Leren over bosmaaiers en hun types

bosmaaier

Een bosmaaier is een machine die effectief is in het wegwerken van taai struikgewas, gras en onkruid. Met het hoge vermogen en de enorme kracht helpt de bosmaaier je moeiteloos met het zware werk. Is de bosmaaier accu gedreven, verricht het de krachtige werkzaamheden ook nog op stille wijze. Wat is een bosmaaier precies, en wat zijn de mogelijkheden?

Wat is een bosmaaier?

In vergelijking met trimmers en kantenmaaiers hebben bosmaaiers grotere motoren, waardoor ze geschikt zijn voor sterkere snijgarnituur zoals krachtige messen en bladen. Het zijn stevige machines die ook door professionals gebruikt worden. Om het soms zware werk voor langere periode vol te kunnen houden, zijn de bosmaaiers ergonomisch comfortabel gemaakt. Zo zijn de accu bosmaaiers licht, en kunnen de benzine bosmaaiers op de rug gedragen worden, wat het tillen minder vermoeiend maakt. 

Accu bosmaaiers 

Bosmaaiers zijn er in twee soorten: een accu of een benzine bosmaaier. Beiden hebben hun eigen voordelen. Een acccumachine is onderhoudsvriendelijk, omdat je geen filters of bougies hoeft te vervangen of olie hoeft bij te vullen. Daarnaast is het een duurzame optie, omdat de accu bosmaaier geen schadelijke gassen uitstoot en een lange levensduur heeft. Omdat ze lichter zijn dan de benzine gedreven-variant zijn ze ook makkelijker in gebruik. Ten slotte maken ze vrijwel geen geluid, waardoor je ze prima kunt toepassen in geluidsgevoelige gebieden, bijvoorbeeld in de natuur. 

Het juiste type accu bosmaaier kiezen

Voor je een accu bosmaaier aanschaft, moet je je goed bedenken wat je ermee wilt doen. Het voor jou geschikte type is afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt verrichten. De semi-automatische AutoCut maaikop is geschikt om grotere oppervlaktes te bewerken, of om gras langs obstakels te maaien. Ook zijn er bosmaaiers met een grassnijblad, dat geschikt is voor het bewerken van taai gras en dicht onkruid. Deze bladen zijn ook geschikt om kleine struiken of riet te maaien. 

Benzine bosmaaiers

Voor het langdurig maaien van grote terreinen is een benzine bosmaaier toepasbaar. Om dit werk te ondersteunen, is er de mogelijkheid om de benzine bosmaaier of op de rug of  in de hand te dragen. Er is een ronde handgreep voor het werk in krappe ruimtes, en een dubbele handgreep voor het bewerken van taai gras. Op lastige terreinen als smalle greppels of slootkanten kan de variant die op de rug gedragen wordt het meest effectief zijn. 

Het juiste type benzine bosmaaier kiezen

Ook hier geldt dat je moet bedenken waar je de machine voor wilt gebruiken, voor je het juiste type kunt vinden. Lichtere modellen zijn geschikt voor het maaien van gras op grote vlakten. Voor wat steviger onderhoud aan grote terreinen is een robuuster versie nodig. De zwaarste modellen zijn geschikt voor het verwijderen van dik struikgewas.