Investeren in jezelf: de beste investering die je kunt doen

pexels hazardos 1535244 - investeren in jezelf

Je hoort mensen het steeds vaker zeggen: investeren in jezelf is de beste investering die je kunt doen. Het klinkt erg cliché, toch zit er een kern van waarheid in. Maar waarom is investeren in jezelf nu zo belangrijk en hoe pak je dat slim aan? In dit artikel neem ik je hierin mee én deel ik 7 manieren waarop jij in jezelf kunt investeren met je. Lees je mee?

Waarom is investeren in jezelf zo belangrijk?

Investeren in jezelf heeft veel voordelen. Afhankelijk van op welke manier je in jezelf investeert, ervaar je positieve effecten op allerlei verschillende gebieden. Daarbij kun je denken aan gebieden zoals je relaties, carrière, gezondheid of bijvoorbeeld je mindset. Investeren in jezelf zorgt er vaak ook voor dat je zelfvertrouwen groeit, dat je meer vrijheid ervaart en dat je onafhankelijker wordt van anderen, je werkgever, partner of bijvoorbeeld sociale voorzieningen.

Door te investeren in jezelf pak je de regie over jouw leven en neem je de verantwoordelijkheid over jouw geluk. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dat begrijp ik maar al te goed, want ik heb zelf ervaren wat investeren in jezelf je allemaal kan brengen.

Investeren in jezelf, hoe doe je dat?

Ben je enthousiast geworden over de positieve effecten die investeren in jezelf kan hebben? Dan wil je natuurlijk het liefst direct aan de slag! Misschien heb je al een idee over zaken waar je graag mee aan de slag wil. Ben je nog zoekend of kun je wel wat inspiratie gebruiken? Geen zorgen! Hieronder geef ik je alvast 7 voorbeelden van manieren waarop jij in jezelf kunt investeren.

7 Manieren om in jezelf te investeren

1. Stel doelen voor jezelf op

Wil je al tijden iets doen aan je gezondheid of je conditie, een sidehustle starten of dingen in huis opknappen? Ga er dan nu echt mee aan de slag. Vervang je dromen door doelen en deel deze weer op in kleinere doelen. Stel jezelf vragen zoals: wat kan ik iedere dag, week of maand doen om een stapje dichter bij mijn doelen te komen?

2. Volg je gevoel

Voel je je al een tijdje niet gelukkig op je werk, in je relatie of wil je eigenlijk graag verhuizen? Wat het ook is, je hebt dit gevoel niet voor niets! Durf keuzes te maken en hak eindelijk die knoop door. Je zult zien dat dit je een stuk gelukkiger maakt!

3. Wees creatief

Neem weer eens de tijd om creatief bezig te zijn. Creativiteit is een enorm goede manier om jezelf te uiten. Maak tijd in je agenda vrij om te schrijven, tekenen, schilderen of op een andere manier creatief te zijn.

4. Investeer in jezelf met persoonlijke ontwikkeling

Je neemt jezelf overal mee, je kunt dus maar beter goed gezelschap zijn. Ga aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling; werk bijvoorbeeld aan je zelfkennis, lees boeken over het onderwerp of ontwikkel nieuwe vaardigheden.

5. Lees meer boeken

Het lezen van boeken is een geweldige manier om in jezelf te investeren. De nieuwe kennis die je opdoet kun je toepassen in je dagelijks leven en neemt niemand je meer af!

6. Volg een cursus, opleiding of workshop

Wil je nieuwe kennis opdoen, een stap zetten in je carrière of een carrièreswitch maken? Volg een cursus, opleiding of workshop en er gaan nieuwe deuren voor je open. Overweeg bijvoorbeeld een PDL opleiding of kijk eens rond in het aanbod van De Laat Kenniscentrum.

7. Omring jezelf met de juiste mensen

Ken je het gezegde ‘je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je mee omgaat’? De mensen waarmee je jezelf omringt zijn enorm belangrijk. Zowel voor je geluk als je mindset en voor carrièrekansen. Kijk dan ook nog eens kritisch naar je netwerk en doe waar nodig nieuwe contacten op.