Wat is het verschil tussen hooi en stro?

hooi/stro in een stal

Wil je hooi kopen voor je huis- of boerderijdieren? Of is stro een betere keuze? En wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? Logisch dat je hier nog nooit over na hebt gedacht. Voor ons mensen zijn stro en hooi niet verteerbaar – en waarschijnlijk ook niet echt smakelijk. Maar jouw hobbydieren of pluizige vriendjes vinden deze gedroogde planten fantastisch om op te knabbelen en om fijn in te rollen. Ontdek hier of jouw dier liever stro of hooi van jou krijgt!

Wat is het verschil tussen hooi en stro?

Stro en hooi komen van het land. Het zijn planten die geoogst zijn, daarna op natuurlijke manier kunnen drogen en vervolgens tot stevige balen verpakt worden. Hooi is gedroogd gras en andere lage planten die op weilanden groeien is. Het is vaalgroen, fijner en zachter dan stro en heeft een hogere voedingswaarde. Stro bestaat uit de halmen van tarwe en van andere graansoorten, die overblijven nadat de aren van de stengels zijn gescheiden. Stro heeft een diepe goudgele kleur en vrij grof en hard. Dit product wordt veel gebruikt als bodembedekker in stallen en in hokken van grotere dieren.

Gebruik je hooi of stro in de stal?

De basisregel is dat stro in de stal gebruikt wordt als bodembedekking, en hooi als voer. Het grove, goedkope stro is een fijne zachte bodem voor koeien, paarden, geiten, schapen en varkens om op te liggen. Urine en mest worden voor een deel door het stro opgenomen en zijn zo met stro en al makkelijk uit de stal te halen.

Wat is het beste hooi voor vee?

Hooi geef je aan herkauwers (dus niet aan varkens) in beperkte mate als ruwvoer. Weidehooi en voordrooghooi (kuilgras) zijn soorten hooi die veel gebruikt worden als veevoer. Luzernehooi bevat veel eiwit en mineralen en is dus erg gezond. Graszaadhooi heeft het voordeel dat het goedkoop is.

Welke kleine dieren houden van hooi?

Hooi is heel geschikt voor konijnen, cavia’s en kleinere knaagdieren zoals hamsters, gerbils en muizen. Door de fijne structuur is het warm, en de diertjes maken er graag ronde nestjes van. Ook voor dieren die graag graven, zoals dwerghamsters en woestijnratten (gerbils), is hooi (in combinatie met bijvoorbeeld katoen, houtvezels of hennep) een goede keuze, omdat gegraven gangen niet snel instorten. Ten slotte knabbelen vooral konijnen graag op hooi, waardoor ze voedingsvezels en vitamines binnenkrijgen.

Wat is het beste hooi voor knaagdieren?

Dat is kruidenhooi, hooi met een hoog percentage kruidplanten. Knagers zijn dol op deze kruiden en gaan dus meer hooi eten, wat goed is voor hun gezondheid en een goede darmwerking. Kruidenhooi kan kruiden zoals brandnetel, paardenbloem, kamille en munt bevatten, die elk hun eigen gezondheidsvoordelen hebben. Dit materiaal is wel wat duurder dan ‘normaal’ hooi.

Zitten kippen graag op hooi of op stro?

Hooi is niet de beste bodembedekking voor kippen omdat het kropverstopping kan veroorzaken als het gegeten wordt. Luzerne, hennepvezel, houtkrullen of zaagsel is voor kippen een betere ondergrond. Je kunt in het leghok stro gebruiken, maar vervang dit regelmatig – het is een dankbare broedplek voor bloedluis!

Hoe bewaar je hooi en stro?

Je kunt hooi en stro kopen in kleine en grote balen. Grote balen zijn goedkoper dan kleine pakken, maar het is wel belangrijk dat je deze materialen goed opslaat. Licht, warmte en vooral vocht kunnen zorgen voor schimmel, voor afname van de voedingswaarde en zelfs voor brand. Leg de balen dus op een donkere, koele en droge plek. Als je het goed opslaat, kan hooi meer dan een jaar en stro meer dan drie jaar goed blijven.

Nu ben je volledig op de hoogte van het verschil tussen hooi en stro.

Of je nu kiest voor hooi of voor stro, het is essentieel dat je kiest voor kwalitatief hoogwaardige producten. Denk ook aan goede opslag om de kwaliteit te behouden en risico’s te verminderen.

308592296 567770138478960 3891552788273479692 n - hooi

Over Fouragehandel Stouten

Groots in Fourages, dat is Stouten Fourage. In en verkoop van hooi, stro, luzerne, kuilgras en strooisels. Ook biologisch. Dé specialist in graszaadhooi en pensprik. Ons team van vakbekwame en ervaren medewerkers staan garant voor kwaliteit en persoonlijke service. Met ons moderne wagenpark en geavanceerde machines kunnen wij snel door heel Nederland leveren.