Hoe werkt een waterpijp

waterpijp
Waterpijp roken is een traditie

Het roken van een waterpijp (of ‘Shisha’) is een traditie, die oorspronkelijk in het Midden-Oosten is ontstaan en zich ook naar West-Europa uitspreidt.

Hoe werkt een waterpijp? We bekijken eerst de waterpijp zelf. Er zijn vier onderdelen, een kommetje voor de rookwaar, een metalen schacht, een glazen reservoir dat meestal met water is gevuld en een slang met een mondstuk. De rookwaar wordt op het kommetje gelegd. Vervolgens wordt dit afgedekt met aluminiumfolie, waar gaatjes in worden geprikt. Hierop komt een brandend kooltje. Door de hitte van dit kooltje, begint ook de rookwaar te smeulen. Nu wordt er op het mondstuk gezogen, waardoor er een onderdruk boven de vloeistof in het reservoir ontstaat. Dat maakt, dat de rook door de vloeistof heen komt en via de slang wordt geïnhaleerd. Het lijkt onschuldig, maar waterpijp roken is op z’n minst even schadelijk als gewone sigaretten.

Waterpijp roken gevaarlijk?

Waterpijp roken kan net zo schadelijk zijn als het roken van gewone sigaretten. De tabaksrook moet een lange weg moet afleggen vóórdat je ze inhaleert. Dat heeft als gevolg dat de je langer en dieper kan inhaleren, wat natuurlijk slecht is voor de longen.
Daarbij is het zo dat tabaksrook altijd gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, hart-en vaatziekten en kankers.

Bovendien is het zo dat bij een waterpijp de tabak wordt vermengd met aroma’s, waardoor de giftige effecten van de tabak eigenlijk verdoezeld worden. Giftige stoffen zoals teer worden helemaal niet tegengehouden door het water van de waterpijp. Daarom zorgt het water ervoor dat de tabaksrook afgekoeld wordt en dus minder irriterend is voor de mond, de keel en de longen. Geen fijne gedachten.

Let op: Geen waterpijp roken als je jonger bent dan 16!

Waterpijp klaar maken doe je zo

Hoe werkt een waterpijp? Meer info:

E-sigaret kopenE-sigaret kopenEen elektronische sigaret is een apparaat waarin een vloeistof met of zonder nicotine wordt verdampt en omgezet naar waterdamp. Deze vloeistof, een zogenaamde e-liquid, deze kan worden geïnhaleerd en is verkrijgbaar in verschillende smaken.
Het klaarmaken en gebruiken van een waterpijpHet klaarmaken en gebruiken van een waterpijpEen waterpijp gebruiken, het wordt steeds populairder in Nederland. Steeds meer grote tabakswinkels verkopen waterpijpen en tabak voor de waterpijp, zeker onder jongeren wordt de waterpijp populairder. Een waterpijp is iets ingewikkelder in gebruik d…
De waarheid van de waterpijpDe waterpijp is een apparaat dat veel geruchten met zich meebrengt. Zo zou een waterpijp vaak drugs bevatten en zou het roken van een waterpijp minder schadelijk zijn dan het roken van sigaretten. In het Midden-Oosten is het roken van een waterpijp…
Waterpijp gebruikenOorspronkelijk kwam de waterpijp uit India, maar toen was hij nog in zijn meest primitieve vorm: een kokosnoot. Maar het principe van vandaag is hetzelfde gebleven. De waterpijp wordt alsmaar populairder bij ons en is een onmisbaar object in de coffeeshops.

1 gedachte over “Hoe werkt een waterpijp”

 1. Sherrief Hefny

  Leuk stuk, en leuk om te zien dat jullie ons filmpje hebben gebruikt om te laten zien hoe je een waterpijp klaarmaakt! Dit doet ons goed 🙂

  Echter wil ik wel even een aantal dingen recht zetten die in dit verhaal niet kloppen. Zo zit er in tegenstelling tot sigaretten helemaal geen Teer in waterpijp tabak! Tevens is waterpijp vele malen minder schadelijk dan sigaretten vanwege onderstaande feiten:

  1. Waterpijp tabak bevat 0% teer. (DUS GEEN TEER). Tevens is er meer waterpijp tabak (herbal tabak genoemd) zonder nicotine en teer op de markt verkrijgbaar dan tabak met nicotine. Teer zul je nooit terugvinden in welke soort waterpijp tabak dan ook, in tegenstelling tot sigaretten.

  2. Er wordt wel degelijk gefilterd, de rook komt door het water dus fijnstoffen e.d. worden hier tegen gehouden. Er is trouwens op Youtube een filmpje te zien waarbij 100 sigaretten gerookt worden door een waterpijp, en waterpijp tabak. Beide vazen water worden uitgekookt om te kijken wat er achterblijft in het water. Bekijk het filmpje en oordeel zelf!

  http://www.youtube.com/watch?v=CwDm0D9ASiA

  3. Waterpijp tabak hoort in tegenstelling tot sigaretten niet te verbranden. Hierdoor is waterpijp tabak roken simpelweg minder kankerverwekkend. Des te meer iets verbrand, des te kankerverwekkender het product (zo ook met koken!). Sigaretten branden letterlijk weg voor je neus op 900 graden. Waterpijp tabak hoort te smeulen / verhitten op 2 tot 300 graden celsius. De onderzoeken gedaan door het WHO zijn waarschijnlijk getest met de manier van waterpijp roken in Oosterse landen zoals bijvoorbeeld Egypte. Hier wordt soms op traditionele wijze de kolen nog direct op een speciaal soort tabak gelegd (Zwarte tabak), waarbij in 5 – 6 shots het kopje wordt opgerookt, en alle tabak is weggebrand. Echter de manier hoe waterpijp in het Westen en steeds meer ook in Oosterse landen wordt gerookt is met fruittabak, gescheiden door folie, waarbij de tabak de folie niet mag aanraken anders zal het verbranden. Het resultaat dan is een zeer scherpe smaak die vele waterpijp rokers als onplezierig ervaren en dus daarom altijd dienen te voorkomen dat de tabak aanbrand.

  4. Natuurkolen, elektrische kolen, filters en herbal tabak maken waterpijp roken nog minder ongezond dan het al was. Natuurkolen bevatten geen chemicalien om het kooltje snel te kunnen doen ontbranden. Koolfstofmonoxide komt hierbij dus niet vrij en kan daarom niet als argument worden opgeworpen. Ditzelfde geldt ook voor elektrische kolen.

  5. De suggestie dat je herpes zou krijgen van waterpijp roken geeft al aan hoe erg dit artikel geschreven is op het behalen van nieuwswaarde. Een waterpijp slang bevat een mondstuk waarop wegwerp mondstukjes geplaatst kunnen worden in geval van roken met meerdere mensen, van één en dezelfde slang. Mocht je dit niet gebruiken dan is de kans op herpes inderdaad net zo groot als bij het gebruiken van een glas dat niet goed is gewassen. Dit is dus niet specifiek te betrekken op waterpijp roken en heeft meer te maken met de eigen hygienische omgang en acceptatie.

  Dr. Chaouachi K.*:

  Hoe kan men aannemen, wat wordt beweerd door deze zogenaamde als goed beschouwde wetenschappers, dat een apparaat waarin het tabak mengsel alleen wordt verwarmd (voor een groot deel) gelijk is aan 200 tot 400 sigaretten? Het is tijd voor verantwoording op dit gebied.

  ”Evidence from tobacco industry documents reveals that tobacco companies have operated for many years with the deliberate purpose of subverting the efforts of the World Health Organization (WHO) to control tobacco use. The attempted subversion has been elaborate, well financed, sophisticated, and usually invisible”

  Bron: http://www.who.int/tobacco/en/who_inquiry.pdf

  *Dr Kamal Chaouachi (pronounced Sha-wa-shi) is a Paris-based tobacco researcher who is arguably the world’s leading expert on the science of hookah smoking. He is a scientific collaborator of various excellence research centres in Asia, Africa and Europe. He also works as a consultant, though he has never been contracted by the pharmaceutical industry or tobacco industry.

  Bron: http://www.velvetgloveironfist.com/kamal_chaouachi_interview.php

  Lees hier het complete onderzoek:

  http://premium-hookahs.nl/waterpijp-informatie/waterpijp-roken-schadelijk/

  Met vriendelijke groet
  Sherrief Hefny
  http://premium-hookahs.nl

Reacties zijn gesloten.