Hoe werkt zonnepaneel

Zonnepaneel: duurzame energiebron
Zonnepaneel: duurzame energiebron

Een zonnepaneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Stroom verkregen door zonlicht. Maar hoe werkt een zonnepaneel? Zonnecellen zijn (meestal) gemaakt van silicium. Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een kleine elektrische stroom lopen. Door alle kleine stroompjes van de afzonderlijke cellen met elkaar te verbinden, ontstaat een spanning waarmee bijvoorbeeld een accu kan worden opgeladen.

Thuis stroom opwekken met Zonnepanelen

Sommige zonnepanelen worden aan het elektriciteitsnet gekoppeld, andere slaan overtollige energie op in een accu. Voor het laatste wordt vooral gekozen op plekken waar geen stroom aanwezig is, denk aan campings of tuinhuisjes. De accu’s moeten natuurlijk wel voldoende capaciteit hebben om een paar donkere dagen te overbruggen. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld geven de energie die niet wordt gebruikt door naar het energiebedrijf. In dat geval loopt de elektriciteitsmeter terug zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Hoe minder je verbruikt, hoe meer je (terug)verdiend! Bij sommige gemeentes kun je zelfs subsidie krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Zo is de aanschaf van de zonnepanelen snel terugverdiend.

Meer over zonnepanelen

Optimaal gebruik van zonne-energieOptimaal gebruik van zonne-energieDe zon is, zoals we weten, een bron van energie. Vreemd eigenlijk dat we de zon nog steeds niet optimaal gebruiken, terwijl we wel de mond vol hebben over het “misbruik” van de aarde en het opsouperen van de energiebronnen.
Zonnepanelen in serie of parallel schakelen?Zonnepanelen in serie of parallel schakelen?De keuze voor het in serie of parallel schakelen van zonnepanelen is afhankelijk van het elektrische circuit waarin zonnepanelen worden gebruikt. Een parallelschakeling geeft een hogere stroomsterkte, een serieschakeling geeft een hoger voltage…
Zo werkt een zonnepaneelZo werkt een zonnepaneelDoor zonne-energie is er leven mogelijk op aarde, omdat alles groeit en bloeit onder invloed van de zon. De zon is een zeer grote en permanent beschikbare bron van energie. Door middel van zonnecellen en zonnepanelen kan op een duurzame wijze energie…
Wat kosten zonnepanelen en zonnecollectoren?Wat kosten zonnepanelen en zonnecollectoren?Met zonnepanelen en zonnecollectoren kunt u energie opwekken. Er bestaat in Nederland een mogelijkheid om subsidie te krijgen. Hoe werken ze en wat kost het om deze te plaatsen.
Zonnepanelen kiezenZonnepanelen kiezenEr verschijnen steeds meer zonnepanelen op daken die naar de zon gericht zijn. Leveranciers van die panelen rekenen ons voor wat de opbrengst op korte en vooral op lange termijn is van het laten aanbrengen van zonnepanelen.
Snelloopdeuren kiezenBesparen op energie met een snelloopdeurVoorkom tocht en verlies van warmte en koelte in uw bedrijfspand. Bovendien voorkomen de lichtlijsten dat uw deur op een obstakel stuit. En het anticrashsysteem maakt dat elke snelloopdeur van ons zichzelf na een aanrijding met een heftruck weer herstelt.
Of met strokengordijnenOf met strokengordijnenHet strokengordijn is een perfect product om een goed werkklimaat en een lage energierekening te realiseren! U kunt strokengordijnen kopen voor de juiste isolatie voor ruimtes met doorgangen die intensief gebruikt worden.
Kunststof profielen zonne-energie marktKunststof profielen zonne-energie marktDe wereld staat niet stil. Elke dag komen er nieuwe ontwikkelingen die leiden tot hogere eisen. Dit voorgaande proces resulteert in een voortdurend veranderende productie van nieuwe productvormen of verbeterde grondstoffen.