Is een grafisch ontwerper opleiding iets voor mij?

Is een grafisch ontwerper opleiding iets voor mij?

Opleiding voor mensen die denken in beeld en kleur

Met een goede vormgeving maken we de wereld mooier, toegankelijker en kleuriger. Heb jij creatief talent en overweeg je een opleiding in de creatieve sector? Met een opleiding tot grafisch vormgever richt je je op het afleveren van mooie ontwerpen en het doorgeven van een boodschap. Denk hierbij aan het maken van een website, een commercial of aan de belettering op een auto of gevel. Welke opleidingen zijn er voor het beroep van grafisch vormgever?

Grafische vormgeving: soorten opleidingen

Er zijn diverse grafische opleidingen op mbo-niveau waarbij beeld, tekst, kleur, compositie en vorm centraal staan. We lichten er hier drie opleidingen uit:

1. Mediamaker

De dtp opleiding mediamaker leidt op voor het uitvoeren van dtp-werkzaamheden. Dit is werk op het gebied van Desktop Publishing, waarbij je allerlei soorten grafische ontwerpen op de computer maakt en bestanden, afbeeldingen en teksten tot een publiceerbare vorm verwerkt. Je leert hoe je een boodschap overbrengt in een specifieke stijl of huisstijl. Na de opleiding ben je een allround dtp’er en ben je in staat om bijvoorbeeld flyers, brochures of posters op te maken. Daarnaast houd je je bezig met de vormgeving van advertenties, reclamecampagnes en multimediaproducties. Deze opleiding op mbo 3-niveau rond je in drie jaar af en heeft een algemeen eerste half jaar.

2. Signmaker

Ook de opleiding tot signmaker is een driejarige mbo-opleiding. Sign betekent ’teken’ of ‘belettering’. Als signmaker ontwerp je onder meer de belettering van auto’s en gebouwen, maar ook naamplaten, reclameborden, spandoeken en lichtreclame. Daarnaast valt ook bewegwijzering (borden en opschriften waarmee mensen hun route bepalen) onder het werk van de signmaker. Met een computerprogramma ontwerp je reclame-uitingen die opvallen, waarna je ook de uitvoering voor je rekening neemt en leert over snij-, print- en plaktechnieken. In het tweede en derde jaar van de opleiding loop je regelmatig stage.

3. Mediavormgever

Met een vierjarige mbo-opleiding tot mediavormgever heb je een heel veelzijdige basis en leer je diverse media vorm te geven. Zo richt je je op de vormgeving van brochures en websites, maar ook op video’s, animaties en commercials. Je leert alles over technieken die te maken hebben met beeldbewerking, typografie, digital design en video. Tijdens de opleiding ben je bovendien bezig met een aantal keuzevakken.

De voordelen van een vakschool

Het is verstandig om een grafisch ontwerper opleiding op een vakschool te volgen, waar je les krijgt van mensen die de praktijk goed kennen. Ga je bijvoorbeeld voor de opleiding mediamaker, dan leer je na verloop van tijd je eigen stijl te ontwikkelen. Je krijgt creatieve vakken waarbij je met potlood en materialen fysiek aan de slag gaat en je digitaliseert je werk tot een eindproduct. Op een goede vakschool ben je verzekerd van een leeromgeving die je uitdaagt en waar je veel praktijkoefening krijgt. Ook mag je je ontwikkelen op een manier die bij je past. Je bent er wel altijd op gericht om creatief te ontwerpen volgens de eisen en deadline van de opdrachtgever.

Mogelijkheden na je diploma

Na een opleiding tot mediamaker ben je klaar voor een baan bij een reclamebureau, vormgevingsbureau, drukkerij of multimediabedrijf. Je bent in staat om meerdere reclame-uitingen naast elkaar te maken, zoals een poster, flyer en een korte video of animatie voor een festival. Na de driejarige mbo-opleiding is het altijd mogelijk om door te leren en de vierjarige opleiding tot mediavormgever af te ronden. Wil je doorstuderen na de vierjarige mbo-opleiding? Dan leer je verder bij een kunst- of filmacademie of volg je een hbo-opleiding op het gebied van communicatie of ICT-technologie.