Wanneer verstuur je een trouwkaart?

wanneer trouwkaart versturen

Wanneer verstuur je een trouwkaart?

Het plannen van je bruiloft kan leuk, uitdagend en overweldigend zijn. Elk detail, hoe klein ook, draagt bij aan het totale plaatje en de beleving van jullie speciale dag. Een belangrijk detail in dit geheel zijn natuurlijk de trouwkaarten. Maar wanneer is het juiste moment om de uitnodigingen te versturen? In de voorbereiding van onze bruiloft nemen we je graag mee in het proces met handige tips, ontwerpkeuzes en natuurlijk de timing voor het versturen van de kaarten.

Allereerst, laten we het hebben over de timing. Wanneer verstuur je nu die trouwkaarten? Nou, het antwoord hangt af van het type kaart dat je verstuurt. Wij kiezen ervoor om 2 kaarten te sturen. Eerst een ‘save the date’ kaart om onze bruiloft aan te kondigen, en daarna de trouwkaart die de officiële uitnodiging is met alle details voor onze gasten.

Save the Date kaart

‘Save the Date’ kaarten zijn een relatief nieuw fenomeen voor Nederlandse bruiloften. Deze kaarten worden doorgaans verstuurd lang voordat de officiële uitnodigingen worden verstuurd. Ze zijn een eenvoudige manier om gasten op de hoogte te stellen van de geplande datum en locatie, zodat ze deze alvast in hun agenda kunnen zetten. Het is gebruikelijk om ‘Save the Date’ kaarten ongeveer 6 tot 8 maanden voor de bruiloft te versturen.

Ga je in het buitenland trouwen (dat noemen we dan een destination wedding), dan hebben je gasten wellicht meer tijd nodig om hun reis te plannen en voor te bereiden. In dat geval kun je de kaarten zelfs 9 tot 12 maanden van tevoren versturen.

Save the Date kaarten ontwerpen en versturen

Op kaartje2go hebben ze een groot aanbod van save the date kaarten die je kunt aanpassen tot de perfecte kaart. We hebben als proef een kaart besteld die ons aansprak. Het idee van de 2 vingerafdrukken die zich als een hart vormen, vonden we heel romantisch en bijzonder. In plaats van ‘save the date’ hebben we er ‘save our date’ van gemaakt om het net wat persoonlijker te maken.

save our date kaart01 1 - trouwkaart

De tekst op de voorkant van de kaart ziet er vanuit iedere hoek anders uit doordat de vingerafdrukken en tekst zijn voorzien van foliedruk details. Het creëert een prachtig effect, waarbij het ontwerp echt van de pagina ‘springt’. De donkere achtergrondkleur draagt hier ook aan bij. Je ziet zoveel verschillende kleuren in het licht, echt supergaaf.

Foliedruk is een glimmend laagje op de kaart. De folie laat bepaalde elementen van je kaart extra opvallen.

Aan de binnenkant hebben we gekozen voor een foto aan de linkerkant. De foto is scherp en in full colour. Aan de rechterkant van de kaart kun je zelf een tekst invullen. Op de achterkant komt het hart van de vingerafdrukken ook terug, wederom in foliedruk. Helemaal chique!

save our date kaart02 - trouwkaart
save our date kaart03 - trouwkaart

Er zijn verschillende formaten te bestellen. In ons geval hebben we de 15×21 cm variant besteld. Naar onze smaak iets te groot, dus bij de uiteindelijke versie bestellen we een maatje kleiner.

Welke maat je ook bestelt, je kunt altijd een passende envelop meebestellen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. We hebben gekozen voor een zilveren envelop. De envelop heeft een lichte glinstering en is van mooi dik papier. Een cadeautje dat op de mat valt.

Trouwkaarten ontwerpen en versturen

Goed, dan volgen de officiële trouwkaarten. Trouwkaarten bevatten alle essentiële informatie, zoals de exacte locatie, de tijd en het programma van de dag. Het is traditie om trouwkaarten ongeveer 6 tot 8 weken vóór de grote dag te versturen. Dit geeft je gasten voldoende tijd om hun aanwezigheid te bevestigen en eventuele reis- en accommodatieplannen (zoals reizen en overnachtingen) te maken.

Zet eventueel een RSVP-datum in je uitnodiging. Dit is de datum waarop je wilt dat je gasten hun aanwezigheid bevestigen. Een goede richtlijn is om deze datum ongeveer 2 tot 3 weken vóór je bruiloft te plaatsen. Op deze manier heb je voldoende tijd om de definitieve gastenlijst door te geven aan de locatie, je cateraar en andere leveranciers.

RSVP staat voor Répondez s’il vous plaît, oftewel “antwoord alstublieft”. Maar je kunt ook kiezen om een extra regeltje toe te voegen met “wil je alstublieft laten weten of jullie komen en zo ja, met hoeveel personen”.

Trouwkaart met ‘wow’-effect

We hebben een gratis proefdruk besteld van een prachtige trouwkaart. Deze keer met gouden letters. We waren reuze benieuwd hoe dit in het echt zou uitpakken. Het resultaat is verbluffend. Onze namen springen bijna van de kaart. Naast de prachtige gouden details valt ook het ‘gevoel’ van het papier op. De buitenkant is aangenaam glad en de binnenkant heeft een ‘matte’ afwerking. Een fijn idee is om te weten dat er gerecycled papier of een van de andere FSC-goedgekeurde papiersoorten wordt gebruikt.

trouwkaart ontwerpen
trouwkaart binnenkant ontwerp

Aan de binnenkant komt de foto in een hartvorm terug. Dit was even passen en meten om de gewenste details te behouden, maar dat ging eenvoudig in een paar klikken. De tekst is goed leesbaar en de lettergrootte is ook dik in orde. Over de tekst moeten we nog goed nadenken, maar dat was natuurlijk voor deze proefdruk minder belangrijk.

Een vleugje extra

Heb je je bestelling van je save the date-, change the date-, geregistreerd partnerschap-, verlovings-, of pas getrouwd kaarten klaarstaan? Vergeet dan niet de passende enveloppen. Maar als extraatje kun je ook stickers meebestellen om je kaarten een ‘persoonlijke touch’ te geven. Of leuke sluitzegels als je je kaarten wilt verzegelen. En maak het jezelf gemakkelijk door meteen adresstickers te bestellen. Je kunt eenvoudig je lijst met adressen uploaden en je ontvangt kant-en-klare adresstickers. Dat scheelt gegarandeerd tijd en zere vingers!

Geen stress!

Het plannen van een bruiloft is een prachtig avontuur vol mooie momenten en belangrijke beslissingen. Bestel en verstuur op tijd, zo ben je verzekerd van een feestelijke dag met al je dierbaren om je heen.

Onze kaarten als proefdruk waren binnen enkele dagen binnen. In een paar klikken ontworpen en niet veel later in huis. Geweldig. Zo kun je je dus weer snel bezighouden met andere dingen voor je bruiloft. De kaarten heb je in ieder geval snel geregeld.