Kun je leiderschap aanleren?

leiderschap aanleren - leiderschap

Kun je leiderschap aanleren?

Daar waar je collega groepsleider een aangeboren talent voor leidinggeven lijkt te hebben, moet jij alles uit de kast trekken om je teamleden een stapje extra voor je te laten doen. Je hebt een goede managementopleiding genoten, hebt verstand van zaken en bent joviaal naar je medewerkers. Toch zie en voel je zelf ook dat je interactie met mensen niet helemaal gaat zoals je wil. Je vraagt je sterk af of dit met de jaren nog goed gaat komen, of dat het beter is er een extra cursus leiderschap training te gaan volgen. We helpen graag verder.

Verschil managers en leidinggevenden

De basis van managen en leidinggeven ligt in het vertrouwen dat de mensen in je stellen. Dat kan zijn in je kunde om een proces in de juiste banen te leiden, maar ook om bij een groep mensen de neuzen dezelfde kant op te houden. Een manager heeft een taak het tot doel gestelde proces te realiseren. De leidinggevende op zijn beurt is ervoor om ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk uitgevoerd wordt. De positionele rol van leidinggevende heb je formeel van bovenaf opgelegd gekregen. Het daadwerkelijk leidinggeven krijg je informeel van onderaf en moet je relationeel verdienen.

Is leiderschap aan te leren?

Oké, leiderschap moet je relationeel verdienen, maar daar doe ik toch mijn best voor,” vraag je je misschien af. Ja, misschien doe je wel te veel je best. Denk je erover om een vorm van leiderschap training te volgen, kan het ook verstandig zijn eveneens een personal coach te raadplegen. Zij kunnen jou wegwijs maken in de wereld van non-verbale communicatie. Daarbij is het ook belangrijk dat je flexibel bent en weet om te gaan met de manier waarop je leidinggeeft.

Leiderschap onderverdeeld in vier leiderschapsstijlen:

  • Autoritair
  • Delegerend
  • Dienend
  • Coachend

Misschien houd je je, voor je eigen zelfvertrouwen, te veel vast aan een bepaalde stijl. Afhankelijk van de toestand op een bepaald moment is het soms het beste gewoon even met de wind mee te waaien. Situatiegericht leidinggeven heet dat. Kan je dat leren? Gedeeltelijk wel, gedeeltelijk niet. Onderzoeken hebben uitgewezen dat leiderschap voor 70% aan te leren en voor 30% aangeboren is. Op zich geen onmogelijke zaak dus.

Wat moet je wel en niet doen als leidinggevende?

Als leidinggevende is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de grens van je capaciteiten. Dat je aan de ene kant zorgt dat je zwakke punten geen valkuil voor je worden. Anderzijds is het goed te weten hoe en wanneer je jouw talenten inzet. Wanneer je een goed inzicht hebt in je eigen kunnen, word je nooit een speelbal van je omgeving. Funest voor je positie als leidinggevende is; laten blijken over hoe weinig zelfvertrouwen je soms beschikt of anderzijds, hoe intelligent je bent.

Projectmatig werken

Ben je al een poosje leidinggevende op een afdeling en gaat het in kaart brengen van wat er gedaan moet worden je beter af dan mensen aansturen, ben je misschien meer geschikt als projectmanager. Projectmatig werken kan zowel routinematig als improvisatief worden uitgevoerd. Een project kenmerkt zich echter altijd doordat:

  • Er altijd gestart wordt vanuit een vraag of probleem
  • De opdracht uit een samenvattend geheel van activiteiten bestaat
  • Het werk een doelgerichte taak is
  • De uitvoering geschiedt met de afgesproken middelen, binnen een afgebakende tijdsperiode
  • Middels evaluatie het proces kan worden bijgestuurd

Spreekt deze manier van managen je wel aan, kan je je licht op doen door een cursus projectmatig werken te volgen. Zo’n opleiding is nooit weg. Mocht projectmatig werken achteraf toch niet je ding blijken te zijn, kom je in ieder geval wijzer van de markt dan dat je ernaartoe ging.