Uitgelicht: de Ford Focus – populaire middenklasser sinds 1998

ford focus - ford focus

Uitgelicht: de Ford Focus – populaire middenklasser sinds 1998

De ‘uitgelicht’ is een nieuw onderdeel op sneleren.nl. We zoeken altijd naar antwoorden of vertellen je meer over de werking, het ontstaan of gebruik. In deze serie doen we hetzelfde, maar lichten daar een onderwerp of een (dagelijks) voorwerp voor je uit.

De Ford Focus is een populaire auto in Nederland. Het is een compacte auto die al sinds 1998 op de markt is en sindsdien steeds verder ontwikkeld is. De Focus staat bekend om zijn goede rijeigenschappen en betrouwbaarheid. In dit artikel gaan we dieper in op de Ford Focus en waarom deze auto zo populair is in Nederland.

Geschiedenis

De Ford Focus is in 1998 op de markt gebracht als opvolger van de Ford Escort. Sindsdien is de auto steeds verder ontwikkeld en uitgebreid met verschillende modellen. Zo is er de hatchback, sedan en wagon. De laatste jaren is ook de elektrische variant van de Focus op de markt gekomen.

Het design

Het design van de Ford Focus is de afgelopen jaren flink veranderd. De nieuwste versie van de Focus heeft een sportief en strak uiterlijk. Het interieur van de auto is ruim en modern. De materialen zijn van hoge kwaliteit en er is veel aandacht besteed aan de afwerking.

ford focus design door de jaren heen

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands Ford Focus?

Als je van plan bent om een tweedehands Ford Focus te kopen, zijn er enkele belangrijke zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt en geen problemen ondervindt na de aankoop. Hieronder staan enkele belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een tweedehands Ford Focus:

  • Kilometerstand: Controleer de kilometerstand van de auto om er zeker van te zijn dat deze overeenkomt met het bouwjaar en het aantal jaren dat de auto op de weg is geweest. Een te hoge kilometerstand kan betekenen dat de auto meer slijtage heeft en mogelijk meer onderhoud nodig heeft.
  • Onderhoudsgeschiedenis: Vraag de eigenaar om de onderhoudsgeschiedenis van de auto, inclusief het regelmatige onderhoud, reparaties en eventuele vervangen onderdelen. Dit kun je een goed inzicht geven in hoe goed de auto is onderhouden en of er problemen zijn geweest in het verleden.
  • Carrosserie: Controleer de carrosserie van de auto op tekenen van schade of roest. Kijk ook naar de lak om te zien of deze egaal en vrij van krassen is. Als er tekenen zijn van schade of roest, kan dit een indicatie zijn dat de auto niet goed is onderhouden of eerder gerepareerd.
  • Uitrusting: Controleer of alle uitrusting goed werkt, zoals de airconditioning, radio, verwarming, enz. Dit kan voorkomen dat je later kosten moet maken voor reparaties of vervanging van onderdelen.
  • Proefrit: Maak een proefrit om te zien hoe de auto rijdt en of er problemen zijn met de motor, transmissie of andere onderdelen. Let op vreemde geluiden, trillingen of problemen met de remmen.
  • Door rekening te houden met deze belangrijke aandachtspunten kun je met een gerust hart een tweedehands Ford Focus kopen. Neem de tijd om de auto grondig te inspecteren voordat je tot aankoop overgaat en vraag indien nodig om professioneel advies.

Ga je een Ford Focus kopen bij autotrack.nl, dan is veel van de bovenstaande informatie van de auto direct op de website te bekijken. Zo kun je makkelijk op zoek naar de beste deal.

Rijeigenschappen

De Ford Focus staat bekend om zijn goede rijeigenschappen. De auto heeft een comfortabele en stabiele wegligging. Daarnaast is de auto ook nog eens erg wendbaar. Dit maakt de auto erg geschikt voor zowel lange als korte ritten. Het rijden in de Ford Focus is dan ook een genot.

[irp posts=”8139″]

De technologie van de Ford Focus

De Ford Focus is voorzien van de nieuwste technologieën. Zo heeft de auto een uitgebreid infotainmentsysteem en is er een groot aantal assistentiesystemen beschikbaar. Denk hierbij aan adaptive cruise control, lane departure warning, ook wel rijstrookassistent, en blind spot assist.

Beschikbare motoruitvoeringen

De Ford Focus is beschikbaar met verschillende motoren. Zo is er de 1.0 EcoBoost, 1.5 EcoBoost en de 2.0 EcoBoost. Daarnaast is er ook de dieselvariant beschikbaar in de vorm van de 1.5 TDCi en de 2.0 TDCi. De elektrische variant van de Ford Focus is voorzien van een elektromotor met een vermogen van 145 pk. Deze versie van de Ford Focus is in Nederland geleverd van juli 2013 tot december 2014.

Veiligheid voorop

Veiligheid staat bij Ford hoog in het vaandel en dat is ook te zien aan de Ford Focus. De auto is voorzien van een groot aantal veiligheidssystemen. Zo is er een automatisch remsysteem, rijstrookassistent en blind spot assist, ook wel dodehoekassistent genoemd. Daarnaast is de carrosserie van de Ford Focus ontworpen om de inzittenden zo goed mogelijk te beschermen bij een ongeluk.

De populariteit in Nederland

De Ford Focus is erg populair in Nederland en dat is niet voor niets. De auto is betrouwbaar, heeft goede rijeigenschappen en is voorzien van de nieuwste technologieën. Daarnaast is de Ford Focus ook nog eens betaalbaar. Voor een relatief lage prijs krijg je een auto van hoge kwaliteit.

Nieuwprijs Ford Focus

De nieuwprijs van een Ford Focus varieert afhankelijk van het specifieke model en de gekozen opties. Over het algemeen zijn de prijzen van de Ford Focus concurrerend in vergelijking met andere auto’s in dezelfde klasse. De basisprijs van de Focus Titanium begint bij € 34.470, terwijl de prijs van de meest luxueuze Ford Focus ST-X kan oplopen tot € 60.645 (Peildatum prijzen: 24 maart 2023).

Veelgestelde vragen

Wat is het gemiddelde verbruik van de Ford Focus?

Het verbruik of de brandstofefficiëntie van de Ford Focus varieert afhankelijk van het specifieke model en de motoropties. Over het algemeen hebben de EcoBoost-motoren echter een uitstekende brandstofefficiëntie, met sommige modellen die tot 18,5 km/l kunnen behalen.

Wat zijn de veiligheidsvoorzieningen van de Ford Focus?

De Ford Focus is uitgerust met een breed scala aan veiligheidsvoorzieningen, waaronder een geavanceerd remsysteem, een geavanceerd airbagsysteem en een rijstrookassistent. Bovendien heeft de auto een uitstekende beoordeling van de veiligheid van Euro NCAP ontvangen.

Wat zijn de verschillende modellen van de Ford Focus?

De Ford Focus is beschikbaar in verschillende modellen, waaronder de Focus Trend, de Focus Titanium, de Focus ST-Line, de Focus Vignale en de Focus Active. Elk model heeft zijn eigen unieke kenmerken en opties, zodat je een Ford Focus kunt kiezen die bij jouw behoeften past.

Is de Ford Focus een betrouwbare auto?

Ja, de Ford Focus is een betrouwbare auto met een uitstekende reputatie op het gebied van betrouwbaarheid en duurzaamheid. Bovendien biedt Ford uitgebreide garanties op hun voertuigen, waaronder een garantie van 5 jaar of 100.000 km op de meeste nieuwe Focus-modellen.

Is de Ford Focus geschikt voor gezinnen?

Ja, de Ford Focus is een uitstekende keuze voor gezinnen, met voldoende ruimte voor passagiers en bagage. Bovendien is de auto uitgerust met geavanceerde veiligheidsvoorzieningen en biedt hij een uitstekende brandstofefficiëntie, waardoor het een populaire keuze is voor gezinnen die op zoek zijn naar een betrouwbare en veilige auto.