Wat kost uitlijnen?

banden uitbalanceren e1374171124992 - uitlijnen

Last van trillingen? Laat je auto uitlijnen!

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met trillingen in het stuur of scheeftrekken van zijn of haar auto. Trillingen doen zich meestal voor nadat er een stoeprand geraakt is, maar meestal gebeurt het nadat er nieuwe autobanden gemonteerd zijn of de winterbanden weer vervangen zijn door zomerbanden. Uitlijnen is noodzakelijk, niet alleen om scheeftrekken te verhelpen, maar ook om slijtage van de autobanden te voorkomen doordat de wielen niet goed in één lijn staan. De banden slijten dan scheef af en het brandstofverbruik stijgt. Uitlijnen is niet alleen goed voor de veiligheid op de weg, maar ook voor je portemonnee.

Bij dealers en erkende autobedrijven kost dat al gauw zo’n 70 tot 80 euro. Bij onderhoudsbedrijven als Kwikfit en Euromaster betaal je een stuk minder, tussen de 40 en 50 euro, terwijl de kwaliteit gelijk is!

Is uitlijnen nodig?

Het opnieuw laten uitlijnen van je auto tijdens het monteren van nieuwe banden is altijd verstandig. Omdat fouten in de uitlijning onder andere tot gevolg kan hebben dat banden niet alleen schuin afslijten, maar tevens sneller verslijten.

Wanneer moet je auto zeker worden uitgelijnd:

  • als je last van trillingen hebt in de auto
  • auto niet rechtuit rijdt
  • als autobanden onregelmatig (cuppen) slijten
  • schokbrekers vernieuwd zijn
  • een autoband aan een kant (binnen- of buitkant) meer versleten is
  • stuurwiel niet rechtuit staat in de neutrale positie
  • als er onderdelen aan de ophanging zijn vernieuwd (o.a. stuur-/ fuseekogels en draagarmen)
  • de auto verlaagd is

Kan je een auto zelf uitlijnen?

Je auto uitlijnen doe je door het verschil tussen de voorkant en de achterkant van je wiel te meten. Kijk hoeveel verschil er tussen hoort te zitten en pas je spoorstanglengte aan om de juiste sporing te krijgen.

Veel mensen denken dat het uitlijnen van je auto ingewikkeld is en veel apparatuur vereist. Dit is niet echt waar. Hoewel een uitlijnmachine van enkele duizenden euro’s het leven wat makkelijker maakt is het niet strict noodzakelijk. Je kunt verwachten dat je je auto vrij goed krijgt. Perfect zul je je auto niet krijgen, daar moet je een laser uitlijning voor laten doen. Het is echter de moeite waard om zelf aan de slag te gaan. 9 van de 10 keer is je uitlijning namelijk meer dan goed genoeg als je het zelf doet.

Uitlijnen: meer informatie

Velgen en naafdoppen voor autowielenVelgen en naafdoppen voor autowielenMooie velgen maken de auto mooier. Door te kiezen voor speciale velgen, kunt u uw auto net een wat luxere uitstraling geven, maar er zijn ook velgen die het sportieve karakter van een auto zullen benadrukken. Standaard velgen doen overigens normaal…
Maten van autobandenMaten van autobandenAlle autobanden zijn verschillend en het is van het grootste belang dat je voor jouw auto geschikte autobanden hebt. Zo heb je autobanden van verschillende merken, met verschillende profielen, voor verschillende weersomstandigheden, voor verschillend…
bouw radioBouw radioWe kunnen het niet vaak genoeg benadrukken dat je geen gewone radio moet gebruiken in de werkplaats of garage. Omdat er veel vuil en stof vrijkomt op deze plekken. Een bouw radio is voor dit soort ruimtes gebouwd.