Leren borduren. Zo borduur je snel zelf!

leren borderen doe je zelf - leren borduren

Leren borduren. Zo borduur je snel zelf!

Als je voor het eerst gaat borduren, zijn er een aantal materialen die je in huis moet halen. Noodzakelijk zijn borduurgaren, borduurstof, naalden, een schaar en een patroon. Eventueel kan je er nog voor kiezen om een borduurring en een borduurloep aan te schaffen. Met een borduurring kan je de stof strak spannen, wat het borduren kan vergemakkelijken. Echter als je een stevige stof gebruikt kan het ook zonder borduurring. Een borduurloep is ook optioneel, dit is een loep met een koordje eraan die je om je nek hangt. Hiermee wordt het borduurwerk vergroot en kan je precies zien wat je doet.

Voor het eerst borduren: waar begin ik? 

Zeker als je nog nooit hebt geborduurd, is het verstandig om te beginnen met een klein, eenvoudig patroon. Tevens is het handig om een patroon uit te kiezen die uit slechts een paar kleuren bestaat. Zo kan je lekker oefenen zonder dat je de hele tijd andere kleuren moet aanhechten. Je kan bijvoorbeeld een boekenlegger borduren, of een klein motiefje. Tegenwoordig kan je online veel tutorials vinden, wat het leren van borduren makkelijker maakt.

Een kruissteek is een van de makkelijkste borduursteken. Hierbij is het wel belangrijk om op te letten dat je alle kruisjes op dezelfde manier borduurt. Er zijn namelijk twee manieren om een kruissteek te maken: je maakt een heel kruisje voordat je doorgaat met de volgende of je werkt met halve kruissteken naar boven en vervolgens weer met halve kruissteken naar beneden. In plaats van boven naar beneden kan je dit ook van links naar rechts en andersom doen. Naast de kruissteek heb je ook nog rechte steken, vierkante steken, diagonale steken, ronde steken, ruit en ster steken en nog diverse andere steken.

[irp posts=”5400″]

Borduurstof en garen

Er zijn verschillende stoffen waar je op kunt borduren. Een van de bekendste stoffen is Aida. Deze stof is van goede kwaliteit en door de manier van weven zijn er vierkantjes en openingen ontstaan. Hierdoor kan je makkelijk en snel borduren. De regel is: hoe meer draden er zijn gebruikt per centimeter, hoe fijner deze borduurstof is.

Daarnaast kan je borduren op kaaslinnen. Als je een fijn borduurwerk gaat maken met veel details is dit type stof goed geschikt. Tot slot is er nog een borduurstof gemaakt van soepel katoen: Evenweave. Deze stof wordt gelijkmatig geweven en kan gemaakt zijn van alleen katoen of in combinatie met een andere stof.

Het borduurgaren wat het meest gebruikt wordt is mouline, ook wel splijtgaren genoemd. Het voordeel van dit katoengaren is dat het bestaat uit zes draden die gemakkelijk te splitsen zijn. Vaak gebruik je een tot drie draden. Dit staat altijd aangegeven in het patroon. 

Kant en klaar pakket

Ook kan je ervoor kiezen om een borduurpakket aan te schaffen. Zeker voor beginners is dit aan te raden, aangezien alle noodzakelijk spullen in het pakket zitten. Je kan dan kiezen voor een telpatroon of voorbedrukt patroon. Als je een telpatroon koopt zit er een velletje bij waar het patroon op staat afgebeeld door middel van symbolen. Dit is net wat uitdagender omdat je zelf moet tellen waar op de stof welke symbolen en dus kleuren terecht moeten komen. Bij een voorbedrukt patroon is het patroon, zoals de naam al zegt, voorbedrukt op de stof. Dit maakt het borduren iets gemakkelijker aangezien je dan simpelweg kruisjes moet borduren in de juist kleur.