Verslaving: Soorten verslavingen

Verslaving. Ben jij verslaafd?

Verslaving is een toestand waarin een persoon afhankelijk wordt van een stof. Het gedrag is bij een verslaving gericht op het verkrijgen van die stof en gaat ten koste van andere activiteiten. Wanneer deze stof niet wordt verkregen dan laat de persoon ontwenningsverschijnselen zien. Een verslaving kan een gewoonte, gebruik, handeling of middel zijn.

Vaak sluipt een verslaving erin en begint het met een plezierige gewoonte. Tot het moment dat je geestelijk en lichamelijk afhankelijk wordt. Wanneer het middel dan niet wordt genomen krijg je ontwenningsverschijnselen, je lichaam vraagt op dat moment naar het middel.

Drugsverslaving

drugsverslaving - verslaving

Een drugsverslaving houdt in dat je lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk bent geworden van drugs. Dit kunnen zowel softdrugs, harddrugs, combinatie van beide soorten drugs of in combinatie met medicijnen zijn.

Juridisch gezien wordt het volgende onderscheid gemaakt bij harddrugs en softdrugs. Zo zijn softdrugs: marihuana en hasj. Softdrugs zijn in Nederland tot op zekere hoogte gedoogd. Harddrugs zijn verboden in Nederland dit zijn middelen zoals: heroïne, XTC en cocaïne.

Wanneer je spreekt van een harddrugverslaving is dit in de meeste gevallen aan heroïne of cocaïne. Dit omdat ze beide erg krachtig zijn en er een kortere gewennings- en verslavingsperiode hebben dan bijvoorbeeld alcohol. Bij heroïne kan de drang om opnieuw te gebruiken optreden na een periode van zo’n 6 uur, bij cocaïne is deze periode veel korter en ligt deze op een half uur.

Cocaïne en XTC wordt ook wel partydrugs gebruikt, men spreekt dan ook wel van recreatieve gebruikers. Wanneer dit niet met regelmaat plaatsvindt is er geen sprake van een drugsverslaving.

Natuurlijk zijn er ook softdrugsverslavingen. Softdrugs worden veelal als stimulerende en bewustzijnverruimende middelen ingezet. Bij softdrugs kun je niet lichamelijk verslaafd worden wel kun je geestelijk afhankelijk worden van softdrugs. In de meeste gevallen leidt het buitensporig gebruik van softdrugs tot demotivatie, apathie, het verval van het kortetermijn geheugen, ontwikkelingsstoornissen, psychose, schizofrenie en depressie.

Internetverslaving

Omdat internet een steeds belangrijke rol gaat spelen in ons dagelijks leven, zijn steeds meer mensen verslaafd aan internet. Maar wanneer ben je nu eigenlijk internetverslaafd en wat houdt een internetverslaving nu precies in?

Internetverslaafd ben je niet wanneer je dagelijks het internet gebruikt om zaken te regelen: zoals bankzaken, aankopen en je dingen online regelt of uitzoekt voor bijvoorbeeld je opleiding of werk.

Je bent pas internetverslaafd wanneer je dagelijkse bezigheden zoals je werk, opleiding of huishouden lijdt onder het internetten. Je wilt nergens anders meer tijd aan besteden dan aan het internet. Het internet is een gemakkelijk medium om verslaafd aan te raken, het is immers laagdrempelig. Je kunt bij wijze van spreken in je pyjama contact houden met de hele wereld of een geheel eigen (online)wereld creëren waar alles volgens jouw maatstaven geregeld wordt.

Wanneer je internetverslaafd bent, valt de drang om dingen buiten het internet om te doen (bijna) volledig wegvalt. Ook heb je steeds minder zin om activiteiten of contacten buiten het internet om te onderhouden.

Veel internetverslaafden kampen met de volgende verschijnselen. Let op, dit is geen checklist om te bepalen of iemand ook daadwerkelijk internetverslaafd is maar dienen meer als waarschuwingssignalen.

  • Buiten werk en opleiding het veelvuldig checken van e-mail programma’s.
  • Veelvuldig bekijken of er internetcontacten online zijn met behulp van chatprogramma’s en andere sociale media.
  • Verwaarlozen van dagelijkse bezigheden zoals: school, contacten, werk en huishouden.
  • Verminderen van slaap.
  • Nors of agressief gedrag wanneer men gestoord wordt bij het internetten.

Alcoholverslaving

drankverslaving - verslaving

Bij een alcoholverslaving is iemand zowel geestelijk als lichamelijk verslaafd aan alcohol. Alcoholverslaving wordt ook wel alcoholisme genoemd. Het is in Nederland de meest voorkomende vorm van verslaving, maar de gevolgen van deze verslaving zijn niet minder ernstig.

Maar wanneer ben je nu alcohol verslaafd en wat doet een alcoholverslaving nu precies met je? Je bent als vrouw alcoholverslaafd wanneer je meer dan 10 glazen alcohol per week drinkt. Dit houdt in dat de maximum op 2 glazen alchohol ligt. Ook is er bij een alcoholverslaving in de meeste gevallen sprake van niet meer dan 1 alcoholvrije dag. Voor mannen ligt de grens op 15 glazen.

Een alcoholverslaving heb je niet van de één op andere dag, het is een geleidelijk proces waar ook andere factoren een rol bij spelen. Hierbij kan gedachten worden aan: erfelijkheid, sociale acceptatie en problemen. Mensen die hier last van ondervinden, zijn in de regel gevoeliger voor een (alcohol)verslaving dan andere mensen. Alcohol wordt in deze gebruikt als vlucht, jammer genoeg werkt het eerder als een vicieuze cirkel en komen velen alleen maar verder in de problemen.

Een alcoholverslaving heeft lichamelijke- en niet-lichamelijke gevolgen. De lichamelijke gevolgen zijn: leververvetting, levercirrose, ziekte van Korsakov, diabetes, maagzweer, ontsteking van de alvleesklier en grotere kans op andere verslavingen. Niet lichamelijke gevolgen kunnen zijn: werkproblemen, relatieproblemen, psychische problemen, werkeloosheid en dakloos.

Gokverslaving

Gokverslaafd ben je gelukkig niet van de één op de andere dag, het is een geleidelijk proces waarbij het gokken steeds meer je hoofdbezigheid wordt. Je wordt als het ware afhankelijk van het gokken. Veel mensen raken gokverslaafd omdat ze de illusie hebben het spel te kunnen beïnvloeden en hun win-kansen dus kunnen vergroten. Ook zijn ze in de veronderstelling dat ze gemaakte verliezen binnen no-time kunnen terugwinnen.

Zoals eerder gezegd gokverslaafd ben je niet zomaar en een onschuldig gokspelletje kan heus niet direct kwaad. Het kan wel een kwalijke zaak worden wanneer het gokken je leven gaat overnemen en je andere dingen ontziet. Dit kan grote gevolgen hebben voor je: werk, gezin, relatie, huishouden, opleiding, sociaal leven en financiën. Eigenlijk kan worden gezegd dat er sprake is van een gokverslaving wanneer je té veel tijd en geld stopt in het gokken en je volledig de controle over het gokken kwijtraakt.

Enkele verschijnselen van een gokverslaving kunnen zijn dat je voortdurend de drang voelt om te gokken, gemaakte verliezen kostste wat kost wilt terugwinnen, je eigen regels en voornemens overboord gooit, je de gokverslaving geheim houdt, liegt over het gokken, steeds meer geld lenen om te kunnen blijven gokken, school en werk afzeggen om maar te kunnen gokken en sociale contacten verwaarlozen en/of verbreken.

Gameverslaving

gameverslaving - verslaving

Een gameverslaving heb je wanneer je op een obsessieve manier computerspelletjes speelt en hierbij je ‘echte’ leven hier onder lijdt. Wat allemaal begint met een onschuldig spelletje en het willen verbeteren van je score kan op den duur lijden tot een sociaal isolement, waarbij hygiëne, werk, opleiding, gezin, relatie etc ondergeschikt zijn aan het gamen.

Eén op de vijf mensen die met regelmaat computerspelletjes speelt raakt game-verslaafd, het overgrote deel hiervan is man. Mensen die kampen met een gameverslaving, zijn vaak tegelijkertijd ook drugsverslaafd. Dit omdat drugs hen op de been houdt om dagenlang achtereen te kunnen gamen.

Uit onderzoek is gebleken dat een persoon met gameverslaving dezelfde karakteristieken vertoont als iemand met een drugsverslaving of alcoholverslaving. Het dwangmatige karkater van de verslaving werkt progressief waardoor het gamen op den duur je leven overneemt.

Veel gameverslaafden ontkennen dat zij verslaafd zijn aan het gamen, dit omdat zij zonder problemen dagen of weken achtereen kunnen stoppen.

Seksverslaving

Zoals iedere verslaving ontstaat seksverslaving geleidelijk en haast ongemerkt. Het hebben van seksuele gevoelens en prikkels is heel normaal en ontwikkeld zich in de puberteit. Je bent niet zomaar seksverslaafd hier liggen wel enkele kenmerken aan ten grondslag.

Zo moet er sprake zijn van herhaling voor een periode van twee jaar lang. In deze periode ben je regelmatig of periodiek bezig met seksuele prikkels. Naarmate de tijd verstrijkt verergert de behoefte aan seksuele prikkels en moeten deze ook steeds heviger zijn om de prikkels nog te kunnen bevredigen. Als je seksverslaafd bent kun je niet zomaar stoppen en gebruik je seks in de meeste gevallen als medicijn. Een seksverslaving kan funest zijn voor je sociale-, werk en relaties.

Afkicken

Wanneer je verslaafd bent aan drugs, alcohol, seks of bijvoorbeeld een game- of gokverslaving. Doe je er verstandig aan om af te kicken. Dit omdat dergelijke verslavingen grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en er veelal voor zorgen dat je naast je gezondheid, ook financiële en sociale problemen hebt.

Wanneer je afkickt stop je het gebruiken van het desbetreffende verslavende middel. Omdat je lichaam en geest er aan verslaafd zijn, gaat dit niet zonder slag of stoot. En heb je te maken met ontwenningsverschijnselen. Enkele voorbeelden van lichamelijke afkickverschijnselen zijn: hoofdpijn, spierpijn, zweten, rillen, trillen, slapeloosheid, hartkloppingen, verstoorde stofwisseling, diarree en darmkrampen. Geestelijke afkickverschijnselen is dat de dwangmatige drang naar het verslavende middel blijft bestaan. Naar verloop van tijd zal deze dwangmatige drang afnemen, maar nooit helemaal verdwijnen. Daarom is het verstandig om na het afkicken niet terug te keren naar vrienden, kennissen etc waarmee je vroeger samen gebruikte, dit om te voorkomen dat je een terugval krijgt en opnieuw verslaafd raakt.

[infonu keyword=’verslaving’ output=5]