Besparing HR++ Glas ten opzichte van Dubbel Glas

pexels just another photography dude 68724 scaled - besparing hr++ glas ten opzichte van dubbel glas

Dubbelglas, HR++ glas of Triple glas

Met HR++ glas kun je behoorlijk besparen op uw energiekosten. Maar de vraag is natuurlijk hoeveel besparing HR++ glas ten opzichte van dubbel glas? Daarom hebben wij een handig overzicht gemaakt. Deze geeft je een indicatie hoeveel je jaarlijks kunt besparen met HR++ glas.

Enkelglas in de woonkamer vervangen door HR++ glas bij 25m3, bespaart je jaarlijks 16 euro per m2 glas oppervlak. Dat is wel 400 euro per jaar.

Bij veel gebouwen en woningen van voor 1995 is nog eerste generatie dubbel glas of zelfs enkel glas aanwezig. Zelfs het beste ‘standaard’ dubbel glas isoleert – naar huidige maatstaven – matig. Enkel glas isoleert zelfs helemaal niet. Je stookt als het ware voor de buitenlucht wanneer je enkel glas hebt, waardoor er van comfort geen sprake is.

Hoeveel kan ik besparen met dubbelglas / isolatieglas?

In onderstaande tabel vergelijk je de isolatiewaarde van HR+++ of driedubbel glas met die van andere dubbel glas soorten. Die U-waarde staat voor de isolatiewaarde van het glas. Let op: hoe hoger deze U-waarde, hoe meer energie en warmte het glas doorlaat, en hoe slechter de isolatie. Is een overstap naar driedubbel HR+++ glas een te grote investering voor uw budget? Kies dan voor HR++ glas, het meest gekozen glas onder woningeigenaren in Nederland.

Soort dubbel glasGemiddelde prijs per m² incl. btw en montageJaarlijkse kostenbesparing (20m² aan glas)*
Standaard dubbel glas€ 115€ 140 per jaar
HR€ 120€ 180 per jaar
HR+€ 125€ 220 per jaar
HR++€ 130€ 260 per jaar
HR+++€ 170€ 280 per jaar

*Bij deze berekening is uitgegaan van een woning met een HR combiketel en een gemiddelde woonkamertemperatuur (nacht en overdag) van 18 graden.

HR glas isoleert beter dan dubbel glas

Enkel glas (5,8): één glasplaat, isoleert niet, alleen gemaakt om door naar buiten te kijken Enkel glas met voorzetraam (1,8 – 2,7): veel gebruikt in monumentale panden Dubbel glas (2,7): twee glasplaten met daartussen een isolerende ruimte met lucht HR glas (1,7 – 2): twee glasplaten met daartussen een isolerende ruimte met lucht en een coating op het glas HR+ glas (1,3 – 1,6): twee glasplaten met daartussen een edelgas (argon) dat beter isoleert dan lucht en een coating HR++ glas (max.

Maar er zijn sindsdien steeds beter isolerende soorten glas op de markt gekomen. HR++ glas houdt bijvoorbeeld 75 procent meer warmte binnen dan gewoon dubbel glas. In een gemiddelde eengezinswoning scheelt dit maar zo nog eens €150 per jaar aan gas. Ieder type glas heeft een U-waarde. Deze U-waarde geeft aan hoe makkelijk het glas warmte doorlaat naar buiten.

HR++ glas: hoeveel zuiniger is dat nou?

Hoe hoger de U-waarde, hoe slechter het glas isoleert. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Enkelglas heeft bijvoorbeeld een U-waarde van 5,8 (dat is dus niet best). Het zuinigste HR+++ glas heeft een U-waarde van 0,5. Per vierkante meter raam levert dat een gasbesparing van €16 per jaar op.

Soort glasU-waardeOpmerking
Enkel glas5,8Dit glas isoleert het slechtst
Standaard dubbel glas2,8Zeer matige isolatiewaarde
HR+ Glas1,3-1,6Isoleert veel beter dan standaard dubbel glas.
HR Glas1,7-2,0Dit dubbel glas isoleert redelijk
Isolatieglas met HR++ 1,1HR++ glas isoleert uitstekend
HR+++ glas0,5-0,9Dit heet ook wel driedubbel glas of triple glas

Hoogrendements glas (HR glas) wint steeds meer aan populariteit onder huizenbezitters. Dit is logisch omdat de isolatiewaarde van het glas hoog is waardoor de investering snel is terugverdient. HR+++ glas heeft de hoogste isolatiewaarde van alle soorten dubbel glas. Wat kost HR+++ glas gemiddeld per m²? Dit is een vraag die ons vaak wordt gesteld.

Dubbel glas kosten, Alle HR++ prijzen op een rij

Gelukkig kunnen we hier wel een maar achter plaatsen, want door de besparing die HR+++ glas je gaat opleveren ten opzichte van enkel glas verdien je het geplaatste glas binnen enkele jaren terug. Zoals je in bovenstaande schema ziet kan deze besparing voor een gemiddeld rijtjeshuis al snel oplopen tot € 280 per jaar.

Iedere glaszetter hanteert zijn eigen prijzen en deze prijzen lopen flink uiteen. Daarom is het verstandig om de prijzen van de verschillende glaszetters bij jouw in de buurt naast elkaar te leggen zodat je zeker weet dat je de beste deal sluit. Vraag eenvoudig, gratis en vrijblijvend offertes aan van lokale glaszetters door hierboven jouw postcode in te vullen. Na het invullen van uw postcode en de opdrachtomschrijving ontvangt u binnen 2 werkdagen tot wel 4 offertes van glaszetters bij u in de buurt.

Isolatieglas, dubbel glas of HR glas?

HR+++ glas is geen dubbel glas, maar driedubbel glas. Waar dubbel glas bestaat uit 2 glasplaten met een laag stilstaande lucht of edelgas ertussen, is er bij driedubbel glas nog een extra glasplaat aan toegevoegd. Het gevolg is een nog beter isolerende ruit, waarmee de warmte nagenoeg perfect in huis wordt gehouden.

Meer informatie

[infonu keyword=”dubbel glas” output=3]