Hoe lang moet ik mijn auto stationair laten draaien om de accu vol te laden?

Hoe lang moet ik mijn auto stationair laten draaien om de accuvol te laden?

Is de accu van de auto leeg? Dan krijg je hem alleen aan de praat middels startkabels of een acculader. Wanneer je gebruik maakt van startkabels zul je de motor daarna stationair moeten laten draaien. Het liefst laad je de accu tijdens het rijden op. Dat kan natuurlijk niet zomaar, hier gaat eerst wat aan vooraf.

Hoe lang moet ik mijn auto stationair laten draaien om de accu vol te laden? Hiervoor heb je een minimum aantal minuten nodig. Lees in dit artikel alles over een lege accu, startkabels en de accu weer opladen.

Oorzaak lege accu

Het overkomt iedereen weleens: de accu van de auto is leeg. Vaak gebeurt dit doordat je de autolampen hebt laten branden. Moderne auto’s geven altijd een waarschuwingssignaal wanneer je de lampen aan laat staan. Sommige auto’s schakelen bij parkeren de auto lampen vanzelf uit.

Een andere reden waarom de accu leegloopt is te lang stil laten staan. Elke accu lekt namelijk wat stroom weg. Bij sommige accu’s is dit minimaal, anderen lekken meer. Wanneer je de auto langer dan een week stil laat staan dan zal een slechte accu snel leeg zijn. Dit gebeurt ook wanneer de accu zich tussendoor onvoldoende kan opladen. Bijvoorbeeld wanneer je de auto alleen voor korte ritjes gebruikt.

Auto starten middels startkabels

Ben je thuis en je merkt een lege auto accu dan kun je de accu eruit halen. Deze plaats je dan aan een acculader. Maar wat moet je doen wanneer je niet thuis bent of geen acculader hebt? Dan moet je met startkabels aan de slag.

Hierbij is het belangrijk dat je een hulpauto zoekt. Deze hulp-auto heeft ongeveer hetzelfde formaat als die van jou. Probeer je dikke Mercedes dus niet met de accu van een Fiat Panda op te laden.

Sluit de startkabels op zowel de hulp- als de pechauto aan. Dit moet in een bepaalde volgorde gebeuren. Vervolgens moet van beide auto’s de motor stationair draaien. Zo wordt de lege accu weer voorzien van startstroom.

Dynamo laadt de accu van de auto op

Hoe kan het dat een accu zich oplaadt middels startkabels? Feitelijk zijn het niet de startkabels die de accu opladen, maar de dynamo van de auto. De dynamo wordt aangedreven door de motor. Het is de dynamo die de accu oplaadt. Alleen, bij een lege accu zal de motor niet starten. Daarom zijn er de startkabels. Deze voorzien de accu van de pechauto via de accu van de hulpauto van startstroom. Zo komt de motor op gang.

Hoe lang auto stationair voor volle accu?

De auto stationair laten draaien is belangrijk. Hierdoor kan de dynamo zijn werking doen en de accu opladen. Hoe lang moet de auto stationair voor een volle accu draaien? Dit moet gedurende 5 minuten. Zeker niet korter, anders zal de accu niet over voldoende startstroom beschikken. Langer is in veel gevallen ook niet nodig.

Hoe lang rijden om accu op te laden?

De auto stationair laten draaien is belangrijk, maar dan ben je er nog niet. Je zult uiteindelijk een stuk met de auto moeten rijden. Tijdens het rijden kan de accu goed opladen. Hiermee voorkom je dat je de volgende keer weer met een lege accu staat. Hoe lang moet ik rijden om de accu op te laden? Doe dit minimaal een half uur. Je hebt er dus niets aan om gedurende 5 minuten een rondje te rijden.

Een half uur rijden is trouwens ook niet zo gek lang. Combineer dit met een bezoek aan een winkel die wat verder ligt, een ritje naar huis of werk of misschien naar familie of vrienden. Je kunt zelf wel wat bedenken.

Wanneer je tijd tekort komt

Accu leeg, hoe lang rijden wanneer je flink wat tijd tekort komt? Lukt het je echt niet om een half uur te rijden, dan is er gelukkig een andere oplossing. Sluit bij thuiskomst de accu op een externe acculader aan. Voor een goede auto acculader betaal je tussen de € 45 en € 80. Het is nooit verkeerd om zoiets in huis te hebben.

Hoe lang kan een auto stationair draaien?

Je hebt nu kunnen zien wat je moet doen bij een lege accu. Even kort samengevat:

  1. Hulpauto zoeken
  2. Startkabels aansluiten
  3. Auto’s 5 minuten stationair laten draaien
  4. Minimaal een half uur rijden

Soms laat je om een andere reden de auto stationair draaien. Denk maar eens aan situaties waarbij je voor een stoplicht staat te wachten of in de file staat. Maar ook wanneer je op iemand moet wachten. Bijvoorbeeld bij een winkel of bij een school.

Hoe lang kan een auto stationair draaien? Ook tijdens het stationair draaien verbruikt je auto brandstof. Sterker nog, het verbruikt zelfs een rijk brandstofmengsel. Hierdoor komt er flink wat vervuilende roet vrij. Een uur de auto stationair laten draaien staat gelijk aan 40 km rijden. Hartstikke slecht voor het milieu, doe dit dus liever niet.

Overigens is de auto stationair laten draaien niet geheel zonder risico. Wanneer de koelventilator niet goed werkt kan de motor oververhit raken.

Is de motor laten draaien strafbaar?

De accu van je auto is leeg en je moet hem starten middels startkabels. Hoe lang je de auto stationair moet laten draaien om de accu vol op te laden, dat is wel bekend. De vraag is nu: is de motor laten draaien strafbaar? Nee hoor, bij autopech mag je best de auto op deze manier weer starten.

Toch is de motor laten draaien zonder geldige reden in sommige gebieden strafbaar. Bijvoorbeeld in het Belgische Wallonië. Wanneer je de auto parkeert en je laat de motor draaien dan bega je een milieuovertreding. De boete die hieraan vasthangt bedraagt € 50 tot wel € 100.000. Dat zijn dus geen malse boetes.

Is in Nederland de motor laten draaien strafbaar? Nee, in Nederland mag dit gewoon. Helaas is de motor langdurig laten draaien, wel slecht voor het milieu. Misschien komt er in Nederland in de toekomst ook een milieuwet met betrekking tot onnodig stationair laten draaien. Dat zou helemaal geen slechte zaak zijn.