5 fysio-oefeningen die je in het dagelijks leven kunnen helpen

Pssssst, geheimpje (niet doorvertellen!): beweging bevordert je algehele levensstijl. Wanneer je je lichaam niet voldoende beweging geeft, dan kun je nog honderden vitamines slikken: je zult je moe en lusteloos gaan voelen, wat op den duur mentale en fysieke klachten kan veroorzaken. Beweging stimuleert niet alleen de bloedsomloop, de spieren en gewrichten; het is essentieel om je fit en energiek te voelen en dus mentaal sterk. En je krijgt er ook nog eens een sexy figuur van.

Daan Lansdorp van Fysiotherapie Scheveningen raad je vijf verschillende fysio-oefeningen aan, die je kunt doen direct na het opstaan. Hij zegt: “Deze oefeningen worden ook vaak tijdens yoga gedaan als opwarming, dus de yogi’s onder ons gaan ze zeker wel kennen!”

1. Rug: neerwaartse hond (downward facing dog)

Dit is de meest bekende yoga-oefening en heel goed voor het uitrekken van je rug en om de energie weer in je lichaam op te wekken. Pak een yoga-mat, plaats beide handen op schouderbreedte aan de top van de mat en je voeten aan het einde van de mat. Probeer hierbij je billen zo hoog mogelijk in de lucht te houden, waardoor je rug automatisch uitrekt. Uiteindelijk kom je in een soort piramidevorm terecht, waarbij je hoofd tussen je armen zit en je rug gestrekt. Probeer met deze houding te spelen. Hou het speels en probeer zelf een aantal bewegingen om het zo comfortabel en fijn mogelijk voor jezelf te maken. Dé yoga-oefening om je rug even lekker helemaal te stretchen. 

pexels elina fairytale 3822162 -

2. Rug: zonnegroet (sun salutation)

Plaats je handen op een tafel, plaats je voeten verder van de tafel vandaan en buig helemaal voorover. Buig zo voorover, dat je rug horizontaal is. Strek helemaal uit, zo ver als je kunt. Dit is een hele fijne en simpele oefening in de ochtend voor mensen die lang zitten of vaak last hebben van de rug. Je kunt er ook een zonnegroet van maken. Adem in, breng beide armen in de lucht. Adem uit, plaats beide handen voor je op de grond. Adem in, lift halverwege en plaats je handen op je knieën. Adem uit, plaats beide handen weer voorop de grond. Tot slot adem je weer in en breng je de armen weer in de lucht. Deze zonnegroet kun je een aantal keren herhalen.  Wat je ook doet voor werk, of je zit thuis: blijf altijd een rechte houding hebben met je rug. De meeste mensen vergeten dit, waardoor ze krom zitten, wat belastend kan zijn voor je rug. Attendeer je er zelf telkens weer op, totdat het een gewoonte wordt.

pexels elina fairytale 3822094 -

3. Nek: yin oefening in een comfortabele zithouding

Ga op je mat zitten, of op een kussen op de grond. Zit op een comfortabele manier en terwijl je zit, beweeg je je nek langzaam naar beneden en naar boven. Vervolgens pak je met je rechterhand de linkerkant van je hoofd vast en beweeg je hem naar rechts. Doe hetzelfde met je linkerhand, waarbij je de rechterkant van je hoofd vastpakt en je hoofd naar links beweegt. Tot slot maak je cirkels met je hoofd. Probeer dit aan beide zijden een aantal keren te doen. Deze oefeningen zijn erg goed om dagelijks een aantal keren te doen, om je nek soepel en beweeglijk te houden. 

4. Schouders en nek: kat-koe (cat-cow) en het smeltende hart (melting heart) 

Kom op je handen en knieën op je mat: schouders in lijn met je handen en knieën in lijn met je heupen. Op de inademing gaan je schouders omhoog en maak je je rug hol (koe). Kijk omhoog als je kunt. Op de uitademing maak je je rug bol (kat). Laat je hoofd hangen en plaats je kin richting je borst. Herhaal dit een aantal keren.  Deze oefening kun je afsluiten met het smeltende hart: kom weer op je handen en knieën en strek of schuif je armen helemaal naar voren. Schuif je handen zo ver naar voren als je kunt, totdat je rug helemaal uitrekt. Dit is een hele fijne oefening voor je schouders en je rug, maar ook een hartopener en een keel opener. 

5. Schouders en nek: brug (bridge)

Er zijn natuurlijk veel meer fysio-oefeningen die je zelf aan deze lijst kunt toevoegen, maar we eindigen met nog een hele fijne: de brug. Ga lekker op je mat liggen met je armen naast je zij. Lig zo comfortabel mogelijk voor jezelf. Lift je beide knieën omhoog en zet je voeten neer op de grond. Op de inademing span je je billen en buikspieren aan en til je je billen omhoog. Je schouders, heupen en knieën vormen zo een rechte lijn. Houd dit even vast en zak vervolgens je billen weer omlaag. Herhaal deze oefening een paar keer en je zult meteen een fijn effect voelen.  Uiteraard zijn dit slechts een aantal oefeningen die op dagelijkse basis kunnen worden gedaan. Mocht je nu echt enorme klachten hebben, ga dan naar een fysiotherapeut Scheveningen om uit te zoeken welke oefeningen voor jouw persoonlijk het beste zullen werken. 

pexels elina fairytale 3822650 -
daan lansdorp edited -

Over Daan Lansdorp – FysioGrow Scheveningen

Mijn drijfveer is om andere mensen te helpen en een bijdrage te kunnen geven aan hun kwaliteit van leven. Daarnaast wil ik het beste uit mijzelf halen, de grenzen van mijn kunnen testen in alles wat ik doe.

Expertise: Fysiotherapeut, fasciatherapie, stuitklachten, sport gerelateerde klachten, dry needling, Neural Reset Therapy, 4xT methode, orthopedische revalidatie