Kippensoep klaarmaken
Kippensoep maken

Hoe maak je verse kippensoep?

Stel je voor… Je bent ziek en ligt maar te hangen op de bank. Dan is er naast een lading pillen en een zakdoek maar één ding wat je door de nare tijd heen trekt. Een kopje verse kippensoep. Het zit vol vitaminen en je denkt gelijk terug aan vroeger. Na een kopje kippensoep voel je je gelijk een stuk sterker. Belangrijk bij een goede kippensoep is dat je de tijd neemt om de soep te laten trekken.

Neem voor een goede soep geen plofkippen die niet op hun benen kunnen staan, maar superverse kippen. Er zijn in de supermarkten ook goede basisproducten te vinden om het maken van een kippensoep gemakkelijk te maken. Met het maken van een goede kippensoep krijg je de geur van vroeger terug in huis.

Zelf Kippensoep maken

    Kippensoep

    Hollandse kippensoepGevulde kippenssoepgriekse kippensoepSurinaamse kippensoep

    INGREDIENTEN

    1 kleine ui1 dunne prei1 kleine winterpeen1 theelepel zwarte peperkorrels2 kippenbouten1/2 zakje verse peterselie (a 30 g)1/3 zakje verse selderij (a 50 g)2 takjes tijm1 laurierblaadje1 stukje foelie50 g vermicelli1-2 eetlepels citroensap

    Voorbereiding

    Ui pellen en grof snipperen. Prei schoonmaken, in stukken snijden en wassen. Wortel schrappen en in plakjes snijden. Peperkorrels in kommetje met bolle kant van (soepopschep)lepel kneuzen. Kippenbouten in grote (soep)pan leggen. Groenten, 3 takjes peterselie, 3 takjes selderij en tijm erover verdelen. Peper, laurier en foelie toevoegen en 1 1/2 liter koud water erbij schenken. Bouillon in open pan aan de kook brengen, eventueel schuim met schuimspaan afscheppen. Vuur lager draaien en bouillon op vlamverdeler 2 uur zachtjes laten trekken.Kippenbouten uit bouillon nemen en op bord leggen. Schone theedoek vochtig maken en in zeef leggen (of fijne puntzeef gebruiken). Bouillon boven andere pan zeven. Bouillon indien nodig ontvetten: laten afkoelen, in koelkast koud laten worden en gestold vet uit soep scheppen. Vel van kippenbouten verwijderen. Vlees van bouten losmaken en in stukjes snijden of met twee vorken in draadjes trekken.Bouillon opnieuw verwarmen. Eventueel teveel aan vet wegdeppen met keukenpapier. Kippenvlees door bouillon roeren en vermicelli boven pan verbrokkelen. Aan de kook brengen en vermicelli in ca. 10 min. zachtjes gaarkoken. Rest van peterselie en selderij fijn snijden en door soep roeren. Kippensoep op smaak brengen met (veel) zout, peper en citroensap.

    Bereidingswijze

    Soep met balletjes:Voeg voor een rijkgevulde kippensoep aan dit basisrecept kleine balletjes (kip)gehakt en een zakje fijne of grove soepgroenten toe. Drie variaties op het basisrecept. Gevulde kippensoep: Kook 125 g (met vlees of paddestoelen gevulde) ravioli of tortellini gaar. Snijd 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes. Roer de bleekselderij, ravioli, 1 tl suiker, de inhoud van 1 blik tomatenblokjes (400 g) en eventueel een envelopje saffraandraadjes door de kippensoep van het basisrecept. Laat de soep nog 5 min. zachtjes koken. Griekse kippensoep:Vervang de vermicelli door 50 g rijst en kook de rijst in 15 min. in de bouillon gaar. Voeg ook de stukjes kip toe. Klop in een kom 2 eieren met de mixer schuimig. Klop er het sap van 2 citroenen doorheen. Meng er een soepopscheplepel hete bouillon door. Roer het eimengsel door de kippensoep. Warm het geheel al roerend zachtjes door tot de soep lichtgebonden is, maar laat de soep niet meer koken. Strooi er peterselie over en serveer er geroosterd stokbrood bij.Surinaamse kippensoep: Roer voor een stevige maaltijdsoep 300 g pindakaas door de kippenbouillon van het basisrecept (zonder kippenvlees). Verwarm het geheel tot een gebonden soep ontstaat. Snijd 1/2 paksoi in fijne reepjes en voeg dat met de stukjes kip en 1 uitgelekt blik maiskorrels (300 g) toe. Laat de soep nog 5 min. zachtjes koken en breng op smaak met sojasaus en sambal. Serveer met fijngehakte selderij en cassavekroepoek.

    • Nederlands
    •  > 120 min.
    • Geplaatst op07-04-2004
    • Nederlands
    •  > 120 min.

    soeppagina-van-omalidy

      kippensoep

      Kippensoep zoals kippensoep moet zijn

      INGREDIENTEN

      1 boerensoepkip van 2,5 kilo. 2 preien, 2 uien,2 tenen knoflook, 12 takjes peterselie, 12 takjes selderij, 16 zwarte peperkorrels,drie laurierblaadjes, 2 afgestreken theelepels gedroogde tijm, stukje foelie, 1 theelepel basilicum, zout., gehaktballetjes, 2 kruidenbuiltjes voor kippensoep, 2 doosjes mixsoep voor kippensoep, vermicelli.

      • Nederlands
      •  > 120 min.
      • Geplaatst op29-11-2002
      • Nederlands
      •  > 120 min.

      jon_m47

        Kippensoep

        Deze kippensoep maakt mijn mams al jaren. Indien je verkouden bent monter je ervan op - maar je hoeft niet verkouden te zijn om ervan te genieten. Deze soep - met zuiderse flair - is echt geweldig lekker!

        INGREDIENTEN

        1 flinke soepkip,4 flinke prei (wit en groen!),4 wortels,3 pepertjes,250 g knolselder,50 g lavas (maggikruid),2 blaadjes laurier,1 tak tijm,250 g vermicelli,zout naar smaak

        • Belgisch
        •  60-120 min.
        • Geplaatst op07-05-2005
        • Belgisch
        •  60-120 min.

        trice_n