Zonnepanelen kopen? 5 Tips om op te letten

zonnepanelen kopen - zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen? 5 Tips om op te letten

Zonnepanelen kunnen zeker een meerwaarde betekenen voor huishoudens én bedrijven die duurzamere keuze willen maken. Natuurlijk is het wel van belang dat je niet zomaar zonnepanelen aankoopt en dat je op voorhand duidelijk weet wat je kunt verwachten van het aanbod. Enkel zo doe je een investering waar je iets aan hebt.

Waar moet je nu zoal rekening mee houden bij zonnepanelen kopen? Welke tips zijn écht nuttig? Hieronder krijg je 5 belangrijke tips voor het kopen van zonnepanelen.

1. Let op het soort zonnepanelen

Ten eerste moet je natuurlijk rekening houden met het type zonnepanelen dat je aankoopt. Er zijn immers zogenaamde mono-zonnepanelen en polyzonnepanelen. De eerste soort zijn zonnepanelen die zwart zijn en monocellen bevatten. Polyzonnepanelen zijn dan weer donkerblauw en beschikken over polycellen, afgewerkt met een aluminium rand.

Het is ook belangrijk om een onderscheid te maken tussen gewone zonnepanelen en CIS-zonnepanelen, waarvan de laatste een dunne film hebben. Het voordeel hiervan is dat het rendement vaak hoger ligt, maar je hebt er wel een stuk meer dakoppervlak voor nodig.

2. Het vermogen van de zonnepanelen is ook belangrijk

Waarschijnlijk de belangrijkste factor om rekening mee te houden als je zonnepanelen koopt: het wattage. Het vermogen van zonnepanelen is in Wattpiek uitgedrukt, of Wp en geeft eigenlijk weer hoeveel stroom die panelen kunnen opwekken als de omstandigheden ideaal zijn.

De beste manier om het rendement te optimaliseren, is door te kijken naar het totale vermogen van de installatie, aangepast op jouw situatie. Hierbij spelen bepaalde factoren een rol, waaronder het jaarlijkse verbruik, de oriëntatie van je dak en meer.

Voor een klein dak is het een goed idee om panelen te kopen met een hoog vermogen, waardoor je met een kleinere installatie toch heel wat voordeel geniet. Let er aan de andere kant wel op dat niet alle zonnepanelen van alle merken hetzelfde rendement geven, zélfs als ze hetzelfde vermogen hebben.

Het optimale vermogen voor jouw zonnepanelen laat je best bepalen door een professional. Deze zal op basis van je dakoppervlakte, de oriëntatie en andere factoren duidelijk zeggen welk vermogen noodzakelijk is om in je verbruik te voorzien.

Lees ook:  Kan je zonnepanelen zakelijk kopen?

3. Hoeveel rendement haal je uit je zonnepanelen?

Het doel van zonnepalen kopen is natuurlijk vooral dat je er zoveel mogelijk rendement uit haalt. Een ander woord voor rendement als het gaat om zonnepanelen is ‘efficiency’, en bij de meeste modellen ligt dat tussen de 15 en 22%.

Dat betekent concreet dat die zonnepanelen dat percentage opgevangen zonlicht in bruikbare stroom omzetten. Hoe hoger de efficiency van je nieuwe zonnepaneleninstallatie, hoe meer je eruit haalt!

4. Wat is de kostprijs van de zonnepanelen?

De prijs: nog zo’n belangrijk aspect als het gaat om de aankoop van zonnepanelen. Het is belangrijk om niet enkel naar de kost per zonnepaneel te kijken, maar ook naar de kostprijs per Wp. Wp is, zoals we reeds hebben gezegd, het vermogen dat een zonnepaneel opwekt door de conversie van zonlicht.

Een zonnepanelen dat 300 Wp levert en 230 euro kost, komt dus eigenlijk goedkoper uit dan een paneel van 220 euro en maar 280 Wp levert. De prijs van de panelen zelf die je te zien krijgt, zegt dus niet alles!

5. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig en hoe groot moeten deze zijn?

Last but not least: het aantal zonnepanelen en hoe groot deze zijn. Een heel belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt hangt in feite af van:

  1. Je energieverbruik
  2. Het vermogen van de panelen
  3. Je beschikbare dakoppervlakte

Zonnepanelen kunnen we in verschillende categorieën onderscheiden op basis van afmetingen:

  • Groot: ca. 195 x 100 cm
  • Standaard: ca. 165 x 100 cm
  • Klein: ca. 150 x 100 cm
  • CIS zonnepanelen: ca. 125 x 100 cm

Is je dakoppervlakte groot? Dan is het beter om te investeren in grotere zonnepanelen aangezien deze een hoger rendement en vermogen hebben. Het voordeel daarvan is dat je uiteindelijk dus minder zonnepanelen moet plaatsen!

Lees ook:  Hoe werken zonnepanelen?