal en fysiek goed voor je

Met de fiets ben je vrij om te gaan en te staan waar je maar wilt. Je komt op plaatsen waar je zonder je fiets nooit zou komen. De fiets is meer dan alleen het meest duurzame vervoersmiddel. Fietsen is ook mentaal en fysiek goed voor je. Je bent immers de hele dag buiten aan het bewegen.

Wat neem ik mee tijdens een fietsvakantie?

Alles wat je normaal ook meeneemt op vakantie, maar nu selectiever en compacter. Wat past er in je fietstassen? Wil je onbezorgd en zonder zware bagage fietsen? Kies dan voor bagagevervoer. Hou er wel rekening mee dat je gedurende elke etappe wel wat bagage bij je moet hebben. Denk aan proviand, iets te drinken en aan (regen)kleding want het weer in Nederland is wisselvallig. Het laatste wat je wilt is hongerig, drijfnat of koud op je bestemming aankomen.

Lange afstand routes

Voor meerdaagse fietstochten en fietsvakanties bestaan er lange afstand fietsroutes of kortweg LF-routes. Wil je Nederland op de fiets gaan ontdekken, dan zijn de LF-routes een aanrader. Natuurlijk kun je ook een deel van zo’n LF-route fietsen. Niets moet, alles mag. Je hebt vakantie!

Navigeren op de fiets

De LF-app is gratis te downloaden in de App Store of via Google Play. Via deze app kun je ook overnachtingen langs de routes vinden. Fietsen met een mobiel in je hand is echter verboden. Koop dus voordat je vertrekt een telefoonhouder voor op de fiets. Zo kun je beide handen aan het stuur houden terwijl je navigeert. Kies voor een waterdichte variant en/of een telefoonhouder die tegen een stootje kan. Je weet namelijk nooit van tevoren wat het weer gaat doen en over welk terrein de route je stuurt. Deze telefoonhouders zijn verkrijgbaar bij de R2B Store.

Vergeet geen ouderwetse, papieren kaart!

Wanneer je mobiel leeg is of je geen bereik hebt, sta je raar te kijken in de ‘middle of nowhere‘. Neem dus altijd ook een papieren kaart mee.

Fraaie lange afstand fietsroutes

Zuiderzeeroute 440 km, 8 dagetappes

Kies je voor de Zuiderzeeroute dan fiets over dijken met uitzicht op het IJsselmeer. Je komt o.m. langs Schokland, het voormalige Zuiderzee-eiland en door historische vissersstadjes zoals Enkhuizen. Bij de Afsluitdijk zet je de fiets in een speciale fietsbus die je naar Kornwerderzand/Den Oever brengt waar de route weer oppakt.

Kustroute 610 km, 11 dagetappes

Wie wil er nou niet over schelpenpaadjes door de duinen langs de Noordzeekust fietsen? In het hoogseizoen is het deel van deze route wat door Noord-Holland loopt behoorlijke druk. Op de smalle fietspaadjes is het passeren met een bepakte fiets soms een probleem. Zodra de route afbuigt naar de Waddenkust krijg je weer alle ruimte. Je fietst daar door een van de meest verlaten en rustigste landschappen van ons land.

Rond Nederland 1373 km 21 dagetappes

Fiets het hele land door met Ronde van Nederland. Deze route is een combinatie van vijf verschillende LF-routes:

  • de Maasroutede Schelde-Rheinroutede Kustroutede Saksenroute

De Midden-Nederlandroute brengt je tenslotte weer terug naar het startpunt in Arnhem.

Je eigen fietsroute samenstellen?

Dat kan natuurlijk ook. Dat kun je doen met de fietsrouteplanner.