Hoe kun je zien of je dubbel glas hebt?

pexels marcelo rodrigo 215593560 20240241 scaled - dubbel glas

Dubbel glas is een goede keuze voor je woning omdat het beter isoleert dan enkel glas. Maar hoe weet je of je al dubbel glas hebt? En wanneer is je dubbele glas te oud? In dit artikel proberen we het je glashelder uit te leggen.

Welke soorten glas zijn er?

Goed om te weten: er zijn vier soorten glas: enkel, dubbel, HR++ en triple glas. Voordat je jouw glas gaat testen, probeer eerst om op te zoeken wat voor glas je hebt. Deze informatie vind je vaak in:

  • De aan- of verkoopbrochure
  • Een bouwkundig of taxatierapport
  • De factuur van een verbouwing.

Heb je deze documenten niet? Dan kun je zelf je glas checken. Je herkent de soorten glas als volgt:

  • Enkel glas: dit bestaat uit één glasplaat.
  • Dubbel glas: heeft twee glasplaten met een aluminium strip ertussen.
  • HR++ glas: lijkt erg op dubbel glas, maar heeft twee glasplaten met een aluminium strip ertussen. Kijk op de aluminium strip of je de letters HR ziet staan. Bij geen letters of geen HR, is het meestal dubbel glas.
  • Triple glas: heeft drie glasplaten met twee aluminium strips ertussen.
dubbelglas check datum - dubbel glas

Hoe test je of je dubbel glas hebt?

Als je toch nog twijfelt, zijn er nog twee testen die je kan doen om erachter te komen of je dubbel glas hebt.

Check de codes: voer de code op de aluminium strip in een zoekmachine in. Zo kom je op de site van de fabrikant voor meer informatie over het soort glas.

dubbelglas foto reflectie - dubbel glas

Check met een aansteker of lucifer: Houd een brandende lucifer of aansteker voor het glas en kijk schuin op het glas. Zie je vier gespiegelde vlammetjes met dezelfde kleur? Dan is het dubbel glas. Zo niet, dan is het HR++ glas. Dit kan ook met de zaklamp van je telefoon, maar dat is niet altijd goed zichtbaar.

dubbelglas vlam test - dubbel glas

Bron: MilieuCentraal

Hoe herken je oud dubbel glas?

Gemiddeld gaat dubbel glas ongeveer 20 jaar mee. Hoe ouder de ruit, hoe groter de kans op lekkage. Je vindt de leeftijd van je glas door naar de code op de aluminium strip te kijken. Hier staat de productiedatum vermeld met de dag, maand en het jaar.

Moet je oud dubbel glas vervangen?

Bij oud dubbel glas is er meer kans op lekkages en de isolatietechnieken zijn de laatste jaren verbeterd. Het vervangen van oud dubbel glas door bijvoorbeeld HR++ of triple glas is vaak rendabel omdat het de warmte beter binnenhoudt. Houd er rekening mee dat het nieuwe glas niet altijd in de bestaande kozijnen past. Vaak moeten ook de kozijnen vervangen worden, wat invloed heeft op de prijs. Het voordeel is dat nieuwe kozijnen de isolatiegraad van je huis verhogen.

Wil je graag meer weten over de dubbel glas prijs? Neem dan contact op met een specialist, zoals Glas Gigant, voor professioneel advies en een scherpe offerte.