US Dollar’s wilde rit in 2021

us dollar valuta geld - dollar

US Dollar’s wilde rit in 2021 🎢

De VS heeft, net als de rest van de wereld, in verband met de Covid-19 pandemie, 18 onzekere maanden achter de rug. De verwachting is dat zodra het vaccinatieprogramma van het land met succes is uitgerold, de beperkingen kunnen worden opgeheven en de dollar zijn comeback op de markten zou kunnen maken. In de tweede helft van oktober bleef de dollar aan kracht winnen en beleefde zijn grootste stijging sinds augustus. De week ervoor daalde de dollar echter kortstondig als gevolg van dalingen in de rente op Amerikaanse staatsobligaties. Het is een wilde rit geweest voor de dollar dit jaar en nu internationale toeristen weer worden verwelkomd in de VS, zal dit ook zeker invloed hebben op de valuta. Laten we eens kijken hoe de USD presteerde op de markten in de nasleep van de economische onrust, vooral in de paren AUD/USD en USD/JPY. 

AUD/USD

Tegenover de Australische dollar heeft de Amerikaanse machtsmunt een volatiel jaar achter de rug. Het AUD/USD-paar begon het jaar met een slotkoers van 0,77128 op 3 januari en ging vervolgens in een achtbaan van hoogte- en dieptepunten, om vervolgens weer te dalen en te landen op 0,71398 op 22 augustus. Australië’s belangrijkste exportproduct, ijzererts, daalde drastisch op de markten, waardoor de AUD in het derde kwartaal van 2021 met 3,6% daalde. Op het moment van schrijven staat het AUD/USD-paar op een prijs van 0.7523. Het heeft een comeback gemaakt na de crash in augustus, maar is nog niet helemaal op hetzelfde niveau als aan het begin van het jaar. 

De aanhoudende lockdowns in Australië hebben een verdere negatieve impact op hun economie, en dus ook op de Australische dollar. Dit, gekoppeld aan het feit dat de Amerikaanse indexen tot nieuwe hoogten stegen, met de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 die bijna recordcijfers bereikten, heeft het AUD/USD-paar zeer volatiel het vierde kwartaal doen ingaan. De AUD is een valuta die vaak gebruikt wordt als proxy voor hoe handelaren over risico’s denken, dus de schommelingen in de AUD kunnen een indicatie zijn van hoe risicovol handelaren zich voelen. 

USD/JPY

In oktober begon de yen terug te veren ten opzichte van de dollar na de laagst bereikte koers in 19 maanden. Japan heeft een grote impact gehad op zijn munt door de pandemie en de daaropvolgende beperkingen en ondergaat een trager herstel dan vele andere landen. De yen is historisch lang beschouwd als een “veilige haven” instrument voor veel handelaren. Terwijl we dichter bij de aankondiging van de Federal Reserve kwamen, daalde de USD eind oktober met 0.52% en de yen herstelde licht, wat erin resulteerde dat het USD/JPY-paar 113.73 bereikte. Dit gebeurde nadat USD/JPY slechts een paar dagen eerder in oktober een hoogste punt in 4 jaar had bereikt op 114.67.

Sinds het dieptepunt van de yen ten opzichte van de dollar in september, is de dollar met 4.6% gestegen ten opzichte van de Japanse munt. Verwacht wordt dat Japan de rentetarieven in de nabije toekomst laag zal houden, terwijl de VS zal beginnen met het afbouwen van het pandemiebeleid, de twee verschillende strategieën zouden het USD/JPY-paar in de komende maanden kunnen beïnvloeden. Yoshihiko Isozaki, de plaatsvervangend kabinetschef, schetste de plannen van Japan en zei: “Valutastabiliteit is uiterst belangrijk, dus we zullen de marktbewegingen nauwlettend in de gaten blijven houden.” Een zwakkere yen veroorzaakt echter problemen voor de consumenten in Japan, dus de komende maanden zullen van cruciaal belang zijn voor de yen. 

Valuta handel met een gereguleerde Europese broker

Dus, wat staat er te gebeuren voor deze twee op USD gebaseerde valutaparen? Zal de dollar sterker worden als gevolg van de toename van het toerisme? Wat zal de impact van de Treasury Yields en de vermindering van de activa-aankopen van de Federal Reserve, in combinatie met mogelijke renteverhogingen betekenen voor de USD in de markt? Alleen de tijd zal het uitwijzen, maar als u in de tussentijd  de valutamarkt wilt betreden, kunt u beginnen met handelen op de prijs van top paren zoals AUD/USD en USD/JPY in de vorm van Contracts for Difference (CFD’s). Met CFD’s kunt u profiteren van prijsschommelingen, zowel omhoog als omlaag, van valutaparen en honderden andere instrumenten, zonder dat u de onderliggende waarde hoeft te kopen. In wezen handelt u op volatiliteit, dus zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van het laatste economische nieuws om de markten voor te blijven. 

Als u in valutaparen in de vorm van CFD’s wilt handelen, is uw eerste stap het vinden van een broker. Valutahandel met een Europese gereguleerde broker kan u geruststellen aangezien de broker zich aan bepaalde standaarden moet houden. En wanneer u overweegt in valuta’s te gaan handelen met een gereguleerde Europese broker, zorg er dan voor dat u er een kiest met gratis educatieve middelen zodat, wanneer het tijd is om deals te openen en te sluiten, u dat met kennis en vertrouwen kunt doen. 

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 76.68 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit document vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html