Kan een glazen schuifwand op slot?

glazen schuifwand metalura op slot - glazen schuifwand

Kan een glazen schuifwand op slot?

Glazen wandsystemen zijn erg populair, en dat is niet zo gek. Je kan ze binnenshuis gebruiken om een grote ruimte in te delen in meerdere ruimten. Je kan ze daarbij ook goed gebruiken als een soort buitenwand. Op die manier zorgen deze schuifwanden er voor dat je op een prettige, stijlvolle en open ogende manier extra natuurlijk zonlicht in je huis kan laten. Daarbij krijg je er natuurlijk ook extra uitzicht bij. Wat fijn is, is dat de glazen wandsystemen er ook voor zorgen dat je in de zomer alles lekker open kan zetten. Hieronder worden de voordelen en eigenschappen van deze prachtige deuren besproken.

Kan een glazen schuifwand op slot?

Jazeker! Veiligheid is heel belangrijk bij glazen wandensystemen die aan een buitenruimte grenzen, zoals bij een glazen schuifwand overkapping het geval is. Even voor de zekerheid: een overkapping wordt traditioneel aan huis gemonteerd en heeft als doel – je raadt het al – om een deel van de tuin te “overkappen”. Een dergelijke overkapping wordt in de regel boven het terras geplaatst. Een overkapping heeft altijd een dak, maar kan ook van zijwanden worden voorzien. Daarvoor zijn schuifdeuren dus ideaal. Op die manier creëer je op elegante wijze een soort “tuinkamer”, een oase van rust die direct toegang biedt tot je huis.

Let wel, in de meeste gevallen is een vergunning voor een overkapping niet nodig, maar dit kan echter afhangen van de specifieke gemeente of stad waarin je woont. Dus ben je na het lezen van dit artikel niet meer te houden en wil je direct een overkapping met mooie glazen deuren installeren, check dan eerst even bij de gemeente of je zomaar een overkapping mag plaatsen, en zo ja, onder welke voorwaarden. Het zou immers zonde zijn als ie net staat, en je ‘m moet afbreken!

Je kan je voorstellen dat het buiten houden van onbevoegdheden dan een absolute must is. Daarvoor is een slot noodzakelijk. Gelukkig kan een slot erg gemakkelijk worden geïnstalleerd op een glazen schuifdeur. Niet alleen is dat zo gepiept, het ziet er vaak ook goed uit en valt bijna niet op.

Voordelen van glazen schuifwanden

Naast het voordeel van het creëren van een prachtige, dichte, overkapping die ook nog eens op slot kan, is het belangrijk nog eens goed stil te staan bij alle andere voordelen die een glazen schuifwand te bieden heeft.

Het grootste voordeel is zojuist al aangestipt, namelijk het feit dat de deuren veel licht doorlaten. In plaats van een donkere muur, is het huis zoveel lichter en kijkt het alsof je zo goed als buiten zit. Dat is vooral fijn in de winter, als het te koud is om de deuren open te zetten, maar je toch wil genieten van het moois van buiten. Daarbij kunnen de deuren, doordat zij de buitenkant “er bij trekken”, de woning groter laten lijken, wat ook fijn is.

Ook prettig is dat de deuren heel makkelijk te gebruiken zijn, ze schuiven makkelijk heen en weer en meestal zijn de vergrendelsystemen ook erg fijn in het gebruik. Sommige schuifdeuren kunnen overigens ook elektrisch worden aangedreven, zodat je alleen nog maar een knop hoeft om te zetten of een afstandsbediening hoeft te gebruiken.

Naast de hiervoor genoemde esthetische voordelen, bieden glazen wanden ook functionele voordelen, zoals energiebesparing. Als graag licht in je huis wil, hoef je op deze manieren de deuren niet open te zetten, maar kijk je prachtig door je glazen deuren heen. Ook kunnen de deuren binnenshuis kamers afsluiten, waardoor je minder grote ruimten moet verhitten.

Eén laatste tip is wel om niet voor een te grote overlap te kiezen bij het plaatsen van de schuifwanden. Dat ziet er over het algemeen namelijk niet erg mooi uit. In de regel wordt geadviseerd om voor een overlap van ergens tussen de 3,5 en 15 cm te kiezen.

Al met al hebben glazen schuifwanden dus ontelbare voordelen.