Zelf kunstgras leggen: in 8 stappen zelf gelegd!

zelf kunstgras leggen - zelf kunstgras leggen

Zelf kunstgras leggen: in 8 stappen zelf gelegd!

Als je altijd een groen gazon wilt dat ook nog eens zo goed als onderhoudsvrij is dan is kunstgras een uitkomst. Veel mensen lijkt het echter lastig om kunstgras in de tuin te leggen. In deze blog kom je hierover meer te weten?

Kunstgras zelf leggen of laten leggen?

De laatste jaren verschijnen er steeds meer kunstgrasgazons in Nederland. Op zich is dit logisch: het gras is altijd groen en je hoeft het niet te maaien. Daarnaast is het kunstgras tegenwoordig van een goede kwaliteit. Je kunt het kunstgras laten leggen door een expert, maar op zich is het niet extreem moeilijk om het zelf te doen. Het enige dat je ervoor nodig hebt, is een duidelijke handleiding, het juiste gereedschap en de nodige tijd.

Kunstgras zelf aanleggen: het stappenplan

Als je kunstgras zelf leggen wilt, is het handig om je aan een stappenplan te houden. Hieronder vind je een voorbeeld van een dergelijk plan.

  • Stap 1: Als je nog een gazon hebt van natuurgras kun je deze het beste laten verwijderen. Uiteraard geldt dit ook voor eventuele planten, struiken of bestrating. Denk erom dat je de bestaande grondlaag minstens tien centimeter afgraaft. Vervolgens egaliseer je de grond met een schep, hark en wals.
  • Stap 2: Nu breng je een nieuwe zandlaag aan van ongeveer tien centimeter hoogte. Dit doe je met geel of wit zand en niet met zwarte aarde. Het beste kun je deze laag eerst aantrillen en vervolgens egaliseren met een waterpas en uitvlaklat. Denk erom dat de zandlaag ongeveer een centimeter onder de bovenkant van de bestrating blijft.
  • Stap 3: Op de zandlaag breng je een drukverdelende laag aan met behulp van een gronddoek. Hiermee voorkom je kuiltjes in het kunstgras en deze laag vangt de piekbelasting op. Let op: iedere oneffenheid zie je terug in het kunstgras. Leg deze laag dus zo strak mogelijk.
  • Stap 4: Vervolgens kun je het kunstgras gaan leggen. Je rolt de kunstgrasrollen uit over het gronddoek en laat de zijkanten ongeveer vijf centimeter oversteken. Is jouw gazon breder dan de kunstgrasrol (meestal is deze vier meter breed)? Leg dan meerdere rollen naast elkaar.
  • Stap 5: Heb je meerdere rollen gebruikt dan moet je de naden aan elkaar lijmen. Dit doe je door een lijmband te gebruiken. Deze komt onder de naden te liggen die hier vervolgens op vastgelijmd worden.
  • Stap 6: Ligt het gras mooi vlak en zijn alle naden goed gelijmd? Nu moet het kunstgras nog bijgesneden worden. Je had immers vijf centimeter overgehouden aan de randen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een scherp stanleymes en snijd altijd in de rug van de grasmat.
  • Stap 7: De grasmat ligt mooi egaal, de naden zijn gelijmd en de randen bijgesneden. Mocht je denken dat je klaar bent dan is dit nog niet geval. Je moet namelijk nog het kunstgras instrooien met zand.
  • Stap 8: Als laatste ga je het kunstgrasgazon borstelen, zodat de sprieten mooi omhoog gaan staan. Dit kan eenvoudig met een straatbezem.

[irp posts=”7878″]

Soorten kunstgras

Er zijn behoorlijk veel soorten kunstgras en je zult je dan ook snel afvragen welke het meest geschikt voor jouw tuin is. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: waar ga ik het kunstgras voor gebruiken? Alleen als gazon of bijvoorbeeld ook voor spel of sport?

Vervolgens heb je de keuze uit de verschillende mogelijkheden.

  • Kleur: Wil je gras dat zo natuurlijk mogelijk lijkt? Dan worden er meerdere kleuren door elkaar gebruikt en komt er mosdraad doorheen.
  • Dichtheid: Hoe ver moeten de sprieten van elkaar staan? Hoe dichter ze bij elkaar staan, hoe steviger het gras.
  • Sprietlengte: Als alle sprieten even lang zijn, krijg je een “tapijteffect”. Door sprieten van verschillende lengtes te gebruiken lijkt het kunstgras natuurlijker.
  • Structuur: Wil je zachte grassprieten of juist wat stuggere die het gras sterker maken?

Door rekening te houden met de bovenstaande opties krijg je uiteindelijk het kunstgras dat het beste bij jou past. Uiteraard hangt aan iedere optie een bepaald prijskaartje.