waterpijp
waterpijp

Waterpijp roken is een traditie

Het roken van een waterpijp (of ‘Shisha’) is een traditie, die oorspronkelijk in het Midden-Oosten is ontstaan en zich ook naar West-Europa uitspreidt.

Hoe werkt een waterpijp? We bekijken eerst de waterpijp zelf. Er zijn vier onderdelen, een kommetje voor de rookwaar, een metalen schacht, een glazen reservoir dat meestal met water is gevuld en een slang met een mondstuk. De rookwaar wordt op het kommetje gelegd. Vervolgens wordt dit afgedekt met aluminiumfolie, waar gaatjes in worden geprikt. Hierop komt een brandend kooltje. Door de hitte van dit kooltje, begint ook de rookwaar te smeulen. Nu wordt er op het mondstuk gezogen, waardoor er een onderdruk boven de vloeistof in het reservoir ontstaat. Dat maakt, dat de rook door de vloeistof heen komt en via de slang wordt geïnhaleerd. Het lijkt onschuldig, maar waterpijp roken is op z’n minst even schadelijk als gewone sigaretten.

Waterpijp roken gevaarlijk?

Waterpijp roken kan net zo schadelijk zijn als het roken van gewone sigaretten. De tabaksrook moet een lange weg moet afleggen vóórdat je ze inhaleert. Dat heeft als gevolg dat de je langer en dieper kan inhaleren, wat natuurlijk slecht is voor de longen.
Daarbij is het zo dat tabaksrook altijd gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, hart-en vaatziekten en kankers.

Bovendien is het zo dat bij een waterpijp de tabak wordt vermengd met aroma’s, waardoor de giftige effecten van de tabak eigenlijk verdoezeld worden. Giftige stoffen zoals teer worden helemaal niet tegengehouden door het water van de waterpijp. Daarom zorgt het water ervoor dat de tabaksrook afgekoeld wordt en dus minder irriterend is voor de mond, de keel en de longen. Geen fijne gedachten.

Let op: Geen waterpijp roken als je jonger bent dan 16!

Waterpijp klaar maken doe je zo

Hoe werkt een waterpijp? Meer info:

De waarheid van de waterpijpDe waterpijp is een apparaat dat veel geruchten met zich meebrengt. Zo zou een waterpijp vaak drugs bevatten en zou het roken van een waterpijp minder schadelijk zijn dan het roken van sigaretten. In het Midden-Oosten is het roken van een waterpijp n…Juliaverwijs, 12-06-2011
Waterpijp gebruikenOorspronkelijk kwam de waterpijp uit India, maar toen was hij nog in zijn meest primitieve vorm: een kokosnoot. Maar het principe van vandaag is hetzelfde gebleven. De waterpijp wordt alsmaar populairder bij ons en is een onmisbaar object in de coffe…Nielsvermeiren, 28-01-2008
Het klaarmaken en gebruiken van een waterpijpHet klaarmaken en gebruiken van een waterpijpEen waterpijp gebruiken, het wordt steeds populairder in Nederland. Steeds meer grote tabakswinkels verkopen waterpijpen en tabak voor de waterpijp, zeker onder jongeren wordt de waterpijp populairder. Een waterpijp is iets ingewikkelder in gebruik d…Nikkay, 12-07-2013