Heb je een rijbewijs nodig voor een luchtballon?

luchtballon piloot met rijbewijs en brevet

Zoek je een unieke belevenis, dan is een ballonvaart een goed idee. Er zijn ook mensen die een eigen luchtballon hebben. Hoe zit dat eigenlijk, heb je een rijbewijs nodig voor een luchtballon? Een goede vraag, want je bestuurt tenslotte een ‘voertuig in de lucht’.

Ter land, ter zee en in de lucht

Wanneer je een auto bestuurt kan dit alleen met rijbewijs. Dit geldt ook voor een motor, scooter of brommer. Eigenlijk voor alle gemotoriseerde voertuigen, behalve de elektrische fiets. Kijk je naar boten, dan is een vaarbewijs in veel gevallen nodig.

We gaan de lucht in: heb je een rijbewijs nodig om een luchtballon te besturen? Ja, als ballonvaarder moet je gecertificeerd zijn.

Het brevet voor ballonvaren

Of je nu aan ballonvaren, zweefvliegen of deltavliegen doet, voor dit soort zaken heb je een brevet nodig. Daarnaast moet je medisch zijn goedgekeurd, anders mag je de lucht niet in. Het is dus niet zo dat iedereen zomaar een luchtballon mag besturen.

Nederland kent twee brevetten die geschikt zijn voor de ballonvaart:

  • Commercial Pilot License (CPL)
  • Balloon Pilot License (BPL)

Let op, want een brevet oftewel rijbewijs voor de luchtballon is wat anders dan een brevet voor zweefvliegen, schermvliegen, deltavliegen of zeilvliegen. Voor deze laatste vier heb je weer andere brevetten.

Wat er gebeurt wanneer je zonder ‘rijbewijs’ een ballonvaart organiseert

Ga je zonder brevet een luchtballon in? Zolang je hem niet bestuurt mag dit gewoon. Je kunt namelijk altijd als passagier mee. Maar de piloot, die moet wel een ‘lucht rijbewijs’ hebben.

Wanneer de piloot dit niet heeft en er gebeurt een ongeluk dan wordt deze volledig aansprakelijk gesteld. Dit betekent dat de piloot waarschijnlijk de rest van zijn leven bezig is met het afbetalen van de schade. Daar komt nog bij dat de piloot een straf kan worden opgelegd.

Het is ook zo dat er een controle plaats kan vinden, bijvoorbeeld vlak voordat de luchtballon opstijgt. Wanneer blijkt dat je de piloot bent en geen brevet hebt, dan wordt de luchtballon aan de grond gehouden. Je moet onmiddellijk uitstappen en kan een boete krijgen. Mogelijk wordt je ook straf opgelegd, waardoor je de komende jaren geen luchtballon mag besturen (zelfs niet wanneer je tussendoor je brevet zou halen).

Uitleg over de opleiding

Wil je een brevet of rijbewijs voor de luchtballon halen? Dan ben je verplicht om een opleiding te volgen. Je krijgt 15 praktijklessen waarvan drie grond lessen en 12 vaarlessen. Hierna ben je klaar voor het praktijkexamen.

Voordat je het praktijkexamen doet moet je wel geslaagd zijn voor het theorie-examen. Bovendien is het belangrijk dat je medisch goedgekeurd bent.

Er zijn geen specifieke scholen of opleidingen voor ballonvaarders. Het beste kun je contact opnemen met een ballonvaarder die je minstens 16 uur praktijkinstructie geeft. Ook moet je een solo vaart hebben gemaakt. Wanneer je dit allemaal aan kan tonen dan kun je het theorie- en praktijkexamen afleggen.

De kosten van een rijbewijs voor de luchtballon

Het is vrij duur om je rijbewijs voor de luchtballon (brevet) te halen. Je moet namelijk praktijkinstructies ontvangen en een solo vaart maken. Wat dit allemaal kost is per aanbieder wisselend. Ga er vanuit dat je minimaal € 6000 kwijt bent.

Hier komen nog de kosten voor het theorie-examen en praktijkexamen bij. Het examen kost € 60 per onderdeel. Houd er rekening mee dat een examen uit meerdere onderdelen bestaat. Alles bij elkaar ben je tussen de € 9000 en € 13.000 kwijt.

Wat verdien je als luchtballonvaarder?

Het is een vreemd maar ontzettend mooi beroep: de luchtballonvaarder. Je neemt mensen mee de lucht in en laat ze van het landschap genieten. Dit doe je in loondienst bij een ballonvaartbedrijf, of je schaft je eigen luchtballon aan.

Het salaris van een ervaren ballonvaarder ligt tussen de € 3000 (in loondienst) en € 18.000 (zelfstandige) per maand. Maar let op, wanneer je zelfstandige bent, dan maak je ook hoge kosten.

Je mag een luchtballon hebben

Iedereen kan een luchtballon kopen, alleen zonder speciaal rijbewijs mag je hem niet besturen. Een luchtballon kost tussen de € 25.000 en € 125.000. Hoe meer personen er in de mand kunnen, hoe duurder hij is.

Vanuit de wet gezien mag een luchtballon overal buiten de bebouwde kom komen, met uitzondering van boven openbare wegen. Binnen de bebouwde kom mag een luchtballon zonder toestemming niet varen.

Wettelijk gezien mag een luchtballon overal landen, zolang dit ook veilig kan. In noodsituaties mag een luchtballon natuurlijk ook op vreemde plekken landen. Ze zeggen weleens: nood breekt wet en de veiligheid van mensen staat altijd voorop.