Alles wat je moet weten over sedum dakbedekking

sedum dakbedekking - sedum dakbedekking

Alles wat je moet weten over sedum dakbedekking

Een woning wordt in de meeste gevallen in Nederland voorzien van dakpannen, mits het natuurlijk een schuin dak heeft. Tegenwoordig zijn er echter veel meer verschillende mogelijkheden om je dak te maken. Een van deze mogelijkheden is het plaatsen van sedum dakbedekking. Dit heeft voor het dak enorm veel voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat sedum dakbedekking een betere isolatie voor het dak is dan de conventionele dakpannen? In dit artikel willen we je alles vertellen dat je moet weten over sedum dakbedekking!

Wat is een groendak eigenlijk?

Een sedumdak wordt ook aangekaart als groendak. Het is een dak dat bestaat uit kleine plantjes. Deze worden op het dak geplaatst in plaats van dakpannen. Je kunt een sedumdak leggen op je woning, maar dit kan ook op de schuur. Het sedumdak is niet alleen een zeer mooie toevoeging aan je woning, ook brengt het enorm veel voordelen met zich mee. Een van deze voordelen is bijvoorbeeld de mate van isolatie. De plantjes op het dak zorgen er namelijk voor dat de warmte minder snel uit het huis kan komen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de kou buiten blijft. 

Wat is sedum precies?

Een sedumdak bestaat uit sedum. Dit is een soort vetplant die erg gemakkelijk bloeit. Het sedum is niet gevoelig voor insectenplagen, waardoor het erg goed te gebruiken is voor het dak. Daarnaast heeft het sedum ook nauwelijks onderhoud nodig. Ben je bang voor de warme zomers? Dat is voor sedum geen probleem! Daarnaast is sedum ook helemaal niet zwaar. Hierdoor is het perfect om als dakbedekking te werken. Wil je het ook op je schuur plaatsen? Ook dat is zeker mogelijk! Zo ben je ervan verzekerd dat al je huizen een goed geïsoleerd dak hebben!

Ben jij van plan een sedumdak aan te leggen? Kijk dan op Yarinde.nl. Dit is de specialist als het gaat om het aanleggen van een groendak!

De voordelen van een groendak

Zoals eerder al aangegeven heeft het aanleggen van een sedumdak enorm veel voordelen. Allereerst is het dak een erg goede isolatie. Niet alleen voor warmte, maar ook voor geluid. Het groendak is echter geen vervanging van normale dakisolatie, maar is een toevoeging. Vervolgens is een sedumdak een perfecte mogelijkheid om zonnepanelen aan te leggen. Een groendak zorgt ervoor dat de zonnepanelen nog langer mee kunnen gaan. Daarnaast wordt ook het rendement van de zonnepanelen drastisch verhoogd. Dit komt doordat het dak koeler is met de beplanting, waardoor de zonnepanelen beter kunnen presteren. Uiteindelijk kunnen de zonnepanelen ongeveer een beter rendement van 6 tot 8 procent opleveren! Hier houden de voordelen echter nog niet op. Wist je dat het groendak er ook voor zorgt dat het dak langer mee gaat? De plantjes beschermen het dak namelijk enorm goed tegen weersinvloeden, waardoor het dak veel minder snel beschadigd raakt. Tot slot is ook de afvoer van het water vele malen beter door een groendak. De plantjes vangen het regenwater op, waardoor er minder water afgevoerd hoeft te worden. Bovendien wordt het water ook door de plantjes gezuiverd.

Waar bestaat een sedumdak uit?

Een groendak wordt aangelegd uit verschillende lagen. Allereerst wordt er een beschermdoek gelegd. Deze beschermt het dak tegen lekkages door bijvoorbeeld steentjes. Daarnaast wordt er een drainagelaag aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het regenwater op een juiste manier wordt afgevoerd. Vervolgens wordt er een filtervlies aangebracht. Deze beschermt de drainagelaag tegen kleine gronddeeltjes uit het sedum. Hierdoor blijft de drainagelaag schoon. Tot slot wordt er een voedingsbodem aangebracht waar het sedum zich in kan wortelen.