Ontdek de voordelen van de infrarood sauna

infrarood sauna - infrarood sauna

Ontdek de voordelen van de infrarood sauna

De meeste mensen houden enorm van een dagje in de wellness. Door ons drukke leven vergeten we namelijk wel eens te ontspannen. Een dagje volledig relaxen kan dan enorm veel deugd doen! Lekker bubbelen in de hottub, een ontspannende massage en niet te vergeten: even opwarmen in de sauna. Waarschijnlijk ben je vertrouwd met een klassieke Finse sauna, maar wist je ook dat er een infrarood sauna bestaat? De infrarood sauna heeft heel wat gezondheidsvoordelen, die we in dit artikel zullen bespreken.

Wat is een infrarood sauna?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een infrarood sauna precies? Een infrarood sauna, ook wel infraroodcabine genoemd, is een gesloten cabine waarin het tot 60° C warm kan worden. Deze warmte wordt veroorzaakt door infraroodstraling. Infraroodstraling is een type straling, net zoals licht, die niet zichtbaar is voor ons. De straling kan wel diep doordringen in ons lichaam en zo het lichaam opwarmen. De infraroodstraling wordt opgewekt door speciale elektrische stralingsapparaten in de cabine. Dat is meteen al het eerste verschil met een traditionele sauna. Een gewone sauna werkt niet met infraroodlicht, maar met hete lucht. Daardoor kan de temperatuur in een gewone sauna oplopen tot wel 90°C. Sommige mensen ervaren deze temperatuur al snel als ondraaglijk. Voor deze mensen kan een infraroodcabine het ideale compromis zijn. De infraroodcabine is vaak aanwezig in wellnesscentra, maar kan ook thuis geïnstalleerd worden.

Gezondheidsvoordelen van de infrarood sauna

De infraroodstraling dringt diep door in de huid. Dit klinkt misschien alsof het schadelijk is voor je huid, maar dat is absoluut niet het geval. Meer zelfs, er zijn heel wat gezondheidsvoordelen aan gekoppeld. Ten eerste kan de warmte spierpijn of spierstijfheid verlichten. Dat komt omdat je bloedsomloop verbetert, waardoor afvalstoffen, zoals melkzuur, sneller afgevoerd worden. Ook bij spierverrekkingen kan de infraroodstraling soelaas brengen. Reumapatiënten merken vaak een verbetering in hun klachten na infraroodtherapie. Als je vaak last hebt van een pijnlijke rug door het vele bureauwerk, is een bezoekje aan een infraroodcabine dus zeker aan te raden. Na een aantal sessies zal je merken dat de rugpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Een bezoekje aan de infraroodcabine kan ook je immuunsysteem een boost geven. Door de warmte ga je namelijk transpireren, waardoor je lichaam allerlei schadelijke stoffen kwijtraakt. Het lichaam wordt dus als het ware volledig ontgift van binnenuit. Transpireren zorgt er bovendien ook voor dat je calorieën kwijtraakt. Je zal heus niet spectaculair vermageren door een bezoekje aan de sauna, maar het is wel mooi meegenomen. Doordat de infraroodstraling diep indringt in de huid, wordt je huid ook helemaal gezuiverd. Hierdoor is een sessie in de infraroodcabine ook een goede behandeling tegen huidaandoeningen als acné en eczeem. Daarnaast dalen zowel je hartslag als je bloeddruk door de warmte. Dit zorgt voor rust in je lichaam en laat stress en spanning verdwijnen. Mensen met een lagere bloeddruk hebben trouwens ook minder kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. De vele voordelen van de infraroodstraling zijn nog niet wetenschappelijk aangetoond, maar heel wat mensen die regelmatig de infraroodcabine bezoeken, merken de positieve effecten op hun spieren en hun huid.

Andere voordelen van de infrarood sauna

Naast de vele gezondheidsvoordelen, heeft de infraroodcabine ook enkele andere voordelen ten opzichte van de traditionele sauna. Ten eerste is de infraroodcabine makkelijk om in huis te installeren. Je hoeft dan niet meer elke keer naar het wellnesscentrum te gaan. Daarnaast is een infraroodcabine ook energiezuiniger dan de gewone sauna. De traditionele sauna verbruikt meer dan 3 keer meer dan een infraroodcabine. Bovendien duurt het ook veel minder lang om de infraroodcabine op te warmen. Samengevat is de infraroodcabine dus een betere optie voor het milieu en jouw portemonnee!