Leren over zonnepanelen

leren over zonnepanelen

Leren over zonnepanelen

Als je een rondje loopt in de wijk en om je heen kijkt, zie je gegarandeerd overal zonnepanelen op de daken liggen. Tegenwoordig investeert vrijwel iedereen in zonnepanelen én dat is eigenlijk ook niet zo gek. Dankzij zonnepanelen kun jij namelijk op een milieuvriendelijke manier energie opwekken, wat zowel goed is voor de wereld als voor jouw portemonnee. Veel mensen vragen zich af hoe zonnepanelen eigenlijk hun werk doen. Hieronder leer je van alles over zonnepanelen.

Het werk dat zonnepanelen verrichten

Zonnepanelen zorgen ervoor dat jij zelf energie kunt opwekken. Vervolgens kun jij deze zelfopgewekte stroom gebruiken. Toch is er voor het opwekken van deze zonne-energie wel wat nodig, namelijk: licht. De zon straalt licht uit en wanneer die lichtdeeltjes op de zonnepanelen komen, worden de zonnepanelen in werking gezet. Het licht zorgt ervoor dat de cellen van de zonnepanelen onder elektrische spanning komen te staan. Deze elektrische spanning kan vervolgens worden omgezet in stroom. 

Zonder omvormer red je het niet

Voordat jij daadwerkelijk gebruik kunt maken van deze stroom, is het van belang dat je een omvormer hebt. De elektriciteit moet namelijk worden omgezet in deze omvormer, die is verbonden met de zonnepanelen door middel van kabels. De omvormer is vervolgens weer met jouw meterkast verbonden, ook met een kabel. Een omvormer is dus een apparaatje dat ervoor zorgt dat de opgewekte elektriciteit wordt ‘omgevormd’ tot de stroom die wij in huis kunnen gebruiken, namelijk van gelijkspanning naar wisselspanning. Een omvormer is een ontzettend belangrijk apparaat, want zonder omvormer kun je dus eigenlijk geen gebruikmaken van jouw zonnepanelen. 

De werking van zonnepanelen op een bewolkte dag

Natuurlijk schijnt niet iedere dag de zon. Je zult je dan ook vast afvragen of zonnepanelen wel nut hebben als de lucht bewolkt is. Gelukkig zijn zonnepanelen ook gunstig op een bewolkte dag: er is meestal wel sprake van een beetje zonlicht. Met andere woorden werken zonnepanelen dus ook prima als er sprake is van indirect zonlicht; ook al werken zonnepanelen natuurlijk wel wat beter als de zon er rechtstreeks op schijnt. Op een bewolkte dag zul je dus ook minder stroom opwekken dan op een mooie zomerse dag. Zonnepanelen wekken overigens helemaal geen stroom op in de avond en in de nacht, aangezien er dan geen sprake is van daglicht.

Ook willen profiteren van zonnepanelen?

Het grote voordeel van zonnepanelen is dat je flink kan besparen op je energiekosten. Je hoeft namelijk niet meer aan te kloppen bij de energieleverancier voor stroom, maar in principe ben je jouw eigen mini-energieleverancier. Dat is dus prettig voor jouw portemonnee. Het is dan ook niet heel gek als jij eraan zit te denken om zonnepanelen te laten installeren op jouw dak. Toch is het belangrijk om eerst zonnepanelen te vergelijken. Je kunt hier zonnepanelen vergelijken, bijvoorbeeld op punten zoals de prijs, de opbrengst en de garantie. Er zijn namelijk veel zonnepanelen te vinden met elk hun eigen specificaties. Het is goed om je hierin te verdiepen zodat je de juiste keuze kunt maken. Een keuze gemaakt? Vraag dan een offerte voor zonnepanelen aan.