Wat is duurzame mobiliteit?

duurzame mobiliteit

Wat is duurzame mobiliteit?

Met de auto iedere dag op en neer naar het werk, met het vliegtuig op vakantie en met de scooter de dagelijkse boodschappen doen. We gebruiken vervoersmiddelen vaker dan je doorhebt. En al dit vervoer zorgt voor een enorme uitstoot aan CO2. Daar moet verandering in komen. Gelukkig wordt daar al over nagedacht, want daaruit is het begrip ‘duurzame mobiliteit’ ontstaan. Maar, wat betekent dat begrip eigenlijk? Hieronder leggen we je alles uit over duurzame mobiliteit.

Duurzame mobiliteit: wat betekent het?

Vervoersmiddelen moeten op een duurzame manier worden gebruikt. En met die ‘duurzame manier’ wordt bedoeld dat er vrijwel geen CO2 mee wordt uitgestoten. Het is belangrijk dat hier aandacht aan wordt geschonken. Alleen in Nederland al veroorzaakt het verkeer een torenhoog CO2-percentage.

Het belang van duurzame mobiliteit

We benoemden net al dat het verkeer in Nederland een grote boosdoener is wat betreft de CO2-uitstoot. We moeten daarom vaker stilstaan bij duurzame mobiliteit. CO2 zal er namelijk voor zorgen dat onze aarde steeds warmer wordt. Hierdoor gaan klimaten veranderen, zal de zeespiegel stijgen en kunnen dieren uitsterven. Daar moet een stokje voor worden gestoken, waar duurzame mobiliteit een stap in de goede richting kan zijn.

Manieren om duurzame mobiliteit te verwezenlijken

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren hoe jij je duurzaam kunt verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het rijden in een elektrische auto. Een elektrische auto lease je tegenwoordig heel eenvoudig én het is nog voordelig ook. Zo hoef je niet te tanken en heb je recht op verschillende fiscale voordelen. En tegenwoordig hoeft een elektrische auto helemaal niet meer zo duur te zijn – wat veel mensen nog denken. Een elektrische occasion lease je bijvoorbeeld al vanaf 165 euro per maand. Alles voor een betere toekomst.

Laat ook eens jouw scooter staan voor de dagelijkse boodschap, maar kies in plaats daarvan voor een deelscooter. Deelscooters zijn tegenwoordig heel populair en kun je in vrijwel iedere grote stad al huren voor een klein prijsje. Dit wordt ook wel deelmobiliteit genoemd: het delen van auto’s, scooters en e-bikes. Dit is een stuk beter voor het milieu.

Woont jouw collega in dezelfde stad als jij? Denk dan eens na over carpoolen, waarbij je afspreekt op een bepaalde plek en vervolgens verder rijdt in één auto op weg naar jullie bestemming. In plaats van dat jullie achter elkaar aan rijden, rijden jullie samen. Carpoolen draagt ook zéker een steentje bij aan het milieu, aangezien er op deze manier een stuk minder auto’s zullen rondrijden.