Waar kan ik medicatie voor mijn hond kopen?

medicatie hond - medicatie

Waar kan ik medicatie voor mijn hond kopen?

Net zoals mensen kan een hond ziek worden, een chronische aandoening hebben of allergisch reageren op voeding of externe factoren zoals pollen en huismijt. En net zoals voor ons zijn er medicijnen die je viervoeter helpen om beter te worden of een aandoening te onderdrukken. Wat kan er zoal met je hond aan de hand zijn, hoe herken je dit en waar haal je de juiste medicatie voor je viervoeter?

In dit artikel gaan we dieper in op drie voorkomende aandoeningen bij honden, hoe je deze herkent en hoe jij je hond kunt helpen zich beter te voelen.

Herken lichaamstaal

Een hond kan je niet met woorden vertellen of hij zich niet lekker voelt en waar de pijn zit. Een hond ‘praat’ via lichaamstaal. Door te weten hoe je hond zich gedraagt als hij ontspannen en gezond is en dit te vergelijken met afwijkend gedrag zie je of er iets met hem aan de hand is. Twijfel je? Raadpleeg dan altijd de dierenarts.

Honden en allergieën

Net zoals mensen kunnen honden allergisch zijn voor bepaalde stoffen. Dat kan van jongs af aan zijn, maar een allergie kan zich ook in de loop van de jaren ontwikkelen. We noemen de meest voorkomende allergieën bij honden.

Vlooienband hond

Een hond kan ook allergisch reageren op een bestanddeel in een vlooienband. Dit zie je bijvoorbeeld aan een rode huid, huidbeschadigingen en haaruitval. Ook kan een hond overmatige speekselafscheiding krijgen of brandwonden rond de band vertonen. Er bestaan verschillende anti-allergische vlooienbanden en andere middelen tegen vlooien. Wil je zeker weten dat je het juiste kiest, raadpleeg dan de dierenarts.

Vlooien

Honden met een allergie voor vlooien hebben veel jeuk. Vooral op het achterlijf zie je tekenen van irritatie, zoals rode plekken, korsten en / of verlies van haar. Een dierenarts kan met een huidtest zien of het inderdaad gaat om een vlooienallergie. De oplossing ligt vaak in een behandeling tegen vlooien, niet alleen bij de hond maar ook in huis en bijvoorbeeld de auto: een vlo legt per maand ongeveer 1500 eitjes.

Voeding

Honden kunnen ook reageren op bepaalde bestanddelen van hondenvoer. Wist je dat sommige honden allergisch zijn voor vlees? Rund en kip, maar ook zuivel, eieren en maïs kunnen een allergische reactie veroorzaken bij een hond. Deze allergie uit zich in buikpijn of in jeuk. Door middel van een eliminatiedieet, waarin een hond een apart dieet krijgt zonder bepaalde bestanddelen, ontdek je waar je hond allergisch voor is. Hypoallergeen hondenvoer is speciaal voer voor honden met voedselallergie. Hypoallergeen hondenvoer bevat alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft, maar is vrij van bestanddelen waar je viervoeter allergisch voor is.

Honden en stress

Voor honden zijn er, net zoals bij mensen, twee vormen van stress. Positieve en negatieve stress. Positieve stress ervaart een hond op leuke momenten. Negatieve stress heeft een hond op angstmomenten, bijvoorbeeld bij onweer, vuurwerk of tijdens een bezoek aan de dierenarts. Je hond gaat dan hijgen, trillen of piepen, loopt onrustig rond of kijkt jou voortdurend aan. Belangrijk is dat jij rustig blijft. Jouw stress slaat over op je hond. Kalmerende woorden, rustig aaien of je hond naar een prikkelarme ruimte brengen kan helpen. Ook zijn er online of via de dierenarts medicijnen verkrijgbaar die een hond kalmeren. Heeft je hond stress zonder aanwijsbare oorzaak? Dan kan er inwendig iets aan de hand zijn of heeft hij pijn. Ga dan naar de dierenarts.

Honden en buikpijn

Honden die last hebben van hun maag, spannen vaak de buikspieren aan. Ook gaan ze smakken, hoor je soms borrelende geluiden in de maag en kunnen ze boeren. Voor buikpijn zijn er verschillende oorzaken, zoals iets verkeerds hebben gegeten, wormen, giardia of een virus. Gras eten kan ook een uiting zijn van maagpijn, maar niet altijd. Sommige honden eten gewoonlijk af en toe een paar happen gras zonder dat ze buikpijn hebben of verkeerde voeding krijgen.

Let op! Geef je hond nooit reguliere medicijnen (‘mensenmedicijnen’) zoals paracetamol of Ibuprofen. Deze zijn vaak schadelijk voor een dier. Geef je hond altijd speciale medicijnen voor honden.